Барселона победи Валенсия с 2:0 в полуфинален мач-реванш в турнира за купата на Испания. Сблъсъкът се игра на стадион "Ноу Камп", като каталунците се класираха на финала с общ резултат 3:1 от двата мача.

Гостите започнаха двубоя по-добре и властваха на терена през първия четвърт час. Точно тогава обаче Сеск Фабрегас охлади страстите на "прилепите", възползвайки се от чудесен пас на Лео Меси.

До края на първата част Фабрегас пропусна на два пъти да матира съперника, излизайки на чисти голови позиции.

През второто полувреме Меси имаше две прекрасни възможности да се разпише, но и в двата случая Диего Алвеш бе на мястото си. Близо четвърт час преди края гостите останаха с човек по-малко заради червения картон на Фегули.

Десетина минути преди края на мача страхотна атака на Барса доведе до втори гол във вратата на гостите. Алексис Санчес пусна към Сеск, който подаде към останалия сам отдясно Шави и футболният магьосник покачи на 2:0.

Статистиката в края на мача бе изцяло в полза на Барса - домакините бяха отправили 14 удара, от които 10 точни, докато гостите се отличиха с 4 точни изстрела от 7 опита. При владеенето на топката "блаугранас" достигнаха 66%.



Срещата стартира с атака на гостите, които първо си спечелиха пряк свободен удар, който обаче не доведе до нищо опасно. След това Банега отправи първия удар в мача, който премина доста встрани от вратата на европейския клубен шампион.

Руис шутира от воле от точката на дузпата, но защитникът на "прилепите" не намери добре топката и не затрудни съперника. Минута след това Матийо се опита да отклони кълбото към вратата на "блаугранас", но и той не сполучи.

Така завърши лекият и доста изненадващ натиск на гостите, които бяха доста по-активни от своя опонент в търсене на първия гол в срещата.

От своя страна момчетата на Пеп Гуардиола не бяха достатъчно настоятелни и в първите десет минути на двубоя не бяха създали нито една смислена атака. Гостите бяха изнесли играта в предни позиции, а защитният им вал беше безупречен.

В 12-тата минута Фегули развинти Ерик Абидал и с левия крак отляво изпрати истински снаряд, който профуча покрай целта. Това беше и най-чистото голово положение в срещата и възпитаниците на Унай Емери трябваше да съжаляват за двете нули на светлинното табло.

След първия четвърт час статистиката показа странен прецедент през този сезон: Барса притежаваше топката в едва 48% от игровото време, а при отправените удари каталунците отстъпваха с класическото 0:3.

И точно тогава, като гръм от ясно небе дойде попадението във вратата на Валенсия. В 16-тата минута Сеск Фабрегас получи 30-метров пас от Лео Меси от центъра на терена, надхитри преследващия го бранител Мигел и прехвърли излезлия напред Диего Алвеш, копвайки кълбото във вратата му - 1:0 за Барса!

Три минути след това Адил Рами направи много груба грешка, подарявайки топката на Лионел Меси, който спринтира и шутира мигновено с левия крак към Диего Алвеш, който парира удара му. Исак Куенка веднага опита добавка с десния крак от десетина метра, но стреля на метър и половина покрай вратата в аут.

Последва силен период за каталунците, които разиграваха своя слисан съперник, а в желанието си да помогне на своите колеги в защита, Адуриц си изпроси глупав жълт картон.

В средата на първата част Меси бе фаулиран извън наказателното поле на гостите и при последвалото изпълнение на фаула отправи мощен шут с левия крак, който първо затрудни Алвеш, но все пак вратарят на Валенсия улови кълбото пред краката на връхлитащия Карлес Пуйол.

Точно след половин час игра невероятна грешка на Виктор Руис в защита даде шанс на Сеск Фабрегас до покачи аванса на Барса. Полузащитникът остана сам срещу Алвеш и от точката на дузпата шутира право в тялото му, вместо да вкара втория си гол в мача. След това домакините отправиха още един удар - чрез Шави, но в този случай стражът на "прилепите" не беше затруднен.

В 37-та минута Сеск Фабрегас имаше нова чудесна възможност за попадение, когато се завъртя и този път атакуван от трима защитници реши да пробва късмета си с левия крак, стреляйки отново в тялото на Диего Алвеш.

