Арсенал успя да обърне Стоук и да спечели с 3:1 двубоя от 15-ия кръг на Висшата лига. Успехът обаче не дойде никак лесно. 

Гостите играха добре през първото полувреме и успяха да поведат от дузпа, но след това класата на Артилеристите си каза думата и те съумяха да стигнат до триумфа. 

Така Арсенал се изравни по точки с лидера Челси, като и двата тима имат по 34. Стоук остава в средата на подреждането с 19. 


В състава на Арсенал имаше 6 промени от мача с Базел, което бе очаквано. На пейката започнаха Рамзи, Лукас Перес и Айоби, а там бе и възстановения от травма Ектор Бейерин. 

За гостите Маме Бирам Диуф водеше атаката и те имаха първата възможност, след като още в 4-ата минута Марк Муниеса стреля страхотно от въздуха, но Петр Чех успя да избие над гредата.  

Малко след това Санчес почти наказа грешка на Чарли Адам, но не бе точен при удара. Шакири получи шанс за Стоук, но вместо да стреля веднага направи допълнително докосване и бе спрян. Още в първите минути обаче стана ясно, че за Арсенал ще има проблеми. 

В 12-ата минута Уолкот стреля от ъгъл, но Грант спаси. Домакините овладяха  инициативата, но Стоук остана опасен и в 24-ата минута хубаво взаимодействие между Арнаутович и Алан завърши с неточен удар на последния от добра позиция. 

Арсен Венгер трябваше да направи принудителна смяна след контузия на Мустафи, като в игра се завърна Ектор Бейерин, а малко след това нещата за домакините станаха още по-лоши, защото Грънчарите поведоха. 

При една ситуация Джака използва ненужно ръката си и удари с лакът Джо Алан в наказателното поле, който не пропусна да подчертае контакта. Чарли Адам прати Чех в обратния ъгъл и превърна отсъдената дузпа в гол. 

Лондончани опитаха да отговорят, но без да бъдат прецизни в последната третина от терена. При една ситуация Бейерин навлезе в наказателното поле и опита удар, но топката бе отклонена над вратата. Стоук отговори с положение пред Арнаутович, който бе спрян от Монреал в последния момент. 

Подобрението на Артилеристите все пак даде резултат в 42-ата минута, когато Бейерин бе намерен отдясно, подаде отлично пред вратата, където Тио Уолкот засече в близкия ъгъл и вкара своя гол №100 в клубната си кариера – 5 за Саутхемптън и 95 за Арсенал. Санчес стреля над целта в 44-ата минута и така паузата дойде при 1:1. 

Втората част обаче започна по най-добрия начин за домакините. Чембърлейн центрира в момент, в който гостите бяха с човек по-малко и Месут Йозил с глава прехвърли по отличен начин излезлия да го пресрещне Лий Грант. 

Арсенал продължи да играе по-добре и първо Джака стреля неточно, а след това и Чембърлейн опита късмета си отдалеч, но Грант спокойно спаси. Няколко минути след това Санчес почти се измъкна в наказателното поле, но ударът му бе спрян от Муниеса. 

В средата на втората част Стоук успя да пренесе играта в половината на домакините за известно време и Марко Арнаутович стреля силно, но над вратата. След това Диуф от чиста позиция не бе точен с глава. 

В 72-ата минута току-що влезлият Питър Крауч едва не изравни, след като засече с глава след корнер, но Чех успя да спаси. Малко след това домакините си гарантираха триумфа. 

Съдията даде авантаж при едно положение, когато бе съборен и Алекс Айоби, който се появи от пейката реализира, за да осигури спокойни минути на феновете на състава. 

До края домакините владееха инициативата и успяха да опазят аванса си без особени проблеми.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/wL3ghM-JBlM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 

Арсенал – Стоук    3:1

0:1    Адам 29 дузпа
1:1    Уолкот 42
2:1    Йозил 49
3:1    Айоби 75

Арсенал: Чех, Габриел, Мустафи (25 Бейерин), Кошчелни, Монреал, Коклен, Джака, Уолкот, Чембърлейн (69 Айоби), Йозил, Санчес (77 Жиру)
Стоук: Грант, Джонсън, Мартинс Инди, Муниеса, Питерс, Адам (81 Собхи), Имбула, Шакири, Алан, Арнаутович, Диуф (72 Крауч)