Барселона спечели изключително изстрадана победа с 2:1 срещу Атлетик Билбао в мач от 34-я кръг на испанската Примера Дивисион, игран на стадион "Ноу Камп".

Каталунците изиграха пореден неубедителен мач, в който обаче като на шега стигнаха до един куп чисти голови положения. През първото полувреме сами срещу вратаря пропуснаха Педро и Меси, а Алексис удари напречната греда. Адуриц от гостите също удари греда след зрелищна задна ножица, но точно той откри резултата в 50-та минута след грешка на Марк Бартра.

Последва нова доза уникални пропуски на Меси и Педро. Именно те двамата обаче донесоха обрата за Барса. Първо испанското крило направи добавка на удар на Алексис, а след това аржентинската звезда вкара от пряк свободен удар.

Така Барселона съхрани надеждите си за титлата в Примера Дивисион, като възстанови разликата до Атлетико Мадрид на 4 точки.


Барселона започна мача изключително изнервено и още до втората минута Бартра, Алексис и Педро на три пъти загубиха топката с непредизвикани грешки.

В петата минута Атлетик Билбао имаше опасна контраатака, но Муниаин се отказа да стреля и подаде неточно към Муниаин. За Барса Меси получи копващ пас зад защитата, но малко не достигна на аржентинеца да овладее топката.

Първата опасна атака бе в 9-та минута и бе дело на гостите. Тогава Адуриц бе изведен на ръба на засадата и навлезе в наказателното поле, но от малък ъгъл не можа да преодолее Пинто.

В 13-та минута Барса пропусна невероятно положение. Лео Меси пусна пас зад защитата за Педро и той бе на перфектна стрелкова позиция фронтално срещу вратаря, но стреля право в него.

Само минута по-късно двамата размениха ролите си. Педро изведе Меси и той овладя пред защитник. Аржентинецът също бе на чиста позиция, а топката бе на по-удобния му ляв крак, но въпреки това той стреля във вратаря.

В 19-та минута Меси вкара топката в мрежата, но голът бе отменен заради очевидна засада. В следващата атака опасен удар по земя на Адриано преодоля вратаря, но защитник изби от голлинията.

Малко по-късно Барса имаше опасна атака, но Меси се полакоми да играе индивидуално, вместо да изведе непокрития встрани Педро и топката му бе отнета.

В 30-та минута малшансът попречи на Атлетик да открие с изключително зрелищен гол. След центриране в наказателното поле Адуриц изпълни много хубава задна ножица и застиналият на място Пинто само изгледа как топката удря страничната греда. След това тя се върна в игра и попадна в Сусаета, но той от близко разстояние не можа да преодолее вратаря.

Две минути по-късно Алексис направи пропуска на сезона.  Меси започна акцията с хубав пас по дясното крило за Педро, който надбяга защитник и поднесе към непокрития Алексис на втората греда. Чилиецът бе само на пет метра от вратата, а вратарят не бе успял да се обърне достатъчно бързо. Въпреки това Алексис не намери мрежата, а уцели напречната греда.

Барса бе вдигнала оборотите, но направи нови два пропуска. Адриано слаломира покрай няколко защитника пред наказателното поле и накрая позволи на Алексис да стреля силно от десетина метра, но Ираисос спаси. След това отново Адриано центрира отляво и Меси остави топката зад себе си за Педро. Той стреля силно през купа от играчи, но Ираисос някак успя да види топката и спаси с крак.

В началото на второто полувреме Меси стреля изключително неточно от фаул. В 50-та минута Атлетик откри резултата. След силно изритана топка от вратаря първо Сонг не се пребори за високата топка, след това Бартра действа още по-несериозно пред наказателното поле и Адуриц овладя топката. Той залъга Алвеш и с много точен диагонален удар заби топката точно до гредата.

Четири минути по-късно Сусаета вкара втори гол, но съдията го отмени заради много тънка, но все пак съществуваща засада.

В 57-та минута Барса направи пореден невероятен пропуск. Шави изведе Педро на абсолютно непокрита позиция в наказателното поле, но за пореден път той стреля близо до вратаря и това позволи на Ираисос да спаси с крак.

Срещата започна да се превръща в кошмар за каталунците, тъй като три минути по-късно и Меси направи невероятен пропуск. Той бе изведен зад защитата и бе сам срещу вратаря, но стреля покрай вратата. Билбао отвърна с удар от дистанция на Адуриц, след който топката почти облиза напречната греда от горната страна.

При поредната атака на Барса Адриано получи точно центриране от Алексис в опразнено пространство в наказателното поле, но от воле стреля в тялото на защитник.

Все пак в 72-та минута Барса най-сетне прекъсна каръка и изравни резултата. Всичко започна от Дани Алвеш, който се освободи от двама души, след това провря топката между краката на трети защитник и поднесе към Алексис. Чилиецът отправи анемичен удар, който обаче неволно се превърна в асистенция за Педро, който отблизо направи добавка в мрежата.

И само две минути по-късно каталунците стигнаха до пълен обрат. Лео Меси спечели малко спорен пряк свободен удар на границата на наказателното поле, тъй като защитник първо игра с топката. Съдията обаче отсъди нарушение, Меси застана зад топката и с топовен удар провря топката през купа от играчи. Тя мина практически през ръцете на Ираисос, но вратарят нямаше време за реакция.

В 77-та минута влезлият като резерва Фабрегас направи грешен пас назад и изведе Сусаета на чиста позиция, но той стреля близо до Пинто и вратарят спаси.

Пет минути преди края на редовното време Меси изпревари защитник за топката близо до тъчлинията и се освободи от него. След това навлезе срещу само един съперник в наказателното поле, но не можа да го преодолее и загуби топката.

В следващата ситуация Масчерано изненадващо започна опасна контраатака с трима на двама играчи. Двамата защитници на Билбао  се опитаха да покрият Меси и Педро и затова Масчерано реши сам да стреля от границата на наказателното поле, но бе неточен.

Малко преди края в игра влезе Кристиан Тейо и почти веднага получи златна възможност. При много опасна контраатака той бе изведен с много пространство пред себе си и само един защитник отстрани. Юношата на Барса обаче напредна прекалено бавно, а накрая вместо да стреля, реши да финтира бранителя. Двамата се оплетоха за топката, но тя остана в Тейо, който обаче чукна невероятно слабо покрай вратаря и защитник изби пред вратата.

И в последната минута Билбао можеше да изравни. Ниско центриране в наказателното поле стигна до непокрития Микел Рико, който засече от само пет метра, но уцели тялото на защитник.

Барселона - Атлетик Билбао 2:1

0:1 Адуриц 50
1:1 Педро 72
2:1 Меси 74

Барселона: Пинто, Алвеш, Бартра, Масчерано, Адриано, Сонг, Шави (70 Фабрегас), Иниеста, Педро, Алексис (87 Тейо), Меси

Атлетик: Ираисос, Де Маркос, Сан Хосе, Лапорт, Баленсиага, Итураспе (83 Бенят), Моран (64 Микел Рико), Андер Ерера, Сусаета (86 Токуеро), Муниаин, Адуриц