Аржентина срещу Германия ще бъде финалът на световното първенство.

Гаучосите се класираха за финала след като елиминираха Холандия след изпълнение на дузпи.

Преди това в редовното време и продълженията двата тима изиграха изключително скучни и страхливи 120 минути и не създадоха почти никакви голови възможности.

Лео Меси и Робин ван Перси бяха незабележими, като единствено Ариен Робен се опитваше да направи нещо за Холандия. Неговите сили обаче бяха недостатъчни да направи разликата.

Този път Луис Ван Гаал пък не се реши да повтори спорната смяна от предишния път, когато в последната минута направи вратарска смяна. В този случай и трите смени бяха извършени още преди това и така Силесен остана на вратата. Той не успя да спаси нито една дузпа, докато колегата му от Аржентина Серхио Ромеро спаси два удара.

Така Аржентина се класира за пети път за финал на световно първенство. Той ще бъде повторение на финалите от 1986 и 1990 година, когато отново "Албиселесте" игра срещу Германия и двата тима си размениха по един триумф.

 


В състава на Холандия новината бе това, че Найджъл де Йонг бе възстановен от контузията си и започна като титуляр. Робин ван Перси, който бе под въпрос също започна мача. За сметка на това за Аржентина Серхио Агуеро бе на резервната скамейка, а Анхел ди Мария изобщо не бе на разположение.

Двата отбора очевидно бяха повлияни от случилото се вчера и от самото начало на мача заиграха изключително предпазливо. В различни моменти те си поделяха лек териториален превес, но без това да променя с нищо напрежението пред двете врати.

Заради пасивната си игра нито един от двата отбора не можеше да организира опасна атака. Първият и единствен точен удар бе в 15-та минута, когато Лео Меси стреля силно от пряк свободен удар, но прати топката във вратарския ъгъл и Силесен спаси уверено.

Аржентина стигна до няколко корнера, като само при един от тях Есекиел Гарай засече топката с глава след летящ плонж, но я прати над вратата. В самия край на полувремето пък Лео Меси даде начало на опасна акция със страхотен извеждащ пас към Рохо по крилото. Между него и Игуаин имаше само един защитник, но бекът центрира ужасно неточно.

И след почивката събитията на терена не се промениха и двата тима продължиха да са много предпазливи и да не хвърлят особени усилия в атака. Над терена започна да вали и дъжд, което още повече попречи за създаването на интересни атаки.

Първата смислена атака бе дело на Аржентина в 58-та минута. Тогава Лавеци проби по дясното крило и центрира точно към Игуаин, но той не отклони добре с глава и зад него Дарил Янмаат също с глава изчисти. Малко след това Лавеци отново се прояви, врязвайки се към наказателното поле и за миг имаше свободна пролука за удар, но не бе прецизен и уцели защитник.

В 75-та минута "Албиселесте" имаше нова интересна атака, при която Енцо Перес проби отдясно и поднесе пред вратата за Игуаин. Той се хвърли с шпагат и засече в мрежата, но от външната страна на гредата. В случая и съдията вдигна флага за засада, но на повторение се видя, че такава нямаше.  Маркос Рохо пробва силен удар от дистанция, но не можа да изненада Силесен.

Мачът вървеше към продължения, като при няколко ситуации и двата отбора разиграваха продължително в защита, без съперника да ги пресира. В 90-та минута обаче Холандия можеше да стигне до драматичен късен гол. Тогава Уесли Снайдер даде изящен пас с петичка към Робен, който проби на скорост в наказателното поле. От ъгъла на вратарското поле нанесе удар, но точно в този момент се бе хвърлил с решителен шпагат отзад Масчерано и успя да избие в корнер.

Така се стигна до продължения. В тях нищо не се промени, въпреки че малко преди края на редовното време в игра за Аржентина се бяха появили свежите Серхио Агуеро и Родриго Паласио, а в началото на първото продължение умореният Ван Перси отстъпи място на Клаас-Ян Хунтелаар.

Единственият играч, който се опитваше да направи нещо бе Ариен Робен. При една ситуация той се измъкна от трима съперника, прокарвайки топката между краката на Демикелис, но от аутлинията не можа да поднесе точно назад. След това нанесе изненадващ остър удар от дистанция, който обаче бе уловен от Ромеро. Това бе и първият точен удар от Холандия в очертанията на вратата.

Аржентина не бе направила нищо интересно в продълженията, но към края стигна до две страхотни положения. Първо Родриго Паласио получи подаване непокрит пред наказателното поле,но вместо да стреля от въздуха или да овладее топката, той избърза да стреля с глава и го направи изключително леко. След това пък Меси проби до аутлинията и центрира към непокрития Макси, но той нанесе разочароващ удар от воле само на 10 метра от вратата.

В 120-та минута пък Холандия имаше положение, след като топката бе поднесена по земя в наказателното поле за Дирк Каут, но неговият удар срещна тялото на защитник.

Така се стигна до дузпите. При тях Серхио Ромеро даде летящ старт за Аржентина, спасявайки първия удар на Рон Влаар. Малко след това той спаси удар и на Уесли Снайдер и след като нито един играч на Аржентина не сбърка, тимът се класира за финала.


Холандия - Аржентина 0:0

Холандия: Силесен, Де Врай, Влаар, Мартинс Инди (46 Янмаат), Каут, Де Йонг (62 Класи), Вийналдум, Блинд, Снайдер, Робен, Ван Перси (97 Хунтелаар)

Аржентина: Ромеро, Сабалета, Гарай, Демикелис, Рохо, Масчерано, Билия, Перес (81 Паласио), Лавеци (100 Макси), Меси, Игуаин (82 Агуеро)