Арсенал тресна с 2:0 Борнемут на "Виталити Стейдиъм" и най-сетне записа победа във Висшата лига. "Артилеристите" нямаха пълен успех в последните си четири шампионатни мача, като в тях бяха спечелили едва три точки.

Лондончани скъсаха с каръка срещу Борнемут, мушнаха два гола чрез Месут Йозил (23) и Алекс Чембърлейн (24) и заслужено се поздравиха с трите точки.

След тази победа Арсенал се изкачи на второ място с 48 точки, колкото има и Тотнъм. Лидер продължава да е Лестър с 53 пункта, който вчера разнебити с 3:1 Манчестър Сити (47 т.).  

Като цяло Арсенал доминираше в мача, вкара две бързи попадения в средата на първото полувреме, след което спокойно контролираше играта и закономерно се поздрави с трите точки.

Борнемут с нищо не показа, че заслужава нещо от тази среща и в крайна сметка логично загуби.


Срещата започна ударно с атаки и към двете врати. В 6-ата минута Аарън Рамзи навърза отбраната на домакините, навлезе в наказателното поле, но там се засуети да нанесе голов удари  бе блокиран.

Отговорът на Борнемут бе тупалка на Хари Артър, но в аут. Постепенно артилеристите овладяха центъра на терена и леко понатиснаха домакините.

В 14-ата минута Алексис Санчес се освободи отдясно и стреля по диагонала, но топката мина до гредата. Така се стигна до 23-ата минута, когато Рамзи "хвърли" отличен пас към Оливие Жиру в пеналта, той свали към Месут Йозил, който със страхотен шут от точката на дузпата едва не скъса мрежата на Борнемут за 0:1.

Само секунди по-късно "артилеристите" нанесоха втори удар. Защитата на домакините сгреши нелепо при изнасянате на една топка, при което отново Разми се отчете с уникален пас и изведе Алекс Чембърлейн отдясно, който с отсечен шут прати топката в дясната греда и в мрежата за 0:2.

Страхотни моменти за гостите, които набързо дръпнаха сериозно в резултата и успокоиха играта, която в следващите минути се водеше основно в средата на терена. След половин час игра Борнемут можеше да намали.

Тогава Хари Артър стреля от воле, но Петер Чех показа класа и спаси. Това бе и най-чистото положение за домакините през това първо полувреме.

Малко по-късно пък Матьо Фламини получава възможност да опъне мрежата, но стреля в защитник на Борнемут. До почивката се получиха две положения, но последователно Мат Ричи и Адам Смит пропуснаха.

След почивката темпото на игра сериозно падна. Футболистите на Арсенал правилно задържаха топката и залагха на многоходови разигравания, докато домакините така и не знаеха как да стигнат до сериозно голово положение пред вратата на гостите.

Най-дейните в отбора на Борнемут Ричи и Смит се опитаха в дадени моменти да тормозят защитата на артилеристите, но всичко завършваше с неточни удари.

В 55-ата минута Алексис Санчес напредна през защитата на Борнемути стреля остро, но над вратата. Малко по-късно и Оливие Жиру с глава пропусна да вкара.

След час игра Мат Ричи се пусна по крилото, последва диаонален удар, но Чех прояви класа и отрази. Последваха спокойни минути, в които действията се развиваха основно в средата на терена, без каквито и да било положения пред една от двете врати.

До края домакините натиснаха, но стигнаха до чисто голово положение едва в продължението, когато Чех се намеси авторитетно и така Арсенал си взе заслужена победа.

Борнемут - Арсенал 0:2

Голмайстори:

0:1 Месут Йозил (23)
0:2 Алекс Чембърлейн (24)

Борнемут: АРТУР БОРУЦ, АДАМ СМИТ, САЙМЪН ФРАНСИС, СТИЙВ КУК, ЧАРЛИ ДЕНИЪЛС, АНДРЮ СЪРМАН, МАТ РИЧИ, ДАН ГОСЛИНГ, ХАРИ АРТЪР, МАРК ПЮ, БЕНИК АФОБЕ

Арсенал: ПЕТЪР ЧЕХ, ХЕКТОР БЕЛЕРИН, ГАБРИЕЛ ПАУЛИЩА, ЛОРАН КОСЧЕЛНИ, НАЧО МОНРЕАЛ, МАТЬО ФЛАМИНИ, ААРЪН РАМЗИ, АЛЕКС ОКСЛЕЙД-ЧЕМБЪРЛЕЙН, МЕСУТ ЙОЗИЛ, АЛЕКСИС САНЧЕС, ОЛИВИЕ ЖИР