Въпреки че изигра мача почти като на тренировка, Барселона успя да победи Шахтьор и във втория мач от четвъртфиналите на Шампионската Лига.

Лео Меси вкара единствения гол за победата с 1:0 на реванша на стадион "Донбас Арена" и така с общ резултат 6:1 каталунците продължават напред.

Все пак трябва да се отчете, че треньорът на гостите Пеп Гуардиола бе пуснал повечето от основните си футболисти, а звездата Лео Меси игра цял мач.

Шахтьор бе по-активният отбор до средата на първото полувреме, но след това Барса взе инициативата и Меси вкара точно преди почивката.

През второто полувреме Барселона съвсем намали оборотите и това позволи на Шахтьор да създаде няколко много добри положения, но така и не се стигна до изравнителен гол.

На полуфиналите каталунците почти със сигурност ще играят с Реал Мадрид, като в рамките на 18 дни двата тима ще се срещнат цели 4 пъти. Първият мач е още този уикенд за първенството.





Въпреки преднината от първия мач и предстоящия маратон от мачове с Реал Мадрид, треньорът на Барса бе пуснал почти всичките си основни футболисти като титуляри. Липсваше единствено наказания Иниеста и не напълно възстановения от контузия Педро, който бе останал на пейката.

Футболистите на Барса обаче очаквано не бяха много нахъсани и така домакините започнаха по-активно.
В 8-та минута след бърза атака на Шахтьор Жадсон изведе Дъглас на чиста позиция в наказателното поле и последният отправи удар отблизо, но Валдес направи страхотно спасяване с една ръка.

Пет минути по-късно Жадсон стреля от границата на наказателното поле, но право в ръцете на Валдес. След още пет минути Михтарян шутира от 15 метра покрай вратата.

В средата на полувремето Шахтьор стигна до чисто положение за гол. След пробив отдясно последва ниско центриране в наказателното поле и от точката на дузпата Жадсон засече от упор, но прекалено леко и Валдес спокойно улови.

Голът явно събуди Барса и до края на полувремето каталунците натиснаха съперника си. Лео Меси отправи топовен удар, който вратарят Пятов не успя да улови, но и нямаше никой да направи добавка.

Малко след това Меси финтира защитник в наказателното поле и се озова на чиста стрелкова позиция, но прекалено несериозно опита да прехвърли вратаря с копващ удар и практически му подари топката.

След още пет минути звездата на Барса отправи далеч по-сериозен удар от двайсетина метра, като топката профуча над гредата.

Натискът на каталунците се засилваше и в 42-та минута напълно заслужено те откриха резултата. Дани Алвеш тръгна по лявото крило и поднесе на Меси на скорост, той навлезе в наказателното поле и след като защитник направи неуспешен шпагат за топката, Меси отправи бърз удар от десетина метра и матира вратаря.

Второто полувреме започна също както и първото - с натиск на домакините. В началото обаче нямаше голови положения и единственият точен удар бе на Жадсон от фаул, но Валдес внимаваше и спаси.

Барселона отговори с краткотрайна активизация, в която имаше две нелоши положения. В първото Меси изведе Афелай на чиста позиция в наказателното поле, но ударът на холандеца бе спасен блестящо с една ръка от Пятов. След това пък Афелай центрира ниско пред вратата и Вия засече при близката греда, но под натиска на защитник не успя да уцели вратата.

След тези атаки обаче каталунците доста свалиха темпото и Шахтьор създаде няколко много добри положения за гол.

Първото дойде в 74-та минута, когато влезлият като резерва Едуардо започна бърза контраатака и подаде на Михтарян пред наказателното поле. Той можеше да продължи към абсолютно непокрит съотборник встрани, но се полакоми да играе индивидуално и въпреки че отправи опасен и силен удар, Валдес спаси.

За Барселона последното чисто положение дойде в 80-та минута, когато Меси бе намерен от Меси непокрит пред вратаря, но за пореден път аржентинецът буквално се излигави с несериозен опит за прехвърляне.

В 82-та минута се стигна до спорна ситуация, тъй като Вилиан  финтира Масчерано на границата на наказателното поле и след като бе спънат, падна вътре. Съдията обаче реши да не си навлича главоболия с чудене дали да отсъди дузпа или фаул и направо не отсъди нищо.

След две минути Шахтьор имаше ново чудесно положение за изравняване. Михтарян проби по крилото и центрира пред вратата, където резервата Морено се хвърли и засече акробатично от въздуха, но от  5 метра не уцели вратата.


Шахтьор - Барселона 0:1

0:1 Меси 42

Шахтьор: Пятов, Шевчук, Ишченко, Ракитски, Кобин, Хубшман (75 Фернандиньо), Михтарян, Дъглас (58 Едуардо), Жадсон, Вилиан, Луиш Адриано (66 Морено)

Барселона: Валдес, Алвеш, Пике (70 Милито), Бускетс, Адриано, Масчерано, Кейта, Шави (66 Педро), Афелай, Меси, Вия (75 Жефрен)