Трансферът на Жереми Матийо в Барселона означава, че след 5 години каталунците отново купуват централен защитник.

От доста време клубът бе свързван с доста футболисти за тази позиция, сред които Матс Хумелс, Тиаго Силва и Давид Луис, но в крайна сметка се спря на французина.

Последният, който бе за този зона бе украинецът Дмитро Чигрински, който през 2009-а бе привлечен за 25 милиона евро, но си тръгна още на следващото лято без да успее да се наложи в състава.

Оттогава Барса имаше доста проблеми в центъра на отбраната си, където се изредиха различни играчи. Хавиер Масчерано дори бе върнат назад и преквалифициран, за да може да действа в тази зона и като цяло се справи добре.

На Абидал, Бартра, Бускетс и Адриано също се налагаше да играят в средата на защитата, но бе ясно, че трябва да бъде взет човек, който е свикнал да изпълнява тази роля.

Все пак испанските медии коментират, че ръководството на Барса определено рискува плащайки солидните 20 милиона евро за играч, който в края на октомври ще навърши 31 години. Андони Субисарета обаче се надява, че парите дадени за Матийо ще бъдат много добре похарчени.