Барселона изживява най-тежкия си период от няколко години и едва ли има някой, който не би се съгласил с подобно твърдение. Освен това статистиката също го подкрепя, тъй като тимът не бе записвал 3 поредни поражения от 11 години.

Последната седмица обаче се превърнаха в кошмар за отбора. Първо Атлетико победи Барса с 1:0 и го елиминира от Шампионската лига. Последва поражение с 0:1 от Гранада, което отдалечи тима на 4 точки от върха в Лигата и намали значително шансовете за титлата, а снощи дойде и загубата от Реал във финала за Кралската купа с 1:2.

Предишният път, когато подобно нещо се случи, бе през януари-февруари 2003-а година под ръководството на Луис ван Гаал, като и трите двубоя бяха в първенството. Първо Валенсия спечели с 4:2 на „Камп Ноу“, а след това тимът падна с 0:2 във Виго срещу Селта. Това струва и позицията на Ван Гаал, но и при водили състава в един двубой Тоньо де ла Крус ситуацията не се подобри и Атлетико спечели с 3:0 у дома.

3 поредни поражения при един и същи треньор пък съставът не е имал от още повече време. Трябва да се върнем до април 2000-а година, когато пак при Ван Гаал Барса падна последователно от Челси (1:3), Майорка (0:3) и Атлетико М (0:3), така че сега Тата Мартино влезе в историята на клуба по доста отрицателен начин.