Барселона навлиза в период на принудителна промяна, защото големият отбор от последните години вече не е в състояние да продължи напред. В първата фаза на този процес, най-интригуващият въпрос е свързан с нападението на каталунците, в което ще личат имената на три суперзвезди: Неймар, Луис Суарес и Меси.

Това са футболисти, които нямат нужда от специално представяне. Можем да отбележим само, че Неймар би трябвало да е готов да изпълнява главната роля и в Барса (провалът на Бразилия на мондиала се случи в негово отсъствие). Луис Суарес стана голмайстор на Висшата лига, а пък Меси си е Меси, въпреки спада във формата през миналата година, който не му попречи да бъде обявен за №1 на световното.

Наистина става дума за три звезди от най-голям мащаб, от онези, които обожава да колекционира Флорентино Перес в Реал. Новият треньор на Барса Луис Енрике ще трябва доста да се постарае, за да постигне хармония между тримата.

Навремето на Меси не му хареса да играе с Ибрахимович и той го показа. Шведският национал бе продаден, а Лео започна да играе като фалшива деветка и заби 91 гола в рамките на една календарна година.

Как аржентинецът ще понесе присъствието на Суарес? Тези дни някой изказа предположението, че каталунците ще използват атакуващ триъгълник, в който Неймар и уругваецът ще бъдат на върха на атаката, а Меси ще стартира от по-задни позиции. Звучи добре, но първо Суарес трябва да изтърпи санкцията си.

Да не забравяме и останалите проблеми на Барса. Шави остава, но само защото "операция Катар" се провали. Той се беше примирил с това, че вече няма да носи синьо-червения екип заради доста резервираното отношение на Луис Енрике към него.

Шави не е човек, който ще се посвети на това да сее интриги, но отсега нататък той ще се изявява по-скоро като наставник на по-младите играчи, отколкото като основен плеймейкър на отбора.

Иниеста и Бускетс са на разположение, но играта на каталунците без никакво съмнение ще се промени. Засега съмненията остават и в най-голяма степен това важи за центъра на защитата, където Барселона не успя да се подсили така, както искаше ръководството на клуба. Дани Алвес също вече не е това, което беше, а на вратата няма да го има Валдес. Задачата на Луис Енрике в никакъв случай няма да бъде от леките.

 

Алфредо Реланьо, "Ас"