С невероятен гол на Гарет Бейл Реал Мадрид победи с 2:1 Барселона на финала на турнира за Купата на Испания и грабна трофея.

Въпреки че бяха без звездата си Кристиано Роналдо, белите бяха по-добрия отбор през почти цялото време на мача и заслужено спечелиха.

Анхел ди Мария откри резултата още в 11-та минута след асистенция на Карим Бензема, а до края на полувремето играта бе сравнително равностойна.

След почивката обаче Реал пропусна няколко сериозни положения и бе наказан в средата на полувремето, когато Марк Бартра вкара изравнителен гол.

Карим Бензема и Лука Модрич удариха греди и изглеждаше, че мачът върви към равенство. В 84-та минута обаче Бейл направи уникален спринт по крилото и надбяга брутално Марк Бартра, след което озовал се сам срещу Пинто го преодоля.

Барса обаче можеше да изравни резултата, но в 88-та минута Неймар удари греда. Другата звезда на тима - Лео Меси изигра поредния си изключително слаб мач и бе напълно неутрализиран от защитата на Реал.

Така каталунците записаха трета поредна загуба и почти със сигурност ще завършат сезона без трофей.


Реал Мадрид започна по-добре мача и още в началото Гарет Бейл имаше две добри положения. Първо той бе изведен по лявото крило и пробва силен удар от малък ъгъл, но не уцели вратата. След това той финтира Масчерано в наказателното поле и нанесе удар, но след лек рикошет в аржентинеца топката мина на сантиметри от страничната греда.

Белите продължиха да са по-опасният отбор и в 11-та минута заслужено откриха резултата. Иско открадна топката от Дани Алвеш и започна опасна контраатака. Акцията премина през Бензема, който изведе Ди Мария зад защитата, аржентинецът надбяга Жорди Алба и с удар между краката му преодоля Пинто. Вратарят всъщност се хвърли и отклони топката, но недостатъчно и тя влезе в мрежата.

Барса можеше да отвърне три минути по-късно, когато Андрес Иниеста получи точно центриране на втората греда, но вместо да стреля от малък ъгъл реши да поднесе встрани и не намери съотборник. В 20-та минута Иниеста изведе елегантно Фабрегас по лявото крило и той също толкова прецизно центрира по земя пред вратата, топката премина между защитниците и вратаря, но малко не достигна на Неймар да засече на празна мрежа на втората греда. Малко по-късно силно центриране в наказателното поле изненадващо стигна до нисичкия Жорди Алба и той засече с глава, но ударът бе лек и Касияс не се затрудни да спаси.

Каталунците бяха свили обръча пред наказателното поле на Реал, но както обикновено - без това да води до голови положения. Вместо това белите имаха страхотна възможност в 35-та минута. Бейл проби отляво в наказателното поле покрай защитник и поднесе назад към непокрития Иско, но той се забави леко с удара и накрая стреля в хвърлил се пред него бранител. Две минути по-късно Реал имаше отлична контраатака и Бензема бе изведен по дясното крило. В центъра непокрит тичаше Бейл, но французинът даде много леко подаване и топката не стигна до него.

Едва в 41-та минута Меси имаше възможност да стреля извън наказателното поле, но ударът му бе изключително слаб и неточен. В последната минута пък Реал имаше поредна добра възможност. Ди Мария се отскубна от Алба по крилото и от аутлинията центрира остро в наказателното поле, топката стигна до Бензема, но той от точката на дузпата засече неточно.

Само три минути след почивката Реал бе много близо до втори гол. Гарет Бейл слаломира между Бускетс и Масчерано и влезе непокрит в наказателното поле, но след това от чиста позиция стреля неточно. Барселона имаше пряк свободен удар на много удобна позиция пред наказателното поле, но Меси отправи ужасно лош удар.

В 54-та минута Бускетс изчисти по много лош начин топката на пътя на Гарет Бейл, който овладя на гърди пред наказателното поле и стреля силно от полуволе, но кълбото профуча малко над напречната греда. Барселона имаше плахи претенции за дузпа след като Сеск Фабрегас падна в наказателното поле при единоборство със Серхио Рамос, но нямаше как съдията да отсъди нарушение.

Реал продължи обаче да е по-острият отбор. Карим Бензема стреля остро с глава след центриране от корнер, но право в ръцете на Пинто. След това отново той имаше нелоша възможност от границата на наказателното поле, но след лек рикошет в защитник топката мина покрай вратата.

Барса изпитваше сериозни затруднения в организиране на атаките си. Все пак в 66-та минута изненадващо централният защитник Марк Бартра се впусна в акция и нанесе опасен удар от дистанция, който подпали ръцете на Касияс, но вратарят все пак успя да спаси. Реал веднага отговори с много опасна атака и Иско изведе Бензема на стрелкова позиция, той нанесе опасен диагонален удар и Пинто с мъка изби в страничната греда.

След получилия се корнер в 67-та минута  Реал вкара топката в мрежата - центрирането не бе изчистено от защитата на Барса и Гарет Бейл се пребори с Пинто точно пред голлинията и с глава засече в мрежата. Съдията обаче отмени гола заради нарушение срещу Пинто във вратарското поле.

Барса се възползва от това и минута по-късно изравни резултата. След центриране от корнер Пепе изпусна Бартра и той засече с глава. Ударът бе сравнително мек, но топката описа много точна траектория, прехвърли Касияс и влезе в горния далечен ъгъл на вратата.

Реал имаше нелоша възможност да се върне напред, но острият диагонален удар на Бейл бе избит от Пинто. Барса се бе съживила, докато Реал изглеждаше притеснен и дори леко изморен. Въпреки това в 80-та минута белите бяха на сантиметри от гола. Модрич се освободи от Бускетс пред наказателното поле и нанесе страховит удар, който преодоля Пинто, но топката се удари в страничната греда.

Мачът вървеше към равенство, но в 84-та минута Гарет Бейл изригна с невероятен индивидуален гол. Уелсецът получи пас по крилото и си поведе силно топката покрай Марк Бартра. Защитникът го изблъска извън терена, но въпреки това Бейл така ускори, че направо издуха Бартра, след това навлезе в наказателното поле и чукна покрай Пинто в мрежата. Акцията на уелсеца много напомняше на прословутите му пробиви срещу Интер още с екипа на Тотнъм.

Две минути по-късно Бейл бе в основата на нова контра и финтира защитник в центъра на терена и изведе Бензема. Французинът финтира защитник в наказателното поле, но след това от чиста позиция стреля слабо и това позволи на Пинто да спаси.

В 88-та минута обаче само уникалният малшанс попречи на Барса да изравни резултата. Неймар бе изпуснат и бе изведен абсолютно непокрит около точката на дузпата от Шави, след което стреля силно покрай Касияс. Топката обаче се удари в страничната греда и се върна обратно право в ръцете на Касияс.

Барселона -Реал Мадрид 1:2

0:1 Ди Мария 11
1:1 Бартра 67
1:2 Бейл 84

Барселона: Пинто, Алвеш, Масчерано, Бартра (86 Алексис), Алба (46 Адриано), Бускетс, Шави, Иниеста, Фабрегас (61 Педро), Неймар, Меси

Реал Мадрид: Касияс, Карвахал, Рамос, Пепе, Коентрао, Чаби Алонсо, Модрич, Иско (89 Касемиро), Ди Мария (86 Ияраменди), Бейл, Бензема (90 Варан)