Само три дни след като триумфира срещу Реал Мадрид в четвъртфиналите за купата на Испания, Барселона трябваше да изпита разочарование в първенството.

Каталунците завършиха само наравно 0:0 като гост на Виляреал в мач от 20-я кръг на Примера Дивисион и вече изостават на 7 точки зад лидера Реал Мадрид.

За провала определено основна роля изигра физическото състояние на Барселона, чиито играчи очевидно не бяха свежи.

Въпреки това те можеха да стигнат до победата, но бяха разочаровани не от друг, а от талисмана си Лео Меси. Аржентинецът пропусна две стопроцентови възможности сам срещу вратаря - едната през първото полувреме, а втората само пет минути преди края на мача.

Домакините пък можеха да стигнат дори до победа, ако съдията бе дал чиста дузпа в тяхна полза за нарушение отзад на Бускетс срещу Борха Валеро в началото на второто полувреме.




Наставникът на Барса Пеп Гуардиола имаше сериозни кадрови проблеми и разполагаше само с 14 играчи от първия отбор. Затова той направи и само две промени на полеви футболисти, спрямо състава, който игра срещу Реал Мадрид през седмицата.

В началото на мача докато бяха свежи, каталунците имаха предимство. Още в 3-та минута Дани Алвеш бе оставен сам срещу вратаря от защитата на домакините, която мислеше, че той е в засада. Бразилецът обаче игра несериозно и позволи на Диего Лопес да спаси.

Виляреал обаче също бързо загатна, че няма да е боксова круша и направи добра бърза атака, накрая на която Кани отправи удар от границата на наказателното поле, но не затрудни Валдес.

Преса от страна на Барселона доведе до загубена топка от Виляреал пред наказателното поле и каталунците разиграха на едно докосване, след което Алвеш бе изведен фронтално срещу вратаря, но се забави с удара и защитник изби под носа му. След центрирането от корнера Пике успя да стреля с глава, но леко и в ръцете на вратаря. Отново натиск на каталунците доведе до грешка на Виляреал, но Меси не успя да организира контраатаката.

В 17-та минута обаче аржентинецът се измъкна от опита за изкуствена засада и бе изведен абсолютно сам срещу вратаря, след което технично копна топката над него, но не уцели празната мрежа.

Постепенно обаче Виляреал не само изравни играта, но и стана по-активният отбор. На два пъти Ерик Абидал трябваше да се намесва решително пред вратата на Барса, за да спре опасни атаки.

Десетина минути преди почивката обаче Виляреал имаше няколко възможности в рамките само на две минути. Първо след бърза контраатака Марко Рубен отправи опасен удар от дистанция, но над вратата.

След това Маркош Сена стреля още по-опасно от двайсетина метра и се наложи Валдес да спасява до гредата. След центрирането от корнера пък Марко Рубен вкара гол с глава, но попадението справедливо бе отменено заради засада.

Малко преди края Барса можеше да има стопроцентово положение след двойно подаване между Меси и Фабрегас на границата на наказателното поле, но бившият играч на Арсенал не си поведе добре топката и пропусна да излезе сам срещу вратаря.

Веднага след почивката обаче Виляреал трябваше да съжалява, защото не получи чиста дузпа. Борха Валеро проби в наказателното поле и бе спънат отзад от Бускетс. Съдията обаче си замълча.

Барселона естествено владееше повече топката и упражняваше териториален натиск, но в играта на каталунците липсваше острота и съответно нямаше голови положения.

Четвърт час преди края Хосеп Гуариола направи двойна смяна, пускайки младоците Тейо и Тиаго на мястото на Шави и Адриано. И младият нападател на каталунците веднага раздвижи играта с остър пробив до аутлинията и върната назад топка към Фабрегас. Халфът стреля от 20 метра и Диего Лопес със сетни усилия отклони в напречната греда.

Отново Тейо се прояви с пробив по крилото, който бе спрян с брутално дърпане на фланелката от Гонсало, който почти съблече младока на Барса. Каталунците поискаха дори червен картон, но съдията показа само жълт.

Пет минути преди края Барселона имаше невероятно положение за гол, но Лео Меси този път изневери на себе си. Той размени двойно подаване с Фабрегас и излезе абсолютно сам срещу вратаря, но от пет метра стреля в краката му. След това и Сеск не успя да направи добавка.

Минута преди края отново Меси отправи удар, но през съперник и не затрудни много Диего Лопес.



Виляреал - Барселона 0:0


Виляреал: Диего Лопес, Анхел Лопес, Гонсало, Мусакио, Хуан Ориол, Маркош Сена (89 Марчена), Бруно, Кани (72 Кастелани), Борха, Хоселу, Марко Рубен (83 Камуняс)

Барселона: Валдес, Алвеш, Пуйол, Пике (60 Алексис), Абидал, Масчерано, Бускетс, Адриано (76 Тейо), Шави (76 Тиаго), Фабрегас, Меси