Аут от Шампионската лига, загуба на финала за Купата и не особено високи шансове в първенството. Това е равносметката на Барселона след поражението от Реал М в сряда вечерта. За първи път откакто Хосеп Гуардиола пое синьо-червените през 2009, каталунците могат да приключат сезона с празни ръце.

Вярно е, че в началото на сезона под ръководството на наскоро пристигналия Тата Мартино Барса спечели Суперкупата на Испания, но това съвсем не е достатъчно за отбора, който в последните няколко години спечели всички възможни трофеи в клубния футбол.

Въпросът, който всички си задават е дали наистина е дошъл краят на успешния цикъл на Барселона. Той възникна за първи път още когато Жозе Моуриньо пое Реал през 2010 г., но едва сега отговорът изглежда положителен. Да, това е краят.

Барса проведе почти безупречно първия полусезон и стана "зимен шампион", като дори счупи някой и друг рекорд. Каталунците обаче забуксуваха през януари и далеч не са на същата висота през втората половина от първенството (16 победи и само 1 загуба в първите 18 кръга, 9 победи и 4 загуби в следващите 15). На всичкото отгоре за първи път от 2008 г. насам синьо-червените не успяха да се класират за полуфиналите на Шампионската лига.

Голяма част от играчите остаряха и клубът се нуждае от сериозни попълнения във всички линии, но ФИФА наложи трансферна забрана. Ситуацията около треньорския пост също е неясна и перспективите за Барса в близко бъдеще са доста тревожни.

"Евроспорт"