Световното първенство в Бразилия е пред своя край, остава само един мач – най-важният. Германия и Аржентина са отборите, които ще спорят за световната титла. Предлагаме ви любопитна статистическа информация за финала, публикувана от в. "АС".

* За рекорден, трети път в историята финалът е Аржентина – Германия/ФРГ. През 1986 г. Гаучосите биха с 3:2, а 4 години по-късно немците се наложиха с 1:0.

* Аржентина – Германия ще се нареди сред най-често играните мачове в историята на световните финали. Това ще е седми сблъсък между двата отбора на световно първенство. Толкова пъти са се изправяли един срещу друг още Бразилия и Швеция, както и Германия/ФРГ и Сърбия/Югославия.

* Ако не беше триумфът от 1986 г., можеше да се каже, че аржентинците имат комплекс от германците. Успехът с 3:2 в Мексико е единствен за Гаучосите в сблъсъците с Бундестима на световни финали. Немците имат 3 победи, а два пъти съперниците са завършвали наравно, като в единия случай Германия продължава напред след дузпи.

* 22 мача е изиграла Аржентина (вкл. и квалификациите), за да стигне до финала на "Маракана". В тези двубои Гаучосите имат 14 победи, 6 равенства и 2 загуби (от Венесуела и Уругвай). Немците се класираха за финала, изигравайки 16 срещи (14 победи и 2 равенства).

* Германия/ФРГ е отборът с най-много мачове (105), най-много отбелязани голове (223) и най-много финали (8 с днешния) в историята на световните първенства.

* Германците нямат спечелен голям турнир от 1996 г. насам, когато станаха европейски шампиони. Днес те могат да спечелят световната корона за четвърти път 24 години след третия (1990 – 2014). Любопитното е, че Бразилия (1970 – 1994) и Италия (1982 – 2006) също чакаха по 24 години за четвъртата си титла.

* В момента Аржентина преживява най-черната серия в историята си – 21 години без спечелен трофей. За последно Гаучосите триумфираха на Копа Америка през 1993 г. Оттогава аржентинците са изиграли 5 световни първенства (без настоящото), 5 турнира Копа Америка и са участвали два пъти на Купата на конфедерациите, като са загубили общо 4 финала.

* Аржентина е отбелязала едва 8 гола на Мондиал 2014. Само четирима от играчите на Гаучосите могат да се похвалят с отбелязан гол – Меси, Игуаин, Ди Мария и Рохо. При това аржентинците нямат победа с повече от един гол разлика.

* Германия е отбелязала 17 попадения в Бразилия до момента (най-добро постижение от 1954 г. насам). Осем футболисти на Бундестима са успели да се разпишат: Мюлер, Шурле, Крос, Клозе, Кедира, Хумелс, Гьотце и Йозил.

* От Евро 2012 насам (когато отстъпи пред Италия на полуфинала), Германия е изиграла 28 мача, в които има 19 победи, 7 равенства и само 2 загуби: от Аржентина във Франкфурт (1:3 през август 2012) и срещу САЩ във Вашингтон (3:4 през юни миналата година). През същия период Аржентина има 19 победи, 8 равенства и 2 загуби – от Уругвай (2:3 през октомври 2013) и от Бразилия (1:2 през септември 2012).

* Има само три случая в историята, когато отбор, отбелязал 7 или повече гола в един мач на световни финали, е успявал да стане шампион: Италия през 1934 (7:1 над САЩ), Уругвай през 1950 (8:0 над Боливия) и ФРГ през 1954 (7:2 над Турция). Остава да видим дали тимът на Йоги Льов ще успее да развали прокобата, траеща вече 60 години.

* Германия/ФРГ е загубила и трите финала, до които е достигнала, елиминирайки домакина на световното първенство – през 1982, 1986 и 2002.

* Аржентина се класира за финала след успех с дузпи над Холандия. 11 от последните 13 тима, спечелили по този начин, са претърпели загуба в следващия кръг. Само Франция през 1998 и Бразилия на настоящото първенство спечелиха следващите си мачове. Гаучосите обаче са единственият отбор, печелил два мача поред с дузпи в историята на мондиалите (успехи над Югославия и Италия през 1990).

* Аржентина е единственият отбор на Мондиал 2014, който нито веднъж не е изоставал в резултата.

* Германия може да стане първата европейска страна, спечелила световното в Америка. Освен това немците могат да донесат трета поредна титла на Стария континент – нещо безпрецедентно в историята.

* До момента Европа води на Южна Америка с 10:9 титли. Ако немците бият, за първи път Стария континент ще има 2 триумфа повече от представителите на Новия свят.

* Ако се разпише на финала, Томас Мюлер ще се изравни с Хамес Родригес на върха в класирането на голмайсторите. Така немецът ще стане първият играч в историята, спечелил короната на реализаторите два пъти. През 2010 г. той раздели първото място с Диего Форлан, Уесли Снайдер и Давид Вия. Ако се изравни с Хамес, Мюлер ще спечели "Златната обувка" (както и преди 4 години), тъй като има повече асистенции от колумбиеца.

* Един измежду играчите на Реал (Мадрид) Кедира и Ди Мария ще попълни списъка на футболистите, печелили КЕШ и световна титла в една и съща година. Досега са успявали да го направят Майер, Шварценбек, Брайтнер, Бекенбауер, Хьонес, Капелман и Герд Мюлер (ФРГ и Байерн през 1974), както и Карембьо (Франция и Реал М през 1978) и Роберто Карлос (Бразилия и Реал М през 2002).