С гол от много спорна дузпа Барселона победи с 1:0 Еспаньол в каталунското дерби от 31-я кръг на испанската Примера Дивисион, игран на стадион "Корнея Ел Прат".

Наказателният удар бе отсъден четвърт час преди края за игра с ръка на защитник на домакините, при която обаче нямаше умисъл. Лео Меси вкара от бялата точка и донесе победата.

Малко след това пък вратарят на Еспаньол бе изгонен с директен червен картон заради игра с ръка извън наказателното поле, като отново бе трудно да се каже дали има умисъл.

Преди тези две ключови отсъждания Барселона доминираше в притежанието на топката, но се затрудняваше със създаването на голови  положения. Дузпата обаче донесе успеха на тима на Тата Мартино.



Първата възможност за Барселона бе в 4-та минута, когато Неймар получи хубаво прехвърлящо центриране зад защитата на втората греда, но стреля леко с глава и не затрудни Кико Касия. Еспаньол отвърна с удар от границата на наказателното поле на Серхио Гарсия, но покрай вратата.

В 10-та минута Меси получи пас зад защитата без да е в засада, тъй като по крилото бе закъснял с изтеглянето защитник. Той овладя добре с левия крак пред вратаря, но след това не успя да нанесе завършващ удар с десния.  Малко по-късно след типични обсадни действия на Барса се стигна до копващо подаване зад защитата и Меси изпревари вратаря и с глава го прехвърли, но прехвърли и вратата.

В ответната атака Еспаньол имаше страхотна възможност, след като Пици получи топката непокрит в наказателното поле, но от чиста позиция стреля неточно над вратата.

В19-та минута пък Барса пропусна невероятно положение. Некоординиран опит на домакините за изкуствена засада позволи Алвеш да бъде изведен зад защитата по крилото. След това напредна и поднесе пред вратата за Неймар, но бразилецът буквално от метър и половина засече над напречната греда.

В 22-та минута Еспаньол пропиля стопроцентова възможност. Домакините организираха скоростна контраатака и Серхио Гарсия хубаво поднесе по земя в наказателното поле към втората греда, където непокрит връхлиташе Пици. Той обаче от пет метра стреля неточно.

В следващите минути острите атаки намаляха, като Барселона очаквано доминираше в притежанието на топката. В 39-та минута каталунците имаха още едно добро положение, когато Неймар бе изведен зад защитата в наказателното поле и от малък ъгъл стреля покрай вратаря, но и покрай вратата.

След почивката мачът продължи да е сравнително равностоен, като с напредване на времето домакините започваха да играят с все по-голямо самочувствие. Те на два пъти имаха добри възможности за контраатаки, но Серхио Гарсия и Фуентес се забавиха пред наказателното поле.

Барса на два пъти имаше претенции за дузпа, като в първия случай Педро нямаше никакви основания, но в средата на полувремето Алвеш бе закачен от защитник. Той обаче вече бе изгубил топката и вероятно затова реферът отказа да свири нарушение.

Едва в 67-та минута гостите стигнаха до удар - Педро засече с глава центриране от корнер, но недостатъчно силно и Касия лесно спаси. Малко по-късно Барселона имаше опасна контраатака, Неймар навлезе отляво в наказателното поле, но не можа да поднесе встрани за съотборник. В следващата атака Меси и Фабрегас комбинираха отлично между няколко защитника и аржентинецът получи топката, но ударът му бе блокиран.

Еспаньол организира хубава контраатака и влезлият като резерва Алекс получи топката пред наказателното поле, залъга защитник, но стреля слабо и Пинто спаси.

В 74-та минута късметът спаси Еспаньол, тъй като Барса удари греда. След центриране от корнер Педро продължи топката на първата греда и пред вратата Пике засече от воле, но уцели напречния стълб.

В 76-та минута обаче Барселона получи много спорна дузпа. Неймар получи центриране в наказателното поле и овладя на гърди покрай Хави Лопес, след което топката се удари в ръката на защитника. Ръката на Лопес бе безспорна, но топката го удари от по-малко от половин метър и така бе трудно да се говори за умисъл. Съдията обаче не само показа дузпа, но и жълт картон на бранителя. Лео Меси пък не сбърка от бялата точка и вкара.

В следващите минути играта бе накъсана от няколко смени, като малко преди да излезе от терена Неймар имаше време да нанесе удар, който рикошира в защитник и затрудни Касия, но вратарят все пак успя да избие под гредата.

В 83-та минута се стигна до нов спорен момент. Касия излезе извън наказателното поле, за да пресече пас към Меси. Той пресече топката с гърди опита за прехвърлящ удар на Меси, но след това тя рикошира в ръката му. Съдията отново реши, че има умисъл и показа директен червен картон на вратаря. Тъй като Еспаньол бе направил трите си смени, на вратата трябваше да застане Хави Лопес.

Лео Меси веднага реши да го пробва с директен удар от фаула, но не уцели вратата. Две минути преди края на мача Хави Лопес се отчете със спасяване, след като Алексис навлезе в наказателното поле и стреля от малък ъгъл, но защитникът-вратар спаси с крак.

Това спасяване не бе толкова трудно, но в 92-та минута Лопес показа страхотен рефлекс с ръка, след като Алексис излезе сам срещу него и опита прехвърлящ удар, но стражът отклони с върха на пръстите си на сантиметри от гредата.

В 94-та минута Масчерано направи грешка в защита, която позволи на двама играчи на Еспаньол да се втурнат напред, но Джон Кордоба си поведе лошо топката и Пике го изпревари.

Еспаньол - Барселона 0:1

0:1 Меси 76 дуз.

Червен картон: Касия 83

Еспаньол: Кико Касия, Хави Лопес, Колото, Морено (48 Сидни), Фуентес, Виктор Санчес, Давид Лопес, Стуани, Пици (66 Алекс), Симао (78 Кордоба), Серхио Гарсия

Барселона: Пинто, Алба, Масчерано, Пике, Алвеш, Бускетс, Шави, Фабрегас (88 Сержи Роберто), Педро (78 Иниеста), Неймар, Меси