Дербито на върха в испанската Примера Дивисион между Атлетико Мадрид и Барселона завърши без победител.

Двата тима завършиха наравно 0:0 на стадион "Висенте Калдерон" и така останаха с равни точки. И двата тима имат по 50 точки.

Каталунците владееха повече топката през целия мач, но бяха безпомощни пред изключително дисциплинираната защита на "Дюшекчиите" и не стигнаха до нито едно чисто голово положение.

Лео Меси започна като резерва и се появи в игра на почивката, но дори и той не промени кой знае колко събитията на терена.

Равенството пък бе възможно най-добрия развой на мача за третия в класирането Реал Мадрид, който при победа утре може да съкрати дистанцията до челото на само три точки.



Атлетико Мадрид започна по-активно мача. Още в 4-та минута домакините имаха опасна атака, след като Арда Туран проби по аутлинията в наказателното поле и отправи остро центриране на метър пред вратата, но Пике успя да изчисти в корнер.

Малко след това Диего Коста отправи удар от границата на пеналта, но не успя да вложи достатъчно сила и Валдес спаси.

Постепенно обаче Барса неутрализира домакинския натиск и наложи типичното териториално превъзходство с притежание на топката. Първият удар бе в 17-та минута, когато Педро пробва мерника си с удар от линията на пеналта, но не особено опасно.

В средата на полувремето Атлетико  можеше да стигне до стопроцентово положение, след като Вия бе изведен в наказателното поле и имаше двама съотборници встрани, но съдията маркира засада. На повторението обаче се видя, че Вия е бил на една линия с последния защитник.

В 26-та минута Атлетико имаше друга опасна атака. Тя бе започната от Диего Коста, който падна след единоборство в половината на Барса, но не последва съдийски сигнал и играта продължи. В объркването Коке стигна до топката и даде хубав пас зад защитата отново към Коста, той овладя преди Пике в наказателното поле, но след това защитникът го блокира.

Малко след това домакините бяха много близо до гол. След центриране от корнер Миранда продължи топката с глава на първата греда и на втората Диего Коста с шпагат засече покрай гредата.

В 33-та минута и Барса имаше възможност, след като Иниеста центрира в наказателното поле и там Педро надскочи защитник, но засече с глава над вратата. Малко след това Куртоа не се намеси добре след далечен удар на Пике, но пръв до топката стигна защитник на Атлетико и изчисти.

Пет минути преди края на полувремето Педро центрира в наказателното поле и Шави опита ефектен удар от воле от петнайсетина метра, но не намери достатъчно добре топката и Куртоа спокойно улови.

На почивката Тата Мартино пусна в игра Лео Меси на мястото на Иниеста. Аржентинецът веднага се отличи с остър пробив покрай защитник по крилото, но в наказателното поле друг бранител на домакините изби в корнер. Последва обаче разпокъсана игра без положения за нито един от двата отбора.

В 58-та минута обаче чудесна игра в центъра на терена на Арда Туран даде начало на много опасна контраатака на домакините. Турчинът подаде пред наказателното поле за Диего Коста и той без да се колебае стреля през защитник, но не уцели вратата.

Барса владееше топката, но се затрудняваше да създава голови положения. Това принуди Тата Мартино да извърши втора смяна, пускайки в игра Неймар на мястото на Алексис. И каталунците стигнаха до добра атака, макар без участието на бразилеца. Меси започна акция и поднесе встрани за Алба, той центрира към точката на дузпата и там Меси между няколко съперника засече с глава, но безопасно покрай вратата.

В 74-та минута каталунците спечелиха пряк свободен удар на много удобна позиция точно пред наказателното поле на Атлетико. Лео Меси обаче стреля право в стената.

Атаките на "Дюшекчиите" бяха по-редки, но много по-директни. След центриране на Филипе Луис в наказателното поле Диего Коста надскочи защитник и стреля с глава над вратата. В 79-та минута домакините имаха най-добрата си възможност след почивката. След ново центриране в пеналта влезлият малко преди това на терена Раул Гарсия на два пъти се пребори със защитник за спорна топка и поднесе към точката на дузпата за Арда Туран, но той от чиста позиция стреля близо до Валдес и вратарят спаси.

В 80-та минута и Барса стигна до много добра възможност за гол. След лошо изчистване на защитник на Атлетико към центъра на терена топката бързо бе подадена към Меси, който имаше много свободно пространство пред себе си. Той финтира защитник в наказателното поле и след това стреля покрай друг, но падайки не успя да вложи достатъчно точност и Куртоа спаси.

В последните минути каталунците организираха лек натиск, но единственото до което стигнаха, бяха няколко разбърквания в наказателното поле, които обаче завършиха без удар към вратата.

Атлетико Мадрид - Барселона 0:0

Атлетико: Куртоа, Хуанфран, Годин, Миранда, Филипе Луис, Габи, Тиаго (83 Себоя), Коке, Арда Туран, Вия (77 Раул Гарсия), Диего Коста

Барселона: Валдес, Алба, Масчерано, Пике, Алвеш, Бускетс, Шави, Иниеста (46 Меси), Фабрегас, Педро (82 Сержи Роберто), Алексис (67 Неймар)