На почивката Барса вече имаше 8 отправени удара, от които цели 6 точни, а гостите - общо 3 опита, но нито един от тях не бе в рамките на вратата, пазена от Пинто. По отношение на владеенето на топката "блаугранас" наклониха везните в своя полза:  63%.

Беше изминала точно една минута след подновяването на играта, когато Валенсия получи златна възможност да изравни резултата. Жорди Алба се отскубна и надбяга Карлес Пуйол при дълъг пас от центъра на терена, поведе си кълбото с глава и остана сам срещу Пинто. Желаният от Барса футболист на гостите стреля право в тялото на Пинто, който парира удара с крак.

След това добавка опит и Адуриц, но отново последна преграда пред гола се оказа стражът на четирикратния европейски клубен първенец.

До голяма степен втората част започна и като първата - гостуващият състав показа видимо по-голямо желание за игра, а в пасивното поведение на играчите на Гуардиола можеше да се потърси и добре замислен тактически капан от младия специалист, който бе на път да изведе своя роден тим 12-ти финал от 2008 година насам.

Десетина минути след почивката Куенка изведе Меси на стрелкова позиция и южноамериканецът шутира веднага с левия крак. Топката се отби от крак на защитник и "кацна" до напречната греда, където Диего Алвеш изби в корнер с последни усилия.

Само няколко секунди след това Алексис Санчес намери Меси и трикратният носител на "Златната топка" слаломира между трима защитници на Валенсия, навлезе в наказателното поле, където четвърти футболист на гостите се опита да го спре и след това Меси шутира с левия крак, но вратарят на съперника парира.

Валенсия отговори с бърза атака, при която топката стигна до Адуриц, който видя излезлия напред Пинто и го прехвърли със страхотна парабола, но Хавиер Масчерано се хвърли към топката самопожертвователно, изби я в корнер с глава и след това се оплете в мрежата на вратата на домакините.

Темпото на игра бе изключително високо, двубоят стана динамичен и в един момент като че ли двата отбора забравиха за защитните функции на терена, нападайки се като оси.

В 63-тата минута поредната грешка при изнасянето на топката от отбраната на гостите изведе Меси на добра позиция и тъкмо, когато аржентинецът нанасяше головия удар, Виктор Руис го съсече отзад. Топката, изпратена от Меси премина на половин метър извън вратата след намесата на Диего Алвеш, но главният съдия Фернандес Борбалан не отсъди дузпа за домакините, въпреки очевидното нарушение на Руис.

Малко след това много силен удар на Хонас бе избит в ъглов удар с върха на пръстите от Пинто, който изглеждаше непоклатим до този момент в срещата.

Близо четвърт час преди края на редовното време Валенсия остана с човек по-малко, заради втори жълт картон на Фегули, който извърши нарушение срещу Карлес Пуйол в нападение.

В 81-та минута Алексис Санчес напредна отляво, подаде на границата на наказателното поле на съперника към Сеск Фабрегас, който продължи към Шави и плеймейкърът на домакините увеличи аванса на своите с фантастичен шут по диагонала.

След това удар от пряк свободен удар на влезлия като резерва Коста затрудни Пинто, но вратарят на каталунците все пак успя да улови кълбото на време, след като първоначално го изпусна от ръцете си.

Барса отговори с великолепен удар от пряк свободен удар на Лионел Меси, но Диего Алвеш изби топката, която летеше право в горния десен ъгъл на вратата му.

В последните минути липсваха сериозни опасности пред двете врати и така Барселона се класира на финала в турнира за купата на Испания, като това е общо 12-ти финал за Пеп Гуардиола, откакто пое тима през лятото на 2008 година.


Барселона - Валенсия  2:0

1:0  Сеск Фабрегас - 16'

2:0  Шави - 81'



Втори жълт (червен) картон:  Фегули (Валенсия) - 77'



Барселона:  Пинто, Масчерано, Пике, Абидал, Пуйол, Тиаго Алкантара, Шави, Фабрегас (Иниеста - 91'), Куенка (Тейо - 89), Меси, Санчес (Дани Алвеш - 86')

Валенсия:  Диего Алвеш, Рами, Руис, Матийо, Мигел, Банега (Коста - 70'), Албелда (Парехо - 85'), Хонас (Пиати - 79'), Фегули, Алба, Адуриц