Остават броени часове до финала за купата на Англия, а мениджърът на Арсенал Арсен Венгер все още пази в тайна своето бъдеще. Дори „топчиите“ да спечелят въпросния финал, а французинът да реши да напусне с триумф за купата, то горчивината от провали през последните години няма как да бъде заличена. През този сезон Арсенал окончателно завърши извън Топ 4, като за първи път през 20 годишната „диктатура“ на Венгер, отбора изпуска класиране в Шампионска Лига. Но специалистът няма кой да вини за ситуацията освен себе си. Той имаше не една или две възможности да се оттегли на върха, запазвайки своята чест, но избра да тъне в калта от провали. Навремето приеман като герой сред феновете, сега за франсето скандиранията да напусне се превърнаха в ежедневие. 

Стотици фенове по света размахват популярни табели с надпис „WengerOut”. Такива бяха забелязани по различни спортни събития в САЩ, Етиопия, Индия и много други. Мероприятия като  КечМания 33, турнири по видео игри, та дори и сватбен ден, бяха украсени от протести срещу треньора. Но гласът на тези фенове, и други правещи го с цел подигравка, сякаш остава нечут, а мусю Венгер продължава да пази в тайна своето решение. 

През сезона беше очевидно, че всичките тази неясноти около мениджъра на „артилеристите“ нажежиха обстановката на "Емиратс" до краен предел. Да, протести имаше, понякога и крайни, като преминаването на самолети с надписи „WengerOut”, но щеше ли ситуацията да е същата при една ясна позиция на клуба спряно Венгер на по-ранен етап от сезона? Със сигурност едно сериозно напрежение щеше да изчезне, както при фенове, така и при играчи. 

Прочутият със своите крайни изказвания фен на Арсенал, Пиърс Морган, от години води кампания против Венгер. При един от обичайните си спорове в Twitter, мигове след края на мача от последния кръг в Англия срещу Евертън , Морган засегна темата, за това кой всъщност е „най-великият“ в историята на „лондончани“. След коментар от страна на Джон Крос, журналист от Британския „Daily Mail”, провъзгласяващ Венгер в „най-великият за Арсенал“, Морган отговори с факта: „Хърбърт Чапман и Джордж Греъм имаха по добри показатели, щом се отнася до процент спечелени титли спрямо сезони начело в сравнение с Венгер. А вторият дори донесе Европейска купа на отбора“. Поглеждайки към статистиката на Арсенал от последните 20 години, виждаме едва 3 титли на Англия, финал в Шампионска Лига и 6 купи от турнира ФА, за мнозина загубил славата си, след отказа на Манчестър Юнайтед да защити отличието си през сезон 1999/00. Статистика наглед не заслужаваща да се нарече най-велика в историята за който и да е голям отбор.

Но как се стигна до тази ситуация, че от един изключително уважаван и обичан треньор, залагащ на красив футбол с много пасове, сега да е обект на множество протести и подигравки от противниковите привърженици и мениджъри? През настоящия сезон по стадионите на Кристъл Палас и Тотнъм, се чуваха скандирания „Арсен Венгер ние искаме да останеш“, инициирани от слабите резултати на Арсенал срещу двата противника. Само 3 години по-рано, Жозе Моуриньо избухна с изказването по адрес на французина: „Той е специалиста по провалите“! Всичко това е следствие от резултатите на Венгер, показващи липса на титла от 2004 година, и унизителните 6 поредни отпадания на 1/8 в Шампионска Лига, последното с общ резултата 10-2 от Байерн (Мюнхен). 

Изпусна ли Венгер идеалния момент да напусне своя пост? След спечелването на купата на Англия през 2014, мнозина смятаха, че е дошло времето за щафетата „мениджър на Арсенал“ да бъде предадена. И защо не? Разходите по новият стадион на „топчиите“ бяха изплатени, позволявайки привличането на футболист от ранга на Месут Йозил и същевременно задържането на останалите звезди в отбора. Арсен Венгер бе преодолял период на постоянна продажба в Арсенал, губейки футболисти като Самир Насри, Фабрегас, Ван Перси и редица други заради необходимост от допълнителни финанси. В същото време, на тяхно място не бяха закупувани адекватни заместници, а французинът бе оприличаван на „Чичо Скрудж“. След приключването на 9-те години суша без отличие, купата на Англия можеше да бъде основата на един нов отбор, поведен от различен специалист. 

Тогава сякаш се виждаше, че най-накрая Арсенал отново е готов да бъде конкурентно способен, както в Англия, така и в Европа. Венгер може би мечтаеше, че през следващите години ще спечели отново титлата или ще изведе отбора за първи път на Европейския връх. Поради тези си виждания, така и не се реши да прекрати своя престой в Северен Лондон. За негово нещастие се получи точно обратното и през настоящият сезон, въпреки поредният финал за ФА Къп, мнозина са на мнението, че това бе най-слабият Арсенал воден от Венгер. Остава да разберем как ще завърши последната среща за отбора през сезона, а може би тя да се окаже и последна за Венгер. Арсен ще си остане легенда за Арсенал, но би си тръгнал с накърнена репутация, изпратен с обич, събрана главно през първите си 15 години в Арсенал и с омраза от следващите пет!

Мартин Кадиев, Gol.bg