Атлетико Мадрид отново не се даде на Барселона и измъкна много изгодно равенство 1:1 в първи четвъртфинален мач от Шампионската Лига, игран на стадион "Ноу Камп".

След равностойно и откровенно казано скучно първо полувреме "Дюшекчиите" изненадващо откриха резултата в 55-та минута. Голмайстор бе халфът Диего, който влезе като резерва на мястото на получилия контузия Диего Коста.

Барса отвърна с натиск и в 72-та минута изравни чрез Неймар, който получи хубава асистенция от Иниеста и вкара отблизо. До края на мача каталунците натиснаха, но така и не стигнаха до втори гол.

Това бе четвърто поредно равенство между тези два отбора във всички турнири, след двата мача за Суперкупата на Испания и този за първенството на "Висенте Калдерон".

Голът на чужд терен обаче дава добро предимство на тима на Диего Симеоне преди реванша в Мадрид, тъй като Атлетико разполага с най-добрата защита както в Шампионската Лига, така и в Примера Дивисион.


Атлетико малко изненадващо започна по-активно мача и още във втората минута Давид Вия пробва изненадващ удар от границата на наказателното поле, но не уцели вратата.

В 5-та минута обаче Вия имаше стопроцентово положение за гол. Пинто изчисти лошо топката на пътя на Арда Туран, който веднага подаде в наказателното поле, но от точката на дузпата Вия стреля на сантиметри от страничната греда.

При първата си атака Барселона спечели пряк свободен удар точно пред наказателното поле, но Лео Меси стреля право в стената.

Каталунците получиха много неприятен удар, когато при борба с Диего Коста за висока топка в центъра на терена Жерард Пике падна лошо на терена и се контузи. Той опита да продължи игра, но след само три минути поиска смяна и бе заменен принудително от Марк Бартра.

В следващите минути Атлетико затвори мача и много дълго време не позволи на каталунците да направят нищо опасно. В средата на полувремето Барса пробва центриране към Неймар, който обаче нанесе мек удар с глава и изобщо не затрудни Куртоа.

Поредното гениално действие на Меси обаче създаде чисто положение за гол. Той игра много технично пред наказателното поле на съперника и след това даде извеждащ пас по конец за Иниеста. Той бе само на 7-8 метра пред вратата, но се забави с миг с изстрела и Диего Годин го блокира с решителен шпагат. Отново Иниеста навлезе в наказателното поле малко след това, но вместо да нанесе диагонален удар пробва финт и загуби топката.

Атлетико също получи изключително тежък удар, тъй като звездата Диего Коста получи контузия в бедрото и трябваше да бъде заменен принудително от съименника си Диего.

В 36-та минута Барселона отправи нов удар с глава - този път след центриране от фаул и Марк Бартра не бе никак далеч от целта, но все пак топката мина на половин метър покрай вратата.

Пет минути по-късно след атака по дясното крило Алвеш отправи поредното и Меси изненадващо надскочи защитата на Атлетико и засече остро с глава, но не успя да преодолее Куртоа.

В 43-та минута Атлетико имаше много удобна възможност, но Диего даде лош извеждащ пас за Давид Вия в иначе разредената защита на Барса. На другия край на терена Неймар пробва изненадващ удар от дистанция, но прати топката над напречната греда.

В първата минута от дадените от съдията 4-минути допълнително време гостите бяха много близо до гола. Те изпълниха бързо фаул и Вия бе изведен на ръба на засадата срещу останалия последен Бартра. В наказателното поле го залъга и отправи остър удар, но Пинто се хвърли и направи решително спасяване.

Второто полувреме продължи по същия начин - с лек териториален превес на Барса, но без опасности пред вратата на Атлетико.

Гостите обаче също не изглеждаха способни да направят нещо значимо в атака. Въпреки това изненадващо в 55-та минута мадридчани поведоха в резултата. Диего финтира Шави в центъра на терена и след това от доста далечна дистанция изстреля свиреп удар, който прати топката точно в горния десен ъгъл на вратата, правейки Пинто безпомощен.

В 62-та минута Иниеста опита да изработи дузпа, подобна на тази срещу Реал Мадрид. Той финтира защитник в наказателното поле и се преметна през крака му, но този път реферът показа, че няма нарушение.

В следващата ситуация топката бе изчистена на пътя на Серхио Бускетс пред наказателното поле и той нанесе силен удар, но Куртоа се хвърли и изби в корнер. Лео Меси пък пробва да отклони с рамо силен удар на Алвеш, който и без това нямаше да уцели вратата, но не го направи добре.

Барса бе вдигнала леко оборотите, макар Атлетико да изглеждаше спокоен отзад. Диего Симеоне обаче реши да се подсигури, сменяйки Давид Вия с Хосе Соса. Бившият нападател на Барса напусна терена под сериозни освирквания, като само единични фенове го аплодираха.

Веднага след подновяване на играта обаче Барса изравни.  Иниеста даде извеждащ пас към Неймар, който бе изпуснат от Хуанфран. В наказателното поле и Миранда се поколеба да се хвърли с шпагат и така бразилецът с удар отблизо преодоля Куртоа.

Само две минути по-късно самият Иниеста можеше да вкара втори гол с чудесен удар от дистанция, но Куртоа се хвърли и изби топката, която се насочваше точно до гредата.

Барса натискаше сериозно в този момент, а Атлетико буквално не можеше да мине центъра. Постепенно обаче пресата на каталунците отслабна.

В 85-та минута обаче домакините спечелиха пряк свободен удар пред наказателното поле и Меси стреля много опасно над стената, но Куртоа направи поредно чудесно спасяване.

В последната минута на редовното време Меси изведе Алексис в наказателното поле и той първоначално добре финтира защитник, но след това направи ненужно още един и пропусна да стреля от чиста позиция.

Барселона - Атлетико 1:1

0:1 Диего 55
1:1 Неймар 71


Барселона: Пинто, Алба, Пике (12 Бартра), Масчерано, Алвеш, Бускетс, Шави, Иниеста, Фабрегас (68 Алексис), Неймар, Меси

Атлетико: Куртоа, Хуанфран, Годин, Филипе Луис, Миранда, Тиаго, Коке, Габи, Арда Туран (77 Кристиан Родригес), Вия (70 Соса), Диего Коста (31 Диего)