Арсенал се възползва от издънката на ПСЖ и след като разби Базел с 4:1 на неговия „Санкт Якоб Парк“, спечели първото място в група А на Шампионската лига. 

Артилеристите показаха отлична ефективност на швейцарска земя, като испанецът Лукас Перес се отчете с хеттрик, а едно попадение добави Алекс Айоби. 

Лондончани останаха без грешка срещу швейцарци, като спечелиха и шестия си мач срещу отбори от страната. Те завършват с 14 точки в групата и на 1/8финалите ще играят срещу тим, който е втори. Базел пък отпада от евротурнирите само с 2 точки на сметката си. 


Арсен Венгер направи някои ротации в състава си, но все пак Артилеристите изглеждаха достатъчно солидни, като Месут Йозил и Алексис Санчес стартираха. Роб Холдинг партнираше на Кошчелни в центъра на защитата, Джака и Рамзи бяха в средата на терена, а Айоби и Лукас Перес по двата фланга. 

След спокойни първи минути Арсенал поведе още при първата си опасна атака. Санчес прати топка на пътя на Гибс, който подаде пред вратата, където Лукас Перес овладя и след това отбеляза с удар отблизо. 

Базел реагира веднага и Марк Янко отбеляза, но попадението бе отменено заради засада на Делгадо малко преди това. Лондончани действаха спокойно, а в предни позиции ефективността им бе отлична и не мина много време преди да вкарат и втори гол. 

Ситуацията бе подобна на първата голова атака, като отново Алексис изведе перфектно Гибс, който отправи удар към вратата. Вацлик спаси, но топката отиде право в Лукас Перес, който отблизо нямаше как да пропусне реализира в празната врата. 

Швейцарците се оритаха да отговорят и в 19-ата минута Траоре стреля много опасно, но на сантиметри от далечния ъгъл. Домакините определено се активизираха, но пък това даваше възможност на англичаните да контраатакуват. 

Все пак Базел бе по-настойчивия отбор в оставащото време до почивката. В 40-ата минута Щефен принуди Оспина да прави спасяване, след което вратарят реагира бързо и не допусна добавка от Янко. Малко след това Делгадо прати топката с глава над гредата и така паузата дойде при отличен аванс за Арсенал. 

Веднага след нея всякакви мисли на домакините за обрат бяха ликвидирани. Гибс намери Санчес, който не успя да овладее, но топката отскочи на пътя на Лукас Перес, който без да се замисля я прати във вратата и оформи хеттрика си. 

Последваха удари на Щефен и Делгадо за домакините, след което Арсенал вкара и четвърти гол. Санчес пусна към Йозил в наказателното поле, а той върна към Айоби и младокът засече отблизо. 

При този развой домакините логично загубиха желание, а малко преди да бъде заменен Алексис Санчес стреля в напречната греда от свободен удар. Домакините все пак стигнаха до гол, когато Думбиа използва грешка на Холдинг, измъкна се и прехвърли Оспина. До края въпреки усилията си, играчите на Базел не успяха да вкарат отново. 

Базел – Арсенал    1:4

0:1    Лукас Перес 8
0:2    Лукас Перес 16
0:3    Лукас Перес 47
0:4    Айоби 54
1:4    Думбиа 78

Базел: Вацлик, Алварес, Ланг, Траоре, Сухи, Дие (75 Цуфи), Т. Джака, Делгадо (55 Думбиа), Щефен, Елиюнуси (59 Кала), Янко
Арсенал: Оспина, Габриел, Холдинг, Кошчелни, Гибс, Г. Джака, Рамзи (70 Елнени), Айоби, Лукас Перес, Йозил (74 Уолкот), Санчес (70 Жиру)