Челси спечели голямото дерби на Лондон срещу Арсенал, при това на "Емиратс", след като надви противника си с 1:0. Това стана в среща от 23-ия кръг на Висшата лига.

По този начин "Артилеристите" прекъснаха серията си от 9 поредни мача от Висшата лига у дома в които отборът нямаше поражение.

Това е и едва втората загуба на тима, на свой терен, от старта на кампанията в английския елит.

Мертезакер е големият виновник за поражението, тъй като си изкара изключително глупав червен картон в 18-ата минута, след като фаулира Диего Коста, като последен в защитата. 

Единственото попадение бе дело на Диего Коста в 23-ата минута на мача.


"Топчиите" започнаха доста активно и още в 1-ата минута Кемпбъл получи шанс от добра позиция да стреля, но ударът му не се получи, а минута след това пък се наложи Чех да избива в корнер нисък удар на Оскар от състава на противника.

В 10-ата минута Арсенал имаше страхотен шанс, след като Жиру и Кемпбъл направиха прекрасно двойно отиграване и след това Фламини бе намерен в чиста позиция, в наказателното поле, но загуби равновесия и не успя да отправи удар.

Пет минути след това Уилян отправи тежък удар, който срещна крака на противников футболист, но след това бразилецът стреля опасно от няколко метра. При втория случай обаче Чех се намеси отлично.

В 18-ата минута Мертезакер направи уникална глупост, след като последен в отбраната фаулира Диего Коста. Това се случи на 10-ина метра пред наказателното поле и реферът директно изгони германеца. В ситуацията обаче Коста определено подсили с реакцията си и не стана съвсем ясно доколко съприкосновението между двамата играчи е сериозно. 

Челси стигна до аванс в 23-ата минута. Иванович центрира прекрасно в наказателното поле и Коста с крак от малкото наказателно поле засече топката и я вкара във вратата.

През следващите минути обаче опасностите пред двете врати се поизпариха.

В 34-ата минута Уолкът имаше прекрасен шанс, но в ситуацията имаше и засада. Удар на крилото премина извън пределите на вратата.

В 43-ата минута Челси бе на косъм от втори гол, след като Иванович засече с глава хубаво центриране от корнер, а Монреал изчисти от голлинията.

Секунди преди почивката Фламини имаше страхотен шанс да изравни, но от близка позиция прати топката в аут.

Второто полувреме започна с повече борба, отколкото футбол, и през първите минути от него нямаше опасни ситуации пред двете врати.

В 55-ата минута Фабрегас направи добър пробив в наказателното поле, но падна на терена в опит да си изпроси дузпа. Номерът му обаче не се получи. 

Секунди след това на терена влезе Алексис, който се появи на мястото на Кемпбъл. Това е и първо негово появяване на терена след близо 2 месеца отсъствие.

В 63-ата минута в наказателното поле на Челси настъпи драматичен момент в който няколко футболисти на тима опитаха удар. Габриел в крайна сметка имаше добър шанс да вкара от няколко метра, но Зума в последния момент го блокира. 

Сеск отправи сравнително добър удар в 70-ата минута, но Чех нямаше никакви проблеми да улови топката.

През следващите минути нямаше особено интересни ситуации пред двете врати. 

В 85-ата минута се създаде напрежение в наказателното поле на Челси, но топката в крайна сметка бе изчистена. 

Минута след това Фламини с пета се опита да изненада противниковия страж, но Куртоа бе на мястото си и успя да улови топката. До края резултатът остана непроменен.

АРСЕНАЛ - ЧЕЛСИ 0:1
0:1 Диего Коста 23'

АРСЕНАЛ: Чех, Мертезакер, Монреал, Косиелни, Бейерин, Йозил, Фламини, Рамзи, Уолкът (75 - Окслейд-Чембърлейн), Жиру (22 - Габриел), Кемпбъл (55 - Санчес)

ЧЕЛСИ: Куртоа, Тери, Иванович, Аспиликуета, Зума, Фабрегас, Микел, Уилян, Матич, Оскар (77 - Азар), Диего Коста (68 - Реми)