Челси направи огромна крачка към спечелването на титлата, след като надви с 3:1 Арсенал при домакинството си на "Стамфорд Бридж" в лондонското дерби от 24-ия кръг на Висшата лига.

Така "сините" не само си го върнаха на опонента си за тежката загуба с 0:3 преди броени месеци, а и дръпаха с цели 12 точки пред "артилеристите" в класирането.

Освен това тимът има толкова и пред втория в таблицата Тотнъм Хотспър.

Алонсо даде аванс в 13-ата минута на домакините, но голът му бе много спорен, тъй като в ситуацията извърши нарушение срещу Бейерин, а в 52-ата минута Азар удвои. В 85-ата минита и Сеск се разписа за класическия резултат. В продължението на срещата за гостите почетното попадение бе дело на Жиру. 

Въпреки, че съдията помогна на домакините определено може да се каже, че те играха по-добре от противника си. 


Срещата започна със сериозно напрежение пред вратата на Челси, след като Куртоа допусна елементарна грешка и това позволи на Иуоби да отправи удар но топката премина покрай вратата.

През следващите минути домакините взеха надмощие над противника си и постепенно започнаха да атакуват все по-опасно, а резултатът от това не закъсня.

В 13-ата минута домакините стигнха до попадение и по този начин откриха резултата.

Педро центрира отлично топката в наказателното поле, а Коста засече кълбото с глава и топката рикошира в гредата. Алонсо пък от задна позиция се засили, за да вкара кълбото във вратата с глава.

Спорното в ситуацията обаче бе, че при въздушния сблъсък той удари Бейерин с лакът, но това не бе преценено като нарушение от рефера, макар че такова със сигурност трябваше да има. Испанецът бе изпратен на земята и в последствие бе заменен.

Малко след това домакините бяха близо и до второ попадение, но Коста от добра позиция прати топката извън пределите на противниковата врата.

В 38-ата минута Арсенал бе на крачка от изравнителния гол, но ударът с глава на Паулиста бе спасен с мъка от Куртоа, а малко след това и Йозил имаше пред себе си също добър шанс, но прати топката в ръцете на вратаря. 

Второто полувреме започна с добро темпо и в 50-ата минута Азар пробва удар извън очертанията на наказателното поле, но пресили много изстрела и прати топката над вратата. 

Точно две минути по-късно след брилянтно индивидуално изпълнение Азар удвои аванса на тима си в резултата. Той преодоля няколко футболисти на гостите и от централния кръг навлезе в наказателното поле, а след това с удар от няколко метра в далечния ъгъл матира противниковия страж. 

През следващите минути битката се водеше предимно в средата на терена и до опасни ситуации пред двете врати се стигаше изключитено рядко.

Арсен Венгер пък реагира на резултата и между 65-ата и 70-ата минути пусна в игра Жиру и Уолкът, за да засилят атакуващата мощ на отбора му. 

В 78-ата минута Уелбек отправи хубав удар с глава, но Куртоа изчисти топката в корнер. След неговото изпълнение Мустафи с глава потърси ъгъла, но без успех.

В 85-ата минута домакините стигнаха до класически резултат. Чех буквално подари топката на Сеск и испанецът вкара на опразнената врата от няколко метра.

В 90-ата минута след удар с глава Жиру вкара почетен гол за гостите.

До края нямаше повече голове.

ЧЕЛСИ - АРСЕНАЛ 3:1
1:0 Алонсо 13
2:0 Азар 52
3:0 Фабрегас 85
3:1 Жиру 90+

ЧЕЛСИ: Куртоа, Аспиликуета, Луис, Кейхил, Моузес (84 - Зума), Канте, Матич, Алонсо, Педро, Коща, Азар (83 - Сеск)

АРСЕНАЛ: Чех, Белерин (17 - Габриел), Мустафи, Косиелни, Монреал, Коклен (65 - Жиру) Окслейд-Чембърлейн, Иуоби, Уолкот (70 - Уелбек), Йозил, Санчес

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/8Hl-Gq5Y3cA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/MAlylG5EP4g" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>