Пред нажежената обстановка на стадион "Мала Маракана" в Белград Арсенал победи с 1:0 Цървена звезда в мач от Група "Н" на Лига Европа.

И двата отбора създадоха добри шансове за гол, но вратарите Милан Борян и Петър Чех спасиха всичко възможно, а в един от случаите и гредата се оказа пръв помощник за гостите.

Десетина минути преди края Милан Родич беше изгонен от игра за втори жълт картон и това веднага наклони везните в полза на "топчиите", които малко след това стигнаха до успеха с фантастичен гол на Оливие Жиру.

Така английският гранд продължава с наказателната си акция и има пълен актив от 9 точки, докато Звезда остава с 4 т. С толкова вече е и БАТЕ Борисов, който победи с 1:0 у дома Кьолн.


Арсенал създаде златен шанс за гол след четвърт час игра, когато Джак Уилшър центрира от фаул в наказателното поле, защитата на домакините не се намеси добре и Тио Уолкът отправи изстрел от близка дистанция. Милан Борян обаче беше заел отлична позиция и успя да избие с крак. В следващите минути гостите натискаха, докато Цървена звезда разтичаше на бързи контри.

При една от тях домакините стигнаха до корнер, при който Неманя Радонйич засече, получи се рикошет и сърбите стигнаха до нов ъглов удар. След неговото изпълнение Ричмънд Боаки стреля с глава, топката тупна коварно и се отби в напречната греда. След половин час игра Звезда отново пропусна да поведе. Непокритият Радонйич получи пас, засече от воле, но Петър Чех изби, след което нападателят беше блокиран и не успя да направи добавка.

В 43-ата минута Арсенал стигна до нарушение да удобна за центриране позиция, при последвалото подаване Борян закачи топката и тя излезе в корнер. След неговото изпълнение домакините се справиха с напечената ситуация. Малко след началото на второто полувреме Рийс Нелсън шутира мощно от малък ъгъл, Борян отново беше на мястото си и изби. Звезда отговори с опасна атака, която завърши с хубав удар с глава на Ненад Кръстичич, но Чех сигурно лови.

С следващите минути мачът продължи да бъде напечен, Нелсън се опита да върне към Чех, Драголюб Сърнич пресече паса и отправи силен изстрел, който вратарят на Арсенал успя да избие, с което поправи фрапантната грешка на съотборника си. След малко повече от час игра английският гранд спечели фаул пред пеналта, но Нелсън нацели стената. В 80-ата минута сърбите останаха с човек по-малко не терена, след като Милан Родич беше изгонен от игра за втори жълт картон.

И малко след това Арсенал стигна до победата. След страхотна комбинация, топката стигна до незабележимия в мача Оливие Жиру, който с красив ножичен удар донесе успеха за лондончани.

Цървена звезда – Арсенал 0:1

Голмайстор: 0:1 Жиру (85)

Цървена звезда: Борян, Родич, Савич (66-Бабич), Талец, Стойкович, Кръстичич, Доналд, Радонйич, Гелор, Сърнич (82-Гобелйич), Боаки (80-Пешич)

Арсенал: Чех, Холдинг, Елнени, Дебюши, Мейтланд-Найлс, Уилок (89-Макгуен), Коклен, Нелсън, Уолкът, Уилшър, Жиру

Белград, ст.: "Райко Митич"
Съдия: Беноа Бастиен (Франция)
Жълти картони: Родич, Боаки, Бабич (Цървена звезда); Коклен, Нелсън (Арсенал)
Червен картон: Родич 80’ (Цървена звезда)