С хеттрик на Педро Барселона обърна Хетафе и спечели убедителна победа с 5:2 в мач от 17-я кръг на испанската Примера Дивисион, игран на стадион "Колизеум Алфонсо Перес".

Домакините шокиращо поведоха с 2:0 след два ранни гола на Серхио Ескудеро и Лисандро Лопес. За кратко Барса изглеждаше объркана, но към края на полувремето се развихри Педро, който извади тима си от трудното положение.

Той изработи пълния обрат с хеттрик в рамките на само осем минути. При едно от попаденията му топката бе излязла в тъч, което не бе забелязано от съдията. Преди това обаче отново Педро бе спрян с фалшива засада.

След почивката Сеск Фабрегас сложи точка на спора с четвърти гол, при който отново съдиите сгрешиха, тъй като този път имаше засада. Малко по-късно обаче нямаше никакви съмнения за дузпата, от която Фабрегас вкара петия гол. И за двата гола асистенциите бяха на името на Педро.

Благодарение на победата каталунците се изравниха на върха на класирането с Атлетико Мадрид и са вече на 8 точки пред вечния съперник Реал Мадрид, който довечера играе с Валенсия.


Хетафе започна вдъхновено и още във втората минута Чиприан Марика отправи остър удар от дистанция, принуждавайки Пинто да се хвърля, за да избие.

Само минута по-късно обаче Барса като по чудо не откри резултата. Центриране от фаул не бе пресечено от защитата на домакините и след щастлив рикошет топката попадна в непокрития Жерард Пике. Той обаче от само 5 метра разстояние нанесе слаб удар право във вратаря и това позволи на Моя  да спаси.

В 10-та минута обаче Хетафе не пропусна своя шанс и откри резултата. Серхио Ескудеро бе изведен по лявото крило, където Дани Алвеш не бе на място. Така левият бек на домакините навлезе в наказателното поле и макар от малък ъгъл успя да преодолее Пинто и да опъне мрежата.

Мадридчани продължиха да играят активно и Педро Леон като на шега се освободи от Жорди Алба по крилото и намери Лафита в наказателното поле, но той не си поведе добре топката и бе неутрализиран от Жерард Пике. От получилия се корнер обаче падна втори гол. Лисандро Лопес бе оставен непокрит и от упор засече с глава в мрежата.

В 20-та минута Барса имаше отлична възможност да върне един гол, когато Педро бе изведен абсолютно сам зад защитата, но съдията вдигна засада. На повторението се видя, че такава няма. Интересното бе и това, че Педро продължи игра дълго след сигнала и вкара топката в мрежата. Съдията обаче не му вдигна жълт картон, вероятно разколебан в решението си за отсъждане на засадата.

Барса имаше опасна контраатака, при която Сержи Роберто изведе Алвеш отдясно, той пък го намери обратно с центриране по земя на границата на наказателното поле, но халфът се поколеба да стреля веднага и пропусна шанса си. На свой ред Хетафе имаше възможност при контраатака,но Марика се забави пред наказателното поле и Бускетс го неутрализира.

В 30-та минута Алексис получи точно центриране непосредствено пред вратата, но с глава свали неточно към съотборник.

Домакините обаче започнаха да стават прекалено самоуверени и това им коства скъпо. Лафита игра прекалено дълго индивидуално в центъра на терена и загуби топката. Фабрегас получи и веднага изведе прекрасно Педро зад защитата и той успешно прехвърли вратаря.

Спорната ситуация при този гол обаче бе, че точно преди да бъде отнета топката от Лафита топката излезе в тъч, което остана незабелязано от съдията.

Само три минути по-късно Барса можеше да стигне до изравняване. Алвеш изведе Сержи Роберто на ръба на засадата абсолютно непокрит в наказателното поле. Младокът обаче първо си поведе недостатъчно добре топката, а след това отправи изключително лош удар над вратата.

В 41-та минута обаче Педро изравни. Той бе оставен непокрит на лявото крило, докато защитник на дясното покриваше засадата. Така Педро напредна до наказателното поле и макар да бе застигнат от защитник там, той го финтира и с остър удар намери далечния ъгъл на вратата.

Хетафе бе в шок и след още две минути последва трети гол за Барса и хеттрик за Педро. Жорди Алба бе изведен отляво и поднесе назад към Педро, топката не бе пресечена от защитник и нападателят на Барса простреля вратаря.

Мадридчани се изнервиха и това можеше да доведе до червен картон за Москера, който на два пъти настъпи Серхио Бускетс, но съдията му показа само жълт картон.

В самото начало на второто полувреме Хетафе имаше добра възможност да вкара трети гол. Лафита проби отляво и центрира по земя в наказателното поле, топката мина покрай двама играчи на Барса и стигна до Педро Леон, но той не си я поведе добре и пропусна възможността да стреля.

Барселона имаше териториално преимущество, но вече не атакуваше толкова опасно. В 60-та минута Хетафе отново бе много близо до гол. Диего Кастро получи копващо подаване в наказателното поле и с първото докосване елегантно финтира Пике, но след това от чиста позиция стреля покрай вратата.

В средата на полувремето Барса вкара четвърти гол и сложи точка на спора. Бускетс започна контраатака и намери Педро отдясно в наказателното поле, последва бързо центриране към обратната греда и там Фабрегас от воле заби топката в мрежата. На повторението обаче се видя, че той е бил в положение на засада, останало незабелязано от страничния съдия.

Още в следващата атака Педро можеше да вкара нов гол, след като бе изведен непокрит отляво, но копващия му удар над вратаря прехвърли и вратата.

В 72-та минута Педро изработи и дузпа, при ситуация, при която не бе на чиста голова позиция, но Борха по изключително тромав и нелеп начин връхлетя върху него без да стигне до топката и съдията справедливо отсъди нарушение. Фабрегас застана зад бялата точка и не сбърка.

При този резултат домакините окончателно се демотивираха, а Барса продължи да владее топката, без да си дава много зор. Едва в 91-та минута Алексис се оказа на позиция за удар и стреля покрай вратаря, но топката мина встрани от вратата.

Хетафе - Барселона 2:5

1:0 Ескудеро 10
2:0 Лопес 14
2:1 Педро 34
2:2 Педро 41
2:3 Педро 43
2:4 Фабрегас 67
2:5 Фабрегас 72 дуз.
 

Хетафе: Моя, Валера, Лопес, Алексис, Ескудеро, Борха, Москера, Педро Леон, Лафита (89 Гавилан), Диего Кастро (72 Сарабиа), Марика (59 Колунга)

Барселона: Пинто, Алвеш, Пике, Масчерано, Алба, Бускетс (89 Бартра), Сержи Роберто, Иниеста, Фабрегас (84 Сонг), Алексис, Педро (80 Тейо)