Арсенал изигра поредния си силен мач и победи Базел с 2:0 в двубой от първа група на Шампионската лига, в която са още Лудогорец и ПСЖ. 

Лондончани доминираха през цялото време и трябваше да спечелят и по-убедително, но двата гола на Тио Уолкот до почивката се оказаха достатъчни. 

Швейцарците имаха някои положения, но ги пропуснаха и загубиха за първи път като гости от англичани в турнира след 5 успешни мача преди това. Те остават с точка в актива си, докато Артилеристите вече имат 4. 


В състава на Арсенал Давид Оспипа застана на вратата вместо Петр Чех, което бе очаквано. Останалите обаче бяха тези, които сразиха Челси в събота, като Алексис Санчес отново водеше нападението. Братята Гранит и Таулант Джака бяха един срещу друг. 

Домакините започнаха агресивно и надъхано, установявайки и контрол върху топката. На няколко пъти те не успяха да стигнат до положение, но в 7-ата минута поведоха. Касорла изведе Санчес, който достави отлична топка отляво и Тио Уолкот засече с глава, за да отбележи и да затвърди впечатленията, че се намира в отлична форма. 

Попадението донесе нужното самочувствие на Артилеристите, но и Базел показа зъби, след като при един корнер Сухи засече с глава, но прати топката покрай вратата. 

Арсенал обаче продължи да играе добре и да показва ефективност пред гола. В 26-ата минута отново бързо взаимодействие между Санчес и Уолкот, доведе до възможност за последния, която той не пропусна и направи 2:0. 

Само две минути отчаян шпагат на Баланта може би предотврати хеттрик на Тио, който отново се бе оказал на върха на нападението. Последва грешка на вратаря Вацлик, която Санчес едва не наказа. Поредната отлична атака, преминала през Бейерин, Уолкот и Касорла, почти завърши с гол, но чилиецът пропусна. 

Бейерин опита късмета си, но Вацлик спаси, а малко след това спря и Санчес, след като Арсенал натисна сериозно в търсене на трети гол. Йозил стреля встрани от въздуха при една ситуация, оставен свободен на далечната греда и въпреки че до почивката нов гол не падна, Артилеристите изиграха поредното си отлично полувреме. 

След паузата ситуацията на терена не се промени особено, като Арсенал продължаваше да бъде по-настоятелния отбор и да доминира. В 56-ата минута Айоби стреля много близо до целта. 

Все пак в 63-ата Бярнасон накара Оспина да се намесва, след като стреля добре от движение, но вратарят на домакините изби на вратата. Няколко минути след това поредното хубаво нападение на Артилеристите отново не завърши с гол, макар че имаше такава възможност пред Санчес. 

В оставащото време нови голове не паднаха, но предвид доминацията на домакините това 2:0 бе отличен резултат за Базел, който нямаше отговор за вдъхновената игра на лонданчани. 

Арсенал – Базел    2:0

1:0    Уолкот 7
2:0    Уолкот 26

Арсенал: Оспина, Бейерин, Мустафи, Кошчелни, Монреал (74 Гибс), Касорла, Г. Джака, Уолкот (69 Елнени), Йозил, Айоби (69 Окслейд-Чембърлейн), Санчес
Базел: Вацлик, Ланг, Сухи, Т. Джака, Баланта, Траоре, Бярнасон (78 Делгадо), Цуфи (70 Елиюнуси), Франсон, Думбиа (57 Шпорар), Щефен