Новото попълнение на Барселона Иван Ракитич даде кратки интервю за мадридския в. "Ас".

- Какво можете да ни кажете за новия си треньор Луис Енрике?

- Той изпипва всичко до последния детайл и играчите му вярват напълно. Всяка тренировка е специфична и набляга на някакъв конкретен аспект. Нека привържениците на Барса бъдат спокойни. Ще бъдем отлично подготвени за старта на сезона.

- Какво е усещането в сравнение със Севиля?

- Идеите на Емери бяха сходни с тези на Луис Енрике. И той изискваше преса по целия терен и игра ниско по тревата. За мен промяната не е чак толкова голяма, колкото може би изглежда.

- Бихте ли заложил, че Севиля ще бие Реал за Суперкупата на Европа?

- Абсолютно. Бих заложил 100 евро. Севиля може да спечели. Поканиха ме на този мач, но не знам дали ще мога да бъда с феновете на Севиля на трибуните или ще го гледам по телевизията.

- Не ви ли е страх от конкуренцията в Барса?

- Ще има достатъчно игрово време за всички.

- Какво можете да ни разкажете за детството си?
- Имах спокойно детство. Живеех в Швейцария с родителите си.

- Какво ви разказваха те за войната на Балканите?

- Не ми говореха много за това. Отивах в Хърватия само през ваканциите. Не мислех много за войната, както е нормално за едно дете. Пък и родителите ми не искаха да ми разказват много за войната, защото това са неприятни неща. По-късно изчетох доста неща за войната. Сега мога да кажа само, че най-добрите ми приятели са сърби. В Севиля се срещнах с Драгутинович, който ми стана като по-голям брат. Не ми харесва да говоря за войната, това е политика. Важното е да си добър човек, независимо от коя страна си.

- Скоро ще тренирате с Меси…

- Лео е най-изявеният футболист в света от дълги години насам. Миналата седмица Деко каза, че той ще продължи да е №1 и на 60 години. Аз бих добавил още някоя и друга година и ще кажа, че ще е най-добрият дори на 70 или на 80. Бог му е дал специална дарба, която го прави по-добър от всички останали.

- А какво мислите за Неймар?
- Изправих се срещу него на световното. Въпреки, че е още млад, той прави невероятни неща. Хората в Бразилия го обожават. От чисто футболна гледна точка, на всеки съперник би му било трудно да спре Неймар.

- Мнението ви за Анчелоти?

- Безспорно той е сред най-добрите треньори в света. Спечелените от него трофеи го доказват. Той постига успехи във всеки отбор, където работи. Уважавам го много и вече знам какво е да играеш срещу тимовете, които води.

- Какво ще кажете за шампиона на Испания?

- Атлетико привлече силни футболисти и е силен отбор във всяко отношение. Както самият вие казахте, те са действащите шампиони на Испания. Наскоро купиха Гризман, привлякоха Манджукич. Желая му късмет.

- А на Модрич?
- (смее се) Те също имат прекрасни футболисти. Толкова са много, че е трудно да откроиш някого. И на него му желая късмет, но му пожелавам също винаги да диша праха на Барса.

Мойсес Йоренс, в. "Ас"