Реал (Мадрид) и Барселона излизат един срещу друг във финала за Купата на краля и "Ройтерс" публикува 11 любопитни статистически факта преди поредното издание на вечното испанско Класико.

0 – Реал М не е допуснал нито един гол в мачовете си за Купата до момента този сезон.

2 – Треньорът на Барса Тата Мартино спечели и двата предишни мача срещу съперника си начело на Реал М Карло Анчелоти този сезон. На "Ноу Камп" каталунците се наложиха с 2:1, а на "Бернабеу" спечелиха с 4:3 след скандално съдийство.

2 – Два пъти Лео Меси е отбелязвал хеттрик в Класикото. Аржентинският ас на Барса се разписа на три пъти в първия си мач срещу Реал М, когато беше на 19 години, в равенството 3:3 в мач от първенството, игран на "Ноу Камп" през 2007 г. Втория си хеттрик пък Меси заби именно при победата с 4:3 над белите в първенството преди три седмици.

18 – Рекордът по картони, получени от един футболист в мачовете между Реал и Барса. Това е бившият централен защитник на Кралския клуб и испанския национален отбор Фернандо Иеро, който срещу каталунците бе събрал внушителна колекция от 17 жълти и 1 червен картон. Настоящият бранител на белите Серхио Рамос го гони по петите, като има вече 14 жълти и 2 червени картона срещу синьо-червените.

21 – Головете на Меси в мачовете срещу мадридчани. Аржентинецът е рекордьор по този показател в Класикото, пред легендата на Реал М, който има 18 попадения срещу Барса. Настоящият носител на "Златната топка" Кристиано Роналдо има 13 попадения срещу каталунците. Едно от тях донесе Купата на краля на Реал през 2011, когато португалецът реши финала в продълженията. Меси пък не е вкарвал гол в петте си мача за Купата срещу Реал.

22 – Толкова пъти са се срещали големите съперници в турнира за Купата на краля. Синьо-червените имат 10 победи срещу 6 за Кралския клуб.

26 – Толкова пъти Барселона е печелила трофея в историята си. Каталунците са №1 по този показател, следвани от Атлетик (Билбао) с 23 и Реал М с 18.

44 – Легендата на Реал М Пако Хенто е рекордьорът по участия в Класикото с 44 мача. Сред действащите футболисти на двата тима №1 е Шави от Барса с 39, следван от вратаря на Реал Икер Касияс, който има 34, и защитника на Барса Пуйол с 32.

90 – Победите на Реал над Барса в официални срещи. Каталунците имат 89 успеха, равенствата са 48.

227 – Толкова пъти двата тима са излизали един срещу друг, откакто са се срещнали за първи път в турнира за Купата – на полуфинала през 1902 г., когато Барса печели с 3:1.

383 – Головете, отбелязани от Реал М в официалните мачове срещу Барселона. Каталунците имат 370.