Арсенал постигна първа победа като гост през новия сезон във Висшата лига, след като надделя с 5:2 над Евертън на стадион "Гудисън Парк" в мач от 9-ия кръг на първенството.

В началните минути вратарят на "карамелите" Джордан Пикфрд направи няколко страхотни спасявания, а в 12-ата Уейн Руни вкара дежурното си попадение срещу "топчиите". След това домакините бяха безидейни в предни позиции и в 40-ата Начо Монреал възстанови равенството.

Малко след началото на второто полувреме Месут Йозил вкара първото си попадение през сезона след хубаво центриране на Алексис Санчес за 2:1 за Арсенал. Положението за Евертън стана отчайващо двайсетина минути преди края, когато Идриса Гей напълно заслужено беше изгонен от терена за втори жълт картон. После  Александър Лаказет и Аарън Рамзи се разписаха за успеха на Арсенал, а в продължението фрапантна грешка доведе до попадение и на Омар Ниасе. Малко по-късно Алексис Санчес оформи крайното 5:2.

С победата лондончани се върнаха на 5-то място с 16 точки, колкото има и 4-ият Челси. Евертън пък допусна пето поражение и вече е в зоната на изпадащите – 18-та позиция с 8 т.


В началото вратата на "карамелите" беше поставена под истинска обсада от "артилеристите". Още в 3-ата минута на Джордан Пикфорд му се наложи да демонстрира класа след изстрел на Аарън Рамзи. После гостите продължиха да разиграват с лекота в половината на Евертън и малко по-късно Александър Лаказет шутира от малък ъгъл, но отново стражът спаси. Канонадата на "топчиите" не спря дотук и в 9-ата минута Лаказет беше намерен на границата на вратарското поле след бърза атака, завъртя се и отправи силен удар, но отново Пикфорд се намеси решително.

Така се стигна до 12-ата минута, когато противно на логиката, ливърпулци поведоха. Гранит Джака позволи топката да му бъде отнета при изнасянето, тя стигна до Уейн Руни, който с великолепен изстрел в далечния ъгъл матира Петър Чех за 1:0! По този начин нападателят вкара 15-ия си гол във вратата на Арсенал в 35 мача срещу тях и се затвърди като най-големия кошмар за отбора от Северен Лондон във Висшата лига.

Евертън продължи да налага много дълбока преса, което затрудняваше гостите, но това не секна вихрената игра на столичани в предни позиции. След четвърт час игра Рамзи пробва нов далече шут, който Пикфорд отново улови, а по-късно Лаказет не порази целта от нелоша позиция. След половин час игра и Ектор Белерин засече от дистанция, но не затрудни вратаря на домакините. В 40-ата минута Арсенал най-накрая изравни. Джака отправи мощен удар, вратарят изби, но нахлуващият на скорост от втора линия Начо Монреал прати неспасяемо кълбото в десния ъгъл за 1:1!

В 53-ата минута гостите направиха пълен обрат, след като Алексис Санчес центрира отляво и Месут Йозил с отлично изпълнение с глава преодоля Пикфорд за 2:1! В следващите минути мачът на "Гудисън Парк" се накъса, нарушенията заваляха едно след друго и в 69-ата минута Идриса Гей беше изгонен от игра за втори жълт картон. Този момент предреши изхода на сблъсъка и в 74-ата минута непокритият Лаказет получи пас на точката за дузпата, за да удвои преднината на Арсенал. В 90-ата минута и Рамзи записа името си сред голмайсторите след хубава комбинация, която халфът завърши с удар от границата на наказателното поле.

В 93-ата минута Монреал върна нескопосано към Чех, той пък не успя да овладее добре, Омар Ниасе открадна топката и се разписа за 2:4. В ответната атака обаче Санчес мина като на парад през няколко противници в наказателното поле и с изстрел в далечния ъгъл оформи крайното 5:2. 

Евертън – Арсенал 2:5

Голмайстори: 1:0 Руни (12), 1:1 Монреал (40), 1:2 Йозил (53), 1:3 Лаказет (74), 1:4 Рамзи (90), 2:4 Ниасе (90+3), 2:5 Санчес (90+5)

Евертън: Пикфорд, Кийн, Уилямс (46-Дейвис), Ягиелка, Кени, Гай, Сигурдсон, Бейнс, Калвърт-Люин (76-Ниасе), Влашич, Руни (75-Лукман)
Мениджър: Роналд Куман

Арсенал: Чех, Мертезакер, Косчелни, Монреал, Белерин, Рамзи, Джака, Коласинак, Йозил (82-Коклен), Санчес, Лаказет (77-Уилшър)
Мениджър: Арсен Венгер

Ливърпул, ст.: "Гудисън Парк"
Съдия: Крейг Поусън
Жълти картони: Уилямс, Гей (Евертън); Косчелни (Арсенал)
Червен картон: Гей 69’ (Евертън)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/8hIkrLKWuNQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>