Лидерът Барселона загуби изненадващо с 2:3 от Валенсия в среща от 22-я кръг на испанската Ла Лига, която се игра на стадион "Ноу Камп".

Шампионите тотално надиграха Валенсия през първото полувреме и откриха резултата в седмата минута, когато Алексис Санчес вкара от малък ъгъл. След това обаче "блаугранас" изпуснаха няколко много добри възможности и малко преди почивката бяха наказани от Даниел Парехо.

Барса започна втората част така, както завърши първата - разконцентрирано, с гол във вратата си. Пиати осъществи пълен обрат, вкарвайки с глава след груба грешка на Виктор Валдес.

Лео Меси изравни от дузпа след съдийски подарък, но малко след това Пако Алкасер върна преднината на "прилепите", възползвайки се от суматоха в защитата на противника. Десетина минути преди края на редовното време Барса остана с човек по-малко, тъй като Алба бе изгонен.

Барселона остава на върха с 54 точки, но може да бъде свален на трета позиция от преследвачите Атлетико и Реал. Валенсия събра 28 пункта и се изкачи на осма позиция.


Двубоят започна с минута мълчание в памет на бившия футболист и треньор Луис Арагонес, който почина днес на 75-годишна възраст.

Каталунците натиснаха своя опонент още от самото начало. Шави шутира в наказателното поле, но топката срещна тялото на бранител. След това Алексис Санчес пробва добавка, но вратарят на гостите Диего Алвеш бе на мястото си.

В седмата минута Барселона откри резултата след много рядко срещан гол на Алексис. Лионел Меси центрира прострелно отляво и макар топката да премина покрай далечната греда, чилиецът успя да я догони. Той отправи удар от много малък ъгъл и от трудна позиция. Топката изненада Диего Алвеш, прехвърляйки го със странна парабола.

Малко след това момчетата на Херардо Мартино можеха да нанесат втори светкавичен удар на своя противник. Меси получи подаване в наказателното поле, но Рикардо Коща обра овациите с много елегантна и чиста намеса.

Бяха изминали десетина минути, когато "прилепите" показаха, че не са пристигнали в Барселона за разходка. Фегули се обърна и стреля силно с левия крак, но право в ръцете на Виктор Валдес, който реши да боксира за по-сигурно.

На отсрещната врата Серхио Бускетс оправи страховит изстрел от движение след пас на Меси, но кълбото профуча над напречната греда. Малко след това аржентинецът изправи публиката на крака, финтирайки трима футболисти на съперника на малка площ, но тупалката с левия крак на суперзвездата срещна тялото на защитник.

В средата на първата част Педро центрира силно към далечната греда, където Алексис засече с глава. По всичко личеше, че топката влиза във вратата, но Диего Алвеш направи феноменално спасяване, демонстрирайки инстинкта си точно пред голлинията.

"Блаугранас" се настани в половината на своя противник и натискът им стана свиреп. Меси преодоля двама защитници и вместо да подаде на свободния Алба, Лео реши да завърши сам от по-неудобна позиция. Кълбото се отби в тялото на бранител, а четирикратният носител на Златната топка побърза да се извини на бека.

Футболистите на Валенсия бяха в очевиден нокдаун и се отбраняваха в собственото си наказателно поле. Меси стреля от малък ъгъл отляво, но Диего Алвеш спаси. След това Дани Алвеш също реши да обстрелва своя съфамилник, който бе в ролята на мишена. За щастие на стража кълбото мина покрай лявата греда.

Постепенно Барса намали оборотите и в 37-та минута се размина по невероятен начин с изравнителен гол. След изпълнение на корнер Виктор Валдес увисна и Диего Коща отправи удар с глава. Защитникът обаче не успя да уцели празната врата.

Седем минути след това каталунците все пак си платиха скъпо за множеството пропуски преди това. Фегули получи топката отдясно в наказателното поле и върна хитро към Даниел Парехо, който реализира без проблеми на празна врата.

Веднага след почивката неразумно излизане напред на неориентирания Виктор Валдес поля със студен душ стадион "Ноу Камп". Бараган центрира по дясното крило и на границата на малкия пеналт Пабло Пиати надскочи Дани Алвеш, отправяйки безобиден удар с глава. Валдес обаче не бе наясно какво точно иска да направи и видя как топката го прехвърля по доста комичен начин.

При първата атака на Барса след гола на гостите Лео Меси преодоля двама защитници и би силно, но вратарят спаси. Малко след това реферът направи подарък на домакините, отсъждайки пресилена дузпа. Рикардо Коща удари топката с рамо в наказателното поле, но арбитърът посочи бялата точка. Меси застана зад топката и изравни резултата с безпощаден шут, успявайки най-после да се разпише в Ла Лига.

Справедливостта все пак възтържествува в 59-тата минута, когато Валенсия сензационно отново излезе напред в резултата. Фегули премина покрай трима футболисти на домакините и почти от аутлинията върна назад към Пако Алкасер. Нападателят изпревари бавния Жерард Пике и разстреля Валдес от около шест метра.

Играта на каталунците не се получаваше и за разлика от първото полувреме, гостите успяваха да се противопоставят успешно на набезите на каталунците. За капак в 78-та минута Жорди Алба получи втори жълт картон и бе изгонен.

Валенсия можеше да отбележи и четвърто попадение, но Пике спаси своите, заставайки на пътя на кълбото след удара на Матийо. На отсрещната врата снаряд на Дани Алвеш мина покрай целта.

В 92-та минута Барса сътвори приказна атака. Меси, Алвеш и Иниеста си размениха пасове с едно докосване и останал на изгодна позиция, Меси би покрай лявата греда, за ужас на всички фенове на Барселона.

 

Барселона - Валенсия 2:3

1:0  Алексис Санчес - 7'

1:1  Даниел Парехо - 44'

1:2  Пабло Пиати - 49'

2:2  Лионел Меси - 54', дузпа

2:3  Пако Алкасер - 59'

 

Червен картон (втори жълт):  Жорди Алба (Барса) - 78'

 

Барселона:  Валдес, Пике, Масчерано, Алба, Дани Алвеш, Бускетс, Шави (Иниеста - 65'), Фабрегас (Тейо - 77'), Педро, Меси, Алексис Санчес

Валенсия: Диего Алвеш, Коща, Матийо, Бараган, Бернат, Фуего, Ромеу, Парехо (Мичел - 92'), Пиати (Феде - 88'), Фегули, Пако Алкасер (Варгас - 73')