Арсенал успя да задържи върха в класирането, след като постигна много трудна победа с 1:0 над Нюкасъл на своя "Емиратс". Това стана в среща от 20-ия кръг на Висшата лига. 

Гостите категорично надиграха противника преди почивката и си създадоха няколко добри голови шанса, но Чех спаси вратата на лондончани.

Победното попадение за столичани бе дело на Косиелни, който реализира в 72-ата минута и така донесе ценните три точки на своя тим.

След този мач "Артилеристите" са лидери в класирането с актив от 42 точки, като този път оглавиха върха еднолично, след като Лестър се изложи у дома срещу Борнемут.


Мачът започна доста активно за лондончани, които създадоха два шанса още през първите 10 минути, като отправиха удари с глава чрез Жиру във 2-ата минута и Окслейд-Чембърлейн минута след това, но те не се оказаха достатъчно опасни.

След това обаче гостите изненадващо се активизираха и то доста. В 12-ата минута Чех се намеси убедително и попречи една топка да стигна до Митрович след хубаво подаване на Янмаат, а пет минути след това чешкият страж показа отлична реакция и след удар на Вайналдум с глава. 

През следващите минути и двата тима създадоха опасни атаки, но попаденията липсваха, а в 37-ата минута Колочини свърши фантастична работа в отбрана, след като отне топката от краката на Жиру точно преди французинът да насочи топката във вратата. До почивката гостите създадоха още един страхотен шанс, но в 43-ата минута Чех се намеси за пореден път отлично, този път след удар на Вайналдум.

След почивката положенията започнаха да валят едно след друго. В 48-ата минута Чех направи фантастично спасяване след много опасен удар на Вайналдум, който бе останал сам срещу него, а минута след това пък гостите имаха още един шанс. Митрович бе намерен прекрасно в наказателното поле, но от близка дистанция не успя да нацели вратата и направи изключително сериозен пропуск.

В 52-ата минута и Арсенал регистрира хубав шанс, след като Йозил намери Рамзи в наказателното поле и уелсецът пробва удар от малък ъгъл, който обаче бе спасен от Елиът.

Малко след това Мбемба имаше шанс да вкара, но ударът му с глава премина встрани вратата.

В 72-ата минута Косиелни успя да вкара и да даде аванс на домакините в резултата. Жиру отклони с глава към малкото наказателно поле и топката попадна в неговия съотборник Косиелни, който от близка дистанция я прокара покрай вратаря и я прати в далечния ъгъл. 

Десетина минути след това Вайналдум стреля опасно с глава, но прати топката над напречната греда, а в 85-ата минута Бейерин центрира остро в наказателното поле, но Елиът се намеси отлично. 

В 88-ата минута Рамзи можеше да удвои, но от няколко метра не успя да вкара, тъй като ударът му бе спасен по страхотен начин от Елиът. В последната минута от редовното време Рамзи се озова сам срещу вратаря с двама негови съотборници встрани от него, но той се полакоми и предпочете да стреля, като в крайна сметка прати топката в аут. 

АРСЕНАЛ - НЮКАСЪЛ 1:0
1:0 Kосиелни 72

АРСЕНАЛ: Чех, Мертезакер, Монреал, Косиелни, Бейерин, Йозил, Фламини, Рамзи, Окслейд-Чембърлейн (69 - Кемпбъл), Уолкът, Жиру

НЮКАСЪЛ: Елиът, Колочини, Янмаат, Мбемба, Дъмет, Вайналдум, Тиоте (87 - Де Йонг), Сисоко, Колбак (80 - Toвен), Митрович, Перес