В основата на успехите на Барселона в последните години винаги са били до голяма степен футболисти от школата на тима. Тимът продължава да създава играчи и като доказателство за това е статистиката, че през този сезон в състава ще има само 8 чужденци.

Това е най-малкият брой на чужди футболисти от сезон 1995/96, когато в тима бяха едва петима (Попеску, Хаджи, Просинечски, Кодро и Фиго). Точно тогава бе прието и правилото за играчите, които са от европейския съюз да не се водят като чужденци.

Между 1998 и 2009 при каталунците винаги са се подвизавали между 10 и 15 чужди играчи. Рекордът е именно 15, който бе постигнат на два пъти - през 1998/99 и 2007/08.

В първия случай с Луис ван Гаал начело на "Камп Ноу" играеха Хесп, Богард, Райцигер, Франк и Роналд де Бур, Клуйверт, Коку, Зенден, Джовани, Сони Андерсон, Ривалдо, Чирич, Фиго, Окуново и Пелегрино.

През втория треньор на тима бе Франк Рийкард и холандецът използваше Милито, Маркес, Гудьонсен, Ето'о, Роналдиньо, Дзамброта, Анри, Едмилсон, Силвиньо, Меси, Деко, Тюрам, Абидал, Яя Туре и Джовани.

През настоящата кампания особено след напускането на Ибрахимович, Туре, Анри, Маркес и Чигрински, чужденците в Барса са Дани Алвеш, Меси, Кейта, Милито, Максуел, Адриано, Абидал и Масчерано.