Напоследък непрекъснато се говори за края на успешния цикъл на Барселона, започнал при Франк Рийкард и продължен от Гуардиола (и донякъде от Тито Виланова). Каталунците рискуват да завършат сезона без нито едно отличие след загубата на финала за Купата на краля от Реал (Мадрид). Барселонският в. "Ел Мундо Депортиво" обаче побърза да напомни, че Белия балет все още е далеч от успехите на синьо-червените през последните години.

Флорентино Перес се завърна като президент на Кралския клуб през 2009 г., обявявайки, че ще сложи началото на нов победен цикъл за Реал, но 5 г. по-късно каталунците продължават да са далеч напред, отбелязва "Ел Мундо Депортиво". От тогава до сега белите са спечелили едва 4 отличия.

Дон Флорентино инвестира 640,7 млн. евро за нови играчи и плати клаузите за разтрогване на трима треньори (Пелегрини, Моуриньо и Анчелоти). През този период мадридчани инкасираха като приходи от продажби на футболисти 289,3 млн. евро, тоест отрицателното салдо е 351,4 млн. Това значи, че всеки трофей от втората ера на Перес на "Бернабеу" излиза по 87,8 млн. евро, изчисли каталунското издание.

В същото време в последните 5 години Барса спечели 13 отличия: 1 Шампионска лига, 3 титли на Испания, 1 Купа на краля, 2 Суперкупи на Европа, 4 Суперкупи на Испания и две световни клубни титли. Реал може да се похвали само с една титла, 2 Купи на краля и 1 Суперкупа на Испания. Белите обаче могат да обърнат тенденцията в своя полза, ако тази година направят требъл. Те са на 3 т. зад водача Атлетико М в Примера, а на полуфиналите на Шампионската лига играят с миналогодишния победител Байерн.