От Арсен Венгер аз вдигнах ръце още преди 6-7 години. От ден на ден беше все по-очевидно, че той става инат като стар козел и твърдо и непоколебимо отказва да стори най-очевидното. Защото мислеше, че знае по-добре от всеки друг. Всъщност да бъде наречен "инат" е нещо като похвала за него. Ние сега вече знаем, че случаят изобщо не е такъв. Истината е, че той не знае как да промени нещата. Защото може да играе само по един-единствен начин. Миналия сезон на "Етихад" си въобразихме, че може би има промяна, когато Венгер излезе с отбор, който да удържа и да руши. "Манчестър Сити" бяха хванати на контра и загубиха 0:2. Това трая само един мач. Стана ясно, че или е било случайност, или играчите не са разбрали инструкциите му. Тежко е да се говори така, но човекът, когото мнозина от нас справедливо считаха за мъдрец, прогледнал в бъдещето, вече се е превърнал в нещо като динозавър. И със сигурност в щраус.

Днес повече от 60 000 души ще напълнят "Емиратс", за да видят как "Арсенал" играе срещу "Манчестър Юнайтед". Понякога им се чудя защо изобщо си правят този труд. Те няма да видят нищо ново и най-вероятно ще си тръгнат в лошо настроение (не, не само аз). Дори ако победят в неделя, ние отлично знаем къде ще открием "Арсенал" в края на сезона. Трети или четвърти в класирането, отпаднал рано от Шампионската лига. Този път даже още по-рано - може би ще отпадне още в групата за пръв път през последните 15 г., освен ако не стане някакво чудо. Турнирите, които са наистина важни, са именно Висшата лига и Шампионската лига, както и Лига Европа, турнир, който английските клубове толкова арогантно пренебрегват. Всичко останало е просто утешителна награда и сравнително приятен ден на чист въздух на ст. "Уембли".

Това, което "Арсенал" има, е защита, която не може да се защитава. Особено при статични положения. Има също и халфова линия, която не може да се защитава. В оставените от нея дупки добре информираните съперници спокойно могат да нахлуват. Освен това си няма и голмайстор, който да спасява положението, когато всичко останало тръгне надолу. И то въпреки че "Арсенал" е седнал върху пари в кеш от 193 милиона паунда (над €270 млн.). Единственото правилно нещо, което Венгер стори, бе привличането на приличен вратар. Макар че и за това закъсня с около 7 г., след като Йенс Леман напусна клуба. А после, естествено, той остави на пейката Петер Чех за мача срещу "Олимпиакос", който трябваше задължително да бъде спечелен. Резултатът можеше да се предвиди - неговият заместник Давид Оспина хвърли топката в мрежата си. Изпълненията на вратаря на "Ман Сити" Джо Харт за победата срещу Борусия Мьонхенгладбах 24 ч. по-късно само откроиха още повече безумието на "Арсенал".

За повечето от нас обаче това не е нищо ново. То продължава от Бог знае колко време - и става още по-зле. "Арсенал" допусна 3 гола вкъщи в три от последните си 4 мача в Шампионската лига. И то срещу толкова слаби отбори като "Андерлехт", "Монако" и "Олимпиакос". Още по-изобличаваща е статистиката, че Артилеристите са загубили 6 от последните си 12 домакински мача в ШЛ - след като допуснаха само една загуба в предишните 39. Струва си да продължим да повтаряме, че след Сол Кембъл те така и не привлякоха мощен централен защитник. Което, ако искате вярвайте, бе преди 14 години. 

Три от 5-те гола, допуснати срещу "Олимпиакос" и "Динамо" (Загреб), бяха след корнери. Първият, по признания на самите гърци, бе специално подготвен и разигран за "Арсенал", тъй като те знаеха, че Артилеристите "никога нямат човек при дъгата на пеналта". Нападателят им Алфред Финбогасон допълни: "Знае се, че "Арсенал" ще владее много топката, затова трябва да се браниш с плътно прибрани линии. Но също така се знае, че ще получиш огромни свободни пространства за атака, защото "Арсенал" не обича играта в защита." Още по-обезпокоително бе изказването по-рано на треньора на "Динамо" (Загреб) Зоран Мамич, който призна, че отборът му просто е повторил тактиките на други тимове, побеждавали Артилеристите. 

Та това е положението. Единственият човек, който изобщо не изглежда да е наясно какво става в "Арсенал", е неговият мениджър. Та те дори загубиха от "Челси". И вече всеки ги бие.

Стивън Хауърд, главен спортен редактор на в. "Сън"

Превод на вестник "7 дни спорт"