Барселона и Порто завършиха при зрелищно 4:4 в бенефиса на бившия португалски национал Деко, който блестеше с екипите и на двата тима. Навършващият 37 години след месец ветеран се отличи с два гола и асистенция, също както Самуел Ето'о. Лео Меси пък записа гол и две асистенции.

Порто заложи на отбора от 2004 година, който спечели Шампионската лига, докато каталунците бяха представени от играчи, които триумфираха в най-престижния европейски клубен турнир две години по-късно. Както е известно, Деко спечели ШЛ и са двата тима. Над 50 000 души присъстваха на стадион "До Драгао" в Порто, като звездата на Барса Лео Меси дори наруши ваканцията си, за да уважи своя бивш съотборник.

Треньор на Барса в мача беше Тен Кате, бивш помощник на Франк Рийкард. За Барса в игра се появиха Самуел Ето'о, Жулиано Белети, Джовани ван Бронкхорст, Людовик Жули, Силвиньо, Марк ван Бомел, Олегер Пресас, Ейдур Гудйонсен и Едгар Давидс.

За Порто играха Витор Баия (бивш вратар и на Барса), Рикардо Карвальо, Пауло Ферейра, Жорже Коща, Нуно Валенте, Бени Макарти, Дмитрий Алейничев и други. Деко изигра по едно полувреме и за двата тима, като се разписа по веднъж и в двете врати.

Дерлей откри резултата още в третата минута, а малко преди да изтече четвърт час игра Деко асистира на Макарти, който бе безмилостен с левачката.

Десетина минути след почивката Меси финтира двама бранители и вратаря, подаде на Ето'о и камерунецът вкара на празна врата. Последва чудесно попадение на Деко, прехвърлил вратаря на "драконите" в пеналта.

Малко след като измина един час игра Янкаускас даде аванс на португалците, но Ето'о изравни набързо след прекрасно подаване от дълбочина на Меси.

В 81-та минута Лео Меси също записа името си сред голмайсторите, получавайки подаване от Ето'о. Аржентинецът се извиси във въздуха и заби топката с глава в мрежата на съперника.

Вече течеше 90-тата минута, когато облеченият отново с екипа на Порто Деко показа, че формата е временна, но класата - вечна. Той получи центриране отляво и много майсторски стреля технично с вътрешен фалц от въздуха, от около 11 метра. Кълбото срещна напречната греда и влетя зад голлинията, "взривявайки" публиката по трибуните.

"Деко заслужаваше такова изпращане, както като футболист, така и като човек. Той е футболист, от когото съм се учил много. Нямаше как да пропусна бенефиса му. А и за мен беше хубаво да дойда на мястото, където направих своя дебют за Барса преди 11 години", сподели Лео Меси пред клубната телевизия на Порто.

Самият Деко също каза няколко думи след двубоя: "Разбирам защо Шави и Иниеста не дойдоха, това е много важен момент за отбора. Но Барса помогна много с организирането на бенефиса ми. Лео Меси е част от историята на Барса. Когато отборът не върви, всеки обвинява него, но не трябва да забравяме всичко, което той е дал на клуба. Барса изглежда доста силен в момента и на мен ми харесва привличането на Луис Суарес. Той е нападател, който работи здраво и вкарва много голове".

 

Порто - Барселона 4:4

1:0  Дерлей - 3'

2:0  Бени Макарти - 14', след пас на Деко

2:1  Самуел Ето'о - 54', след пас на Меси

2:2  Деко - 57' (с екипа на Барса)

3:2  Едгарас Янкаускас - 62'

3:3  Самуел Ето'о - 67', след пас на Меси

3:4  Лионел Меси - 81', след пас на Ето'о

4:4  Деко - 90' (с екипа на Порто)

<iframe width="560" height="315" src="//www.youtube.com/embed/kBTjXy-5k2M" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>