Италианецът Никола Рицоли ще бъде съдия на финала на световното първенство между Германия и Аржентина, обявиха от ФИФА.

Тъй като двубоят е между европейски и латиноамерикански двубой очакванията бяха ФИФА да назначи съдия от Азия. Въпреки това обаче бе назначен Рицоли.

"Избираме най-добрите съдии за най-добрите мачове и италианец ще свири на финала", заяви президентът на съдийския комитет към ФИФА Джим Бойс.

Досега в турнира Рицоли свири три мача, включително и два на Аржентина - тези срещу Белгия от четвъртфиналите и срещу Нигерия в груповата фаза. Той свири също така и победата на Холандия над Испания. Именно в този мач бяха най-големите му грешки, като даде несъществуваща дузпа за Испания през първото полувреме, а след това не отсъди очевидно нарушение срещу Икер Касияс при третия гол на Холандия.

През 2013 година пък той свири германския финал в Шампионската Лига между Байерн Мюнхен и Борусия Дортмунд. През този сезон пък той изгони Войчех Шчесни в осминафиналния мач между Байерн и Арсенал.

Рицоли е на 42 години и по професия е архитект. Той ще бъде третия италиански съдия в историята, който свири финал на световно първенство. Преди това през 1978 година съдия бе Серджо Гонела, а през 2002 година Пиерлуиджи Колина.