Арсенал завърши сезона с победа срещу Евертън с 3:1, но както се очакваше тя не стигна на тима да се класира за в четворката. 

75 точки бяха достатъчни само за 5-ото място в крайното класиране и за първи път от 20 години отборът няма да играе в Шампионската лига. 

Лондончани доминираха в мача, макар че играха доста време с човек по-малко и заслужено победиха. Карамелите направиха твърде малко в атака и приключват 7-и с 61 точки, но позицията им отдавна бе ясна. 


За домакините имаше 3 промени сред титулярите от мача със Съндърланд. Кошчелни се завърна в отбрана, където се появи и Габриел на местата на Мустафи и Гибс, като Монреал бе в лявата зона. Уелбек пък замени Жиру в нападение. За Карамелите Енер Валенсия се появи вместо Рос Баркли. 

Домакините започнаха силно и още във 2-ата минута имаха шанс. Санчес изведе Бейерин, който подаде ниско в наказателното поле, където Уелбек засече, но неточно. 

Артилеристите определено стояха по-добре и в 8-ата минута излязоха напред. Йозил подаде към Уелбек, който имаше лесната задача да вкара, но не успя да уцели топката. За негова радост обаче, тя се оказа идеална за Ектор Бейерин, който откри. 

Това бе идеалното начало за лондончани, но малко по-късно всичко се промени, защото Лоран Кошчелни бе изгонен. Французинът влезе остро срещу Валенсия, като не успя да играе с топката и Майкъл Оливър му показа червен картон, оставяйки домакините с човек по-малко. 

Случилото се накара Венгер да промени формацията си, като логично заложи на класическата формация с четирима в защита. Въпреки намаления състав обаче, домакините играеха по-добре. Габриел стреля неточно с глава след корнер, а в 27-ата минута Артилеристите удвоиха аванса си. 

Удар на Санчес бе блокиран, но топката отскочи в наказателното поле към Уелбек, докато играчите на Евертън сякаш спряха, очаквайки засада или игра с ръка. Не последва обаче сигнал и нападателят подаде към чилиеца, който вкара с удар в далечния ъгъл 24-ия си гол през сезона. 

Евертън определено изглеждаше, че не може да се противопостави на съперника и в 32-ата минута Санчес стреля от свободен удар в близкия ъгъл, но Роблес спаси. В края на полувремето мърсисайдци все пак се подобриха, но не успяха да вкарат първо при едно разбъркване, а след това и когато топката мина пред успоредно на голлинията, но нямаше кой да засече. 

Последва удар на Лукаку с глава, но Чех спаси, а в самия край голмайсторът на гостите прати топката покрай вратата, така че паузата дойде при солиден аванс за лондончани. 

Второто полувреме започна със спасяване на Роблес срещу Санчес и Йозил. След това Габриел се контузи и бе заменен от Мертезакер.  Интригата обаче се върна донякъде в 58-ата минута, когато Холдинг игра с ръка, а Лукаку вкара 25-ия си гол за сезона от отсъдената дузпа. 

Мачът се доиграваше, а феновете на Арсенал поискаха раздяла и със Стан Крьонке. Шнайдерлен имаше късмет, че остана в игра при една ситуация, а след това попадение на гостите не бе зачетено заради нарушение на Валенсия. 

Роблес продължаваше да има повече работа и спаси удари на Йозил и Айоби, а и гостите не правеха нещо кой знае какво в нападение. В добавеното време Рамзи оформи крайния резултат, след като Йозил проби и го намери, а уелсецът реализира с прецизен удар за 3:1. 

Арсенал – Евертън    3:1

1:0    Бейерин 8
2:0    Санчес 27
2:1    Лукаку 58 дузпа
3:1    Рамзи 91

Арсенал: Чех, Холдинг, Кошчелни, Габриел (53 Мертезакер), Бейерин, Рамзи, Джака (62 Коклен), Монреал, Йозил, Санчес (68 Айоби), Уелбек
Евертън: Роблес, Холгейт, Джагиелка, Уилямс, Бейнс, Гей, Шнайдерлен, Дейвис (26 Баркли), Валенсия (83 Коне), Миралас, Лукаку