Германия е новият световен шампион! Бундестимът триумфира след като на финала на Мондиала в Бразилия  победи с 1:0 Аржентина.

В герой за отбора се превърна влезлият като резерва Марио Гьотце, който вкара драматичен гол в продълженията на мача.

Преди това в редовното време резултатът бе 0:0, като и двата отбора имаха своите шансове. Германия доминираше през цялото време, но на няколко пъти Аржентина имаше възможности да вкара на контраатака.

Гонсало Игуаин обаче пропусна чисто положение в 20-та минута. В 45-та пък Хьоведес удари греда. Така се стигна до продължения, в които другата резерва на Германия - Андре Шюрле центрира точно към Гьотце, той си спря на гърди и с удар от воле преодоля Ромеро.

По този начин възпитаникът на Пеп Гуардиола в Байерн повтори подвига на Андрес Иниеста от преди 4 години, когато халфът вкара победен гол в продълженията за титлата на Испания над Холандия.

Така Германия спечели за четвърти път в историята си световната титла. С това тимът влезе в историята като първият европейски отбор, който печели титлата в Южна Америка.

 


 

Треньорът на Германия Йоги Льов бе решил да заложи на същия състав, който победи Бразилия на полуфиналите. На загрявката обаче Сами Кедира получи контузия в прасеца и вместо него започна Кристоф Крамер. Това бе и дебют в състезателен мач за 23-годишния халф на Борусия Мьонхенгладбах.

За Аржентина пък Анхел ди Мария не бе напълно възстановен и Алехандро Сабея пусна същите 11, които играха срещу Холандия. Така Серхио Агуеро отново бе на пейката.

Напълно според очакванията Германия наложи териториално превъзходство от самото начало. Аржентина обаче бе уплътнила добре пространствата пред вратата си. Същевременно гаучосите не се притесняваха да поглеждат напред и използваха всяка възможност за контратака.

Още в 3-та минута Германия имаше удобна възможност от пряк свободен удар пред наказателното поле, но Тони Кроос стреля право в стената. Аржентина веднага отвърна с контраатака, но от малък ъгъл Игуаин нямаше как да преодолее Нойер.

Пет минути по-късно Меси изригна с остър демараж и остави Матс Хумелс след себе си, проби до аутлинията, но след това пасът му назад бе блокиран.  Малко след това Сабалета бе изведен по дясното крило и центрира по земя в наказателното поле, но двама играчи на Аржентина се разминаха с  топката.

За Германия Филип Лам даде хубаво въздушно центриране, но малко не стигна на Клозе да засече с глава в мрежата.

В 20-та минута Аржентина пропусна невероятно положение да открие резултата. Тони Кроос даде много неразчетен пас назад с глава и така изведе Игуаин абсолютно сам срещу вратаря. Нападателят обаче прибърза с удара и стреля ужасно неточно покрай вратата.

Филип Лам продължи да е един от най-добрите играчи на Германия и негово извеждащо подаване не бе засечено от Мюлер, но максимално затрудни Ромеро. Гол на Игуаин правилно бе отменен заради очевидна засада.

В 32-та минута Крамер трябваше да бъде заменен принудително, тъй като малко по-рано получи тежък удар в главата и макар да се завърна на терена за няколко минути, не можа да продължи. На негово място влезе Андре Шюрле.

Пет минути по-късно Германия имаше рядка възможност да атакува в разредени пространства. Накрая Шюрле нанесе опасен удар, който с мъка бе спасен от Ромеро, а впоследствие съдията вдигна и засада срещу влияещия на играта Йозил.

В ответната атака Меси надбяга Хьоведес, но от малък ъгъл не можа да преодолее Нойер.

До почивката Германия имаше две страхотни възможности. Първо Йозил поднесе добре към Кроос пред наказателното поле, но неговият силен удар бе право в ръцете на Ромеро. В последната минута пък гредата спаси Аржентина, когато след центриране от корнер Хьоведес засече с глава в страничния стълб.

В самото начало на второто полувреме Меси имаше страхотна възможност. Той получи пас в коридор от Билия и добре овладя топката в наказателното поле, където бе на отлична стрелкова позиция. След това нанесе диагонален удар покрай Нойер, но и покрай вратаря.

След това започнаха неадекватните изяви на съдията Никола Рицоли. При една атака Шюрле бе фаулиран пред наказателното поле, а при продължението на атаката Мюлер бе в засада. Италианецът обаче отсъди корнер.

В 55-та минута Мануел Нойер опита да повтори действието на Тони Шумахер срещу Батистон от 1982 година , като скочи срещу Игуаин за висока топка и макар да я боксира с ръка, след това с коляно удари нападателя в главата. Игуаин поиска нарушение срещу него, но съдията шокира всички, като отсъди нарушение в атака на Игуаин.

Миро Клозе имаше възможност да стреля с глава след точно центриране, но от място не можа да придаде сила на удара и Ромеро спокойно спаси. Последваха още няколко атаки на Германия, които обаче не завършиха с удар.

След период на пасивна игра, Меси се прояви на два пъти. Първо той се вряза от тъча към наказателното поле покрай няколко защитника и нанесе диагонален удар, но топката мина покрай вратата. След това финтира пак няколко защитника и след като с мъка бе спрян даде извеждащ пас към Паласио, но Нойер внимаваше и изпревари нападателя за топката.

Макар никога да не са губили при изпълнение на дузпи, германците натискаха без да искат да се стигне до продължения. Така в 80-та минута Хьоведес се оказа на върха на атаката и бе намерен в наказателното поле от Мюлер, но не си я поведе добре за удар и защитник го блокира. След това пък Йозил показа страхотен поглед и поднесе пред наказателното поле за Кроос, но той нанесе нетипично слаб удар.

Така се стигна до продължения. В самото начало на първото Шюрле имаше отлична възможност, след като Гьотце го намери в наказателното поле, но силният му удар от 10 метра попадна право в ръцете на Ромеро.

В 97-та минута Аржентина пропусна уникален шанс за гол. Хумелс увисна по нелеп начин под една дълга топка и така зад него Паласио излезе сам срещу вратаря. След това обаче вместо да стреля покрай него или да го заобиколи, той опита да го прехвърли и макар да успя, не уцели вратата.

В следващите минути аржентинците започнаха да малтретират брутално Бастиан Швайнщайгер, като Масчерано първо го ритна в гърба, после го фаулира с шпагат отзад, а накрая при борба за висока топка Агуеро с юмрук му отвори аркада и цялото лице на германеца се обля в кръв. И Масчерано, и Агуеро имаха жълти картони, но съдията Никола Рицоли отказа да им покаже втори такъв.

Въпреки това справедливостта възтържествува малко по-късно, когато Германия вкара победния гол. Андре Шюрле проби чудесно по крилото и центрира точно в наказателното поле за Гьотце, той овладя на гърди и с удар от въздуха преодоля Ромеро.


Германия - Аржентина 1:0

Гьотце 113

Германия: Нойер, Хьоведес, Хумелс, Боатенг, Лам, Крамер (32 Шюрле), Швайнщайгер, Йозил (120 Мертезакер), Кроос, Мюлер, Клозе (88 Гьотце)

Аржентина: Ромеро, Рохо, Демикелис, Гарай, Сабалета, Билия, Перес (86 Гаго), Масчерано, Лавеци (46 Агуеро) Меси, Игуаин (77 Паласио)