Барселона спечели класическа победа с 3:0 срещу Малага в мач от 21-я кръг на испанската Примера Дивисион, игран на стадион "Ноу Камп".

Жерард Пике откри резултата пет минути преди края на първото полувреме след центриране от корнер, а малко след почивката отново той тресна греда.

Последва щурм на каталунците, които решиха всичко в рамките на пет минути. Първо Меси изведе Педро в наказателното поле и той вкара с диагонален удар до гредата. След това отново Меси и Педро комбинираха и Алексис вкара на празна мрежа.

Каталунците имаха пълно превъзходство в мача и можеха да победят с дори още по-голяма разлика,но в последните минути намалиха оборотите.

Благодарение на успеха те сложиха точка на серията от две поредни равенства в първенството и се върнаха на първо място в класирането. Същевременно новият президент Хосеп Мария Бартомеу започна управлението си на отбора с успех.


 

Барса имаше чудесно положение за гол още в 5-та минута. Тогава Алексис бе изведен на ръба на засадата отдясно в наказателното поле и копна покрай вратаря, но топката се чукна в страничната греда.  Малко след това Меси спечели пряк свободен удар на лявата граница на наказателното поле. Очакваше се центриране, но Шави стреля директно във вратата, без обаче да изненада Кабайеро.

В 9-та минута Малага имаше пряк свободен удар на доста по-удобна позиция пред наказателното поле и Дуда стреля опасно над стената, но Валдес се хвърли и направи добро спасяване с една ръка.

Отново Алексис игра добре за Барса и проби покрай защитник отдясно и навлезе в наказателното поле, но след това подаването му пред вратата бе пресечено. В следващите минути обаче натискът на домакините не бе сериозен и липсваха опасните атаки.

Едва в средата на полувремето Меси имаше добра възможност, след като топката му бе поднесена пред наказателното поле между двама защитника и той излезе очи в очи срещу вратата. Кабайеро обаче излезе бързо и не остави време на Меси да се приготви с удара и макар аржентинеца да успя да го прехвърли, бе неточен.

Последваха две типични атаки на Барса. Първо Шави изведе Алвеш с параболичен пас отдясно в наказателното поле, но центрирането на бразилеца бе пресечено от вратаря. След това Фабрегас проби до аутлинията и поднесе назад към точката на дузпата, където непокритият Педро овладя топката. Точно преди да стреля     обаче той се подхлъзна.

Малага рядко атакуваше, а офанзивната мощ на гостите бе допълнително отслабена от контузията на Роке Санта Крус, който трябваше да бъде заменен принудително. Влезлият на негово място Павловски обаче спечели фаул на удобна позиция за центриране и играч на Малага  засече остро с глава само на 5 метра от вратата, но уцели тялото на застиналия на голлинията Валдес.

Барса обаче вдигна оборотите и започна да стига доста лесно до опасни положения. Жорди Алба получи непокрит отляво в наказателното поле, но диагоналният му удар бе спасен с една ръка от Кабайеро. Педро засече с глава центриране на Фабрегас, но защитник изчисти на метър пред вратата. Отново Педро отправи силен удар от границата на наказателното поле, но покрай вратата.

При поредната атака Алба бе изведен отляво в наказателното поле и от трудна позиция успя да прехвърли вратаря, но топката мина малко над напречната греда. След центриране от корнер пък Пике овладя на гърди в наказателното поле, но след лек рикошет топката профуча над вратата.

В 40-та минута обаче именно Пике откри резултата. След ново центриране от корнер Алексис отклони с глава към оставения непокрит Пике, който имаше време да си спре топката и да вкара отблизо с мрежата.

В самия край на полувремето Меси имаше възможност от пряк свободен удар, но стреля право в стената. В началото на второто полувреме Малага имаше възможност да изравни. Антунеш центрира ниско пред вратата и там Павловски и Хуанми се хвърлиха да засекат, но Алба им попречи.

Последва сериозен натиск на Барса. Първо Кабайеро трябваше да се намесва след диагонален удар на Алексис. След това Пике засече с глава центриране от корнер, но топката се удари в страничната греда.

В 55-та минута обаче закономерно падна втори гол. Меси започна акция и подаде на Педро в наказателното поле. Срещу него имаше защитник, но Педро го залъга леко и с точен диагонален удар прати топката до страничната греда.

Пет минути по-късно Меси и Педро изработиха и третия гол за Барса. Отново аржентинецът изведе Педро в наказателното поле и той без да се лакоми поднесе към втората греда, където Алексис засече на празна мрежа.

При този резултат темпото на игра поспадна, а смяната на Педро с Тейо не доведе до кой знае какво раздвижване. Все пак Меси и Шави имаха удобни възможности да стрелят от преки свободни удари точно пред наказателното поле, но и двамата пратиха топката над вратата.

Три минути преди края феновете на Ноу Камп изригнаха, тъй като в игра след дълго отсъствие поради контузия се появи възстановения Ибрахим Афелай.

В допълнителното време Малага можеше да върне един гол, когато Павловски бе намерен в наказателното поле, но се забави с удара и бе блокиран.


Барселона - Малага 3:0

1:0 Пике 40
2:0 Педро
3:0 Алексис 60

Барселона: Валдес, Алвеш, Пике, Масчерано, Алба, Бускетс, Шави (79 Сержи Роберто), Фабрегас, Педро (62 Тейо), Алексис (87 Афелай), Меси

Малага: Кабайеро, Анхелери, Серхио Санчес, Флавио Ферейра, Антунеш, Тисоне (81 Дарде), Камачо, Пабло Перес (66 Педро Моралес), Хуанми, Дуда, Санта Крус (26 Павловски)