През изминалата седмица, мениджърът на Арсенал Арсен Венгер на няколко пъти заяви, че звездата на тима Алексис Санчес няма да бъде продаден до края на този трансферен прозорец. Това накара мнозина от феновете на отбора да погледнат към ситуацията с надежда, че те ще могат да наблюдават чилиеца на „Емирейтс“ и през новия сезон.

„Алексис е искал да напусне? Не. Намираме се в силна позиция във финансово отношение. Санчес има договор за още година и нямаме нужда от пари. Той ще бъде част от състава през новия сезон“, категоричен бе треньорът пред журналисти.

Поглеждайки към историята от последните няколко години обаче, изглежда така сякаш тези му думи не бива да бъдат приемани с каквато и да е тежест.  Отборът на Арсенал носи славата на продаващ, като французинът в 5 различни случаи уверява за свои играчи, че те със сигурност няма да напуснат отбора в близкото бъдеще. Във всеки един от тях „топчиите“ в крайна сметка губеха въпросния играч.

1. Тиери Анри
Водещият голмайстор в историята на лондончани, френският нападател Тиери Анри бе сред първите напуснали клуба, въпреки уверенията на Венгер в противното.
13 Юни, 2007: „Анри ще бъде тук и през следващият сезон. Мога ли да гарантирам това? Разбира се!“.
25 Юни, 2007: Продажба в Барселона срещу 16 милиона паунда.

2. Еманюел Адебайор
С появата на богаташите от Манчестър Сити, много от английските клубовете започнаха да се страхуват за потенциални оферти към свои играчи от „небесно-сините“. Нуждаещият се от финансови средства покрай изграждането на нов стадион през 2007 отбор на Арсенал, представляваше апетитна хапка за шейховете от Манчестър. Нападателят Еманюел Адебайор бе един от многото сменили червения екип в Лондон със синия на Сити, докато Венгер отричаше това като възможност.
3 Юли, 2009: „Ако Адебайор не иска да остане, ще напусне. Аз вярвам, че той ще е в Арсенал за новия сезон“.
18 Юли, 2009: Продажба в Манчестър Сити за 25 милиона паунда.

3. Самир Насри
През лятото на 2011 феновете на лондончани на два пъти трябваше да преглъщат лъжите на Венгер. В един от случаите Самир Насри предпочете парите идващи от синята част на Манчестър, а думите на франския мениджър бяха стряскащо подобни на тези, които чуваме сега и за Санчес.
11 Юли, 2011: Ситуацията с Насри е ясна. Той остава. Ние сме в позиция в която можем да кажем „Не“ и ще го направим“.
24 Август, 2011: Продажба в Манчестър Сити за 24 милиона паунда.

4. Сеск Фабрегас
Вторият от това същото лято на 2011, Фабрегас бе силно свързван от няколко години с завръщане в родния Барселона. Медии от цял свят бяха уверени, че испанецът ще облече екипа на каталунците за сезон 2011/12 , а единствен Арсен Венгер явно не бе наясно със ситуацията.
12 Юли, 2011: „Ще съм пределно ясен относно това. Фабрегас е с Арсенал от много време и ще остане тук“.
15 Август, 2011: Продажба в Барселона за 35 милиона паунда.

5. Робин ван Перси
Последният голям изходящ трансфер от червената част на северен Лондон, малко преди който френският спец отново увери във вярванията си, че няма как играчът да напусне, бе този на Робин ван Перси. През 2012, холандецът бе в последната година на своя договор, подобно на моментната ситуация с Алексис.
8 Март, 2012: „Планът ни е да задържим ван Перси. Робин е лидерът на нашия клуб. Той има договор с нас до 2013 година“.
17 Август, 2012: Продажба в Манчестър Юнайтед за 22 милиона паунда.


Всичките тези „сигурни оставащи“ показват тревожната тенденция думите на Венгер да са единствено прикритие пред медиите, докато зад кулисите в клуба нещата да са съвсем други. Още по неприятно за феновете на Арсенал, че трима от изброените по-горе петима футболисти са нападатели, а като такъв игра и Алексис Санчес през изминалата кампания.

До края на трансферния прозорец има още малко повече от месец, а съдейки от факта, че повечето играчи напускат отбора през август, за всички подкрепящи Арсенал този месец най-вероятно ще бъде изпълнен с неприятни новини.