С два гола на Лео Меси Барселона разгроми Райо Валекано с 6:0 в мач от 24-я кръг на испанската Примера Дивисион, игран на стадион "Ноу Камп".

Каталунците играха много амбицирано и не намалиха оборотите през целия мач, което спомогна за големия резултат. Те започнаха още във втората минута с ранен гол на Адриано, а Меси удвои с елегантно прехвърляне на вратаря в стил "Христо Стоичков".

В началото на второто полувреме Барса мушна два бързи гола чрез Алексис и Педро, като особено втория бе след много красива колективна атака. В средата на полувремето Меси вкара втория си гол след асистенция на Алексис.

Доброто настроение в лагера на домакините бе подхранено и от завръщането в игра на Неймар, който влезе като резерва през второто полувреме. И в края на мача той се разписа с много зрелищен удар от далеч.


Мачът започна по възможно най-добрия начин за Барса, тъй като домакините откриха резултата още във втората минута. Адриано получи по крилото, вряза се към наказателното поле и отправи нещо средно между удар и ниско центриране за Алекис.  Топката мина покрай плонжа на вратаря и влезе директно в мрежата.

Райо имаше възможност да отговори бързо в 4-та минута. Фалке получи между двама души пред наказателното поле и стреля от дъгата, но право в обятията на Валдес.

В 14-та минута Барса можеше да вкара втори гол. Сеск Фабрегас даде пас зад защитата за Меси в наказателното поле, той овладя на гърди с гръб към вратата и се завъртя покрай защитник. Позицията му бе трудна, но въпреки това той удари страничната греда. При тази ситуация Меси можеше да поднесе на намиращия се на по-добра позиция Дани Алвеш, но не го направи.

Четири минути по-късно каталунците треснаха втора греда. Иниеста поднесе в наказателното поле за Педро, който много хубаво смени посоката покрай защитник и стреля от 7-8 метра, но в страничната греда.

Малко след това Барса пропусна ново чудесно положение. Иниеста изведе по много добър начин Алексис в коридор отдясно, като Меси тичаше непокрит встрани. Чилиецът поднесе пред вратата, но недостатъчно точно и съответно Меси не успя да засече.

В 27-та минута Райо пропусна страхотно положение. Пуйол не изчисти добре една висока топка и тя бе пресечена от съперник пред наказателното поле. Буено бе изведен и макар Валдес да го изпревари и да му изби топката, тя дойде към Фалке. Той можеше да поднесе встрани на непокрит съотборник, но вместо това реши сам да направи добавка и уцели Валдес в тялото.

Домакините обаче бяха по-активният отбор и непрекъснато създаваха опасни атаки. Иниеста подмина защитник и елегантно изведе Педро отляво в наказателното поле, той можеше да стреля, но реши да поднесе към Меси и защитник пресече в корнер, като бе много близо до това да си вкара автогол.

В следващата атака Меси намери пролука между защитниците пред наказателното поле и малко изненадващо стреля с по-неудобния му десен крак, но въпреки това ударът бе силен и принуди вратаря да показва най-доброто от себе си, за да избие в корнер.

Все пак натискът на Барса продължи и в 36-та минута Меси вкара втори гол. Фабрегас пресече грешен пас в центъра на терена и веднага изведе в коридор Меси зад защитата, след което аржентинецът технично копна над вратаря.

Три минути преди почивката каталунците имаха нова опасна атака, при която Педро бе изведен от Фабрегас отляво и имаше непокрити встрани Меси и Алексис, но не можа да ги намери и пасът му бе пресечен от защитник.

В самото начало на второто полувреме Барса окончателно реши мача с два бързи гола на Алексис и Педро. Първо в 52-та минута Меси започна бърза атака и изведе Алексис непокрит пред наказателното поле, след което чилиецът стреля точно до дясната греда в мрежата.

Райо можеше да върне един гол след хубав фалцов удар на Ларивей, но Валдес се хвърли и изби до страничната греда в корнер.

В 56-та минута Барса вкара много красив отборен гол. Сеск започна атака и размени двойно подаване с Иниеста, който му върна зрелищно с пета. В наказателното поле Фабрегас не се полакоми, а обърна за Педро и той засече на празна мрежа.

При този резултат в игра за Барса след дълго отсъствие се завърна Неймар. И той можеше да се разпише почти веднага, ако Меси му бе подал на отлична позиция в наказателното поле, но аржентинецът се полакоми и сам стреля от по-трудна позиция.

Все пак малко след това Дани Алвеш даде прекрасен извеждащ пас за сънародника си, но той си поведе лошо топката, забави се пред наказателното поле и защитник го застигна и го неутрализира. В следващата атака Неймар върна жеста на Алвеш и го изведе на стрелкова позиция отдясно в наказателното поле, защитникът отправи силен диагонален удар, но покрай гредата.

В 68-та минута Меси вкара пети гол. Алексис получи пред наказателното поле, като до него абсолютно непокрит подаване чакаше Алвеш. Чилиецът обаче очевидно отказа да му подаде, изчака и обърна за Меси, който далеч не бе на толкова чиста позиция, но въпреки това с много точен удар заби топката в ъгъла на вратата.

Тата Мартино явно реши, че му стигат толкова голове на Меси и го извади от игра, за да му даде почивка за мача с Манчестър Сити. Въпреки липсата на звездата, Алексис продължи да действа неегоистично. Той бе изведен в наказателното поле, но отказа да стреля сам срещу вратаря, финтира и защитник и поднесе назад за Фабрегас, който от точката на дузпата отправи удар, но защитник изби от голлинията.

В следващите минути Барса свали леко оборотите и сякаш започна да се забавлява. Неймар опропасти няколко атаки с прекалено разконцентрирани и бавни действия. Две минути преди края обаче именно той блесна със зрелищен шести гол. Бразилецът взе топката в центъра на терена и бързо преодоля защитник, след това напредна и с топовен удар от дистанция препарира вратаря.

Барселона - Райо Валекано 6:0

1:0 Адриано 2
2:0 Меси 36
3:0 Алексис 52
4:0 Педро 56
5:0 Меси 67
6:0 Неймар 88

Барселона: Валдес, Алвеш, Пике, Пуйол (68 Масчерано), Адриано, Бускетс, Иниеста, Фабрегас, Педро (62 Неймар), Алексис, Меси (75 Тейо)

Райо Валекано: Рубен, Мохика, Саул, Зе Кастро, Арбия (42 Тито), Трашорас, Баена, Буено (62 Виера), Рочина, Фалке, Ларивей (72 Лонго)