Руският милиардер Алишер Усманов, който е миноритарен собственик в Арсенал, заяви, че няма намерение да продава дела си от 30 процента на мажоритарния собственик Стан Крьонке, който държи 67 процента от лондонския клуб.

По-рано днес се появи информация, че американецът е готов да изкупи дела на втория най-голям съдружник в клуба, като така увеличи собствеността си до 97 процента. Усманов, който на свой ред отправи оферта за акциите на Крьонке преди време, подчерта, че иска да влезе в конструктивно партньорство с Крьонке.

"През последните дни се появиха слухове, че ще продавам дела си от 30 процента в Арсенал. Разбирам тревогата, които тези слухове създават на феновете на Арсенал. По тази причина искам да изясня, че не провеждам никакви разговори с г-н Крьонке относно продажба на акциите. Моят интерес в Арсенал винаги е бил дългосрочен и винаги съм искал да се сдобия с допълнителни акции, стига те да бъдат налични. По тази причина преди време увеличих дела си от 15 на 30 процента, изкупувайки акциите на Фархад Мошири, а също така предложих оферта за мажоритарния дял акции. Тази оферта е валидна и до ден днешен. За момента с моите 30 процента е ясно, че няма как да имам думата в това как да се управлява клубът. Моите виждания за него се различават от тези на мажоритарния собственик, тъй като аз искам да поема по друг път към постигането на футболни успехи. Искам да уверя феновете, че съм отворен към всякакви възможни сценарии - конструктивно партньорство с мажоритарния собственик, изкупуване на акциите му лично или чрез консорциум, както и бих се замислил да продам дела си, ако се появи някой, който има виждания, сходни с моите и тези на привържениците", се казва в съобщението, разпространено от името на руския милиардер.

Публична тайна е, че ако придобие мажоритарния пакет в клуба, Усманов смята да се раздели с мениджъра Арсен Венгер и да не пести средства за закупуването на нови играчи.