Реал Сосиедад изигра невероятен мач и спечели леко впечатляваща победа с 3:1 над Барселона в мач от 25-я кръг на испанската Примера Дивисион, игран на стадион "Аноета".

След активна игра баските откриха резултата в 32-та минута, когато след центриране пред вратата Горка Елустондо притисна Алекс Сонг и камерунецът си вкара автогол.

Барса обаче изравни резултата само 4 минути по-късно след страхотен гол на Лео Меси.

След почивката обаче Реал Сосиедад бе по-активният отбор и реши всичко с два бързи удара в рамките на пет минути. Първо грешка на Марк Бартра доведе до пробив на Карлос Вела и гол на Антоан Гризман.

След това пък Гризман изведе Сурутуса зад защитата, той изпревари Валдес и засече в мрежата. До края Барса не можа да направи нищо, а домакините удариха и греда.

Така Барса вече за пети пореден път не може да победи Сосиедад на този стадион, като в този период има две равенства и три загуби. След загубата пък каталунците сдадоха лидерската си позиция, като вече изостават на три точки от вечния съперник Реал Мадрид.

Разочарованието на гостите пък бе допълнено и от червения картон, който получи треньорът Херардо Мартино на полувремето за простести срещу съдията.


Наставникът на гостите Херардо Мартино бе извършил няколко смени спрямо състава, който победи Манчестър Сити през седмицата, в опит да вкара свежест. В защита Марк Бартра, Адриано и Монтоя замениха Масчерано, Алба и Алвеш, в полузащитата Алекс Сонг започна вместо Шави, а отпред Педро и Неймар започнаха вместо Фабрегас и Алексис.

Началото на мача бе доста безинтересно, като двата отбора бяха прекалено предпазливи и се затрудняваха да навлязат в ритъма на играта.

Домакините имаха пряк свободен удар на удобна позиция, но Антоан Гризман стреля право в тялото на вратаря. За Барса Иниеста и Педро комбинираха с бързи пасове пред наказателното поле и крилото получи шанс за удар, но прати топката встрани от вратата.

В средата на полувремето след центриране от фаул в полето на Барселона Валдес не се намеси добре и не успя да боксира топката, след което пък тя падна на ръката на Жерард Пике, но очевидно нямаше умисъл.

В 28-та минута Карлос Вела получи подаване пред наказателното поле, овладя на гърди и стреля силно покрай вратата. Ако беше вкарал гол обаче щеше да има спорове, тъй като преди това бе в засада, останала незабелязана от съдиите.

Две минути по-късно остро центриране в пеналта на Барса не бе пресечено от никого и топката можеше да влезе в мрежата, но Валдес се хвърли и изби.

Активната игра на баските бе факт и в 32-та минута те откриха резултата. След заучено изпълнение на корнер топката бе центрирана в наказателното поле, където Елустондо притисна Алекс Сонг и той засече топката в собствената си мрежа. Така Елустондо взе сладък реванш за нелепия гол, който предизвика в собствената си врата при загубата с 0:2 от Барселона на полуфиналите за купата на Испания.

Отговорът на Барса обаче бе незабавен и каталунците изравниха само 4 минути по-късно. Лео Меси започна атаката, размени подаване с Монтоя пред наказателното поле, като междувременно и Бускетс пропусна топката между краката си, след което аржентинецът с мощен удар от границата на наказателното поле преодоля Браво.

От своя страна Реал можеше да си върне лидерството след още 4 минути. Жерард Пике спря по много нескопосан начин топката пред наказателното поле и така я подари на Карлос Вела. Мексиканецът имаше чиста възможност за удар от границата на пеналта, но стреля много неточно над вратата.

Второто полувреме започна равностойно, като двата тима си размениха по един удар с глава. За Барса Марк Бартра прати топката право в ръцете на Браво, а за домакините Микел Гонсалес засече над напречната греда.

В 54-та минута Реал Сосиедад отново поведе в резултата. Силно изритана топка от вратаря на Сосиедад бе отиграна много лошо с глава назад от Марк Бартра и така той изведе Карлос Вела зад себе си. Мексиканецът бе на леко странична позиция и затова не се полакоми, а обърна настрани към Гризман, който с шпагат засече топката покрай Валдес в мрежата.

Барса можеше да изравни дори по-бързо отколкото първия път. Около 90 секунди по-късно Жерард Пике засече с глава и насочи топката под напречната греда, но Браво направи чудесно спасяване с една ръка.

Каталунците бяха тръгнали да изравняват, но вместо това пет минути след втория гол получиха и трети удар. Гризман видя изскачащият зад защитата Сурутуса, който очевидно не бе в засада, даде му копващ пас и той изпревари Валдес и засече под носа му в мрежата.

Този гол сериозно обърка гостите и те дълго време бяха неспособни да направят някаква опасна атака. Едва в 70-та минута Меси имаше възможност, но защитник се хвърли пред него и блокира удара му.

В 80-та минута като по чудо не падна четвърти гол за Сосиедад. След постепенна атака Пике действа изключително лошо по крилото и позволи на влезлият като резерва Чаби Прието се измъкна от него и навлезе непокрит в наказателното поле. Той можеше да стреля сам, но реши да поднесе встрани за Карлос Вела. Мексиканецът овладя топката, но от 7-8 метра я прати в страничната греда. Опасността обаче не бе преминала и секунди по-късно отново Вела навлезе в наказателното поле и финтира няколко защитника и нанесе удар, но той попадна в тялото на застаналия пред голлинията Пике.

До края на мача Барса не създаде нито една голова възможност и така закономерно загуби.

Реал Сосиедад - Барселона 3:1

1:0 Елустондо 32
1:1 Меси 36
2:1 Гризман 54
3:1 Сурутуса 59

Реал Сосиедад: Браво, Салдуа, Микел Гонсалес, Иниго Мартинес, Хосе Анхел, Сурутуса, Елустондо, Бергара, Каналес (84 Ансотеги), Гризман (74 Прието), Вела

Барселона: Валдес, Монтоя (73 Алексис), Пике, Бартра, Адриано, Сонг (61 Фабрегас), Бускетс, Иниеста, Педро, Неймар, Меси.