Барселона последва примера на Реал Мадрид и също постигна разгромна победа с 5:0 като гост на Леванте в 4-я кръг на Примера Дивисион.

Неймар откри резултата в 34-та минута след асистенция на Лео Меси. След това аржентинецът спечели дузпа, при която много пресилено съдията показа червен картон на Лукас Винтра от домакините.

Меси пропусна дузпата, но точно преди почивката Иван Ракитич вкара втори гол със силен удар от дистанция. След почивката влезлият като резерва Сандро направи резултата класически след нова асистенция на Меси, а малко след това взе участие в четвъртия гол, вкаран от Педро след асистенция на Жорди Алба.

Крайният резултат бе оформен от Меси след грешка на вратаря на Леванте и техничен копващ удар. Така каталунците продължават да са безгрешни с четири победи от четири мача. В тях те все още нямат допуснат гол, докато от своя страна Леванте няма вкаран гол от началото на първенството.


Мачът очаквано започна с териториално преимущество на  Барселона. Първият удар обаче бе на домакините, макар и Луис Моралес да бе неточен от границата на наказателното поле.

В 14-та минута Леванте бе близо до гол. Жереми Матийо бе изпреварен от по-бързия от него Луис Моралес по крилото и след неразчетен шпагат го изпусна. Нападателят на Леванте навлезе отдясно в наказателното поле и от малък ъгъл се отказа да стреля, а опита да поднесе към втората  греда. Там Касадесус тичаше да засече на празна мрежа, но Ракитич с решителна изява се хвърли и изби под носа му в корнер.

Барса отвърна с чудесен диагонален пас на Меси, който изведе Жорди Алба непокрит отляво в наказателното поле. За него ъгълът също бе малък, но той бе много близо до вратата и пробва директен удар, който обаче бе неточен.

Малко по-късно Иниеста с леко чукване изведе Неймар на подобна позиция и бразилецът също заложи на силен удар, но вратарят бе излязал да скъси дистанцията и блокира.

Леванте атакуваше рядко, но стигаше до нелоши положения. След центриране пред вратата Давид Барал надскочи Алба и засече с глава, но встрани.

Макар да стояха плътно отзад, домакините лесно допускаха да се стига до положения за гол. Масчерано даде 40-метрово подаване по въздуха зад защитата и Неймар изпревари вратаря и го прехвърли с глава, но топката тупна покрай вратата.

Натискът на Барселона обаче бе сериозен и каталунците заслужено поведоха в резултата. Меси даде извеждащ пас зад защитата за Неймар, който овладя топката и тръгна да заобикаля вратаря. Хесус се хвърли, но вместо да избие топката опита да я улови, тя му избяга и бразилецът вкара на празна мрежа.

Пет минути преди почивката се стигна до много спорен момент. Иниеста даде копващо подаване към Меси в наказателното поле и той макар да бе пазен от двама защитника, успя да се освободи непосредствено пред вратата. Лукас Винтра го спъна и съдията заслужено отсъди дузпа, но много пресилено показа червен картон на защитника.  Лео Меси застана зад бялата точка, но стреля силно и неточно над вратата.

С човек повече обаче Барса бързо стигна до втори гол. Лошо изчистена топка пред наказателното поле бе достигната от Иван Ракитич, той нанесе силен удар и след минимален рикошет в Диоп топката се заби неспасяемо до гредата.

В началото на второто полувреме Барса на пръв поглед получи неприятен удар, тъй като Неймар получи контузия, заради която дълго време получаваше лекарска помощ на тъча. Лекарят на отбора препоръча смяна, но самият Неймар се изправи и показа, че иска да продължи игра.

Той обаче бе заменен от Сандро и именно младокът вкара трети гол в 56-та минута. Той получи хубав пас от Меси и хладнокръвно стреля в долния ъгъл на вратата.

В игра за Барса се появи Шави на мястото на Бускетс, като впечатление направиха аплодисментите към ветерана от феновете на Леванте.

В 64-та минута се стигна и до четвърти гол за каталунците.  Алба размени двойно подаване със Сандро и нахлу на скорост в наказателното поле, от аутлинията поднесе назад и там Педро засече на празна мрежа.

Лек удар на Матийо бе спасен от Хесус. След това обаче вратарят по нескопосан начин изпусна топката при опит да я хвърли и Меси я улови пред пеналта. Последваха два бързи финта срещу хвърлил се защитник и с по-неудобния си десен крак аржентинецът копна елегантно над вратаря.

Матийо бе много близо да се разпише след прецизно центриране от Шави, след което той прехвърли вратаря с глава, но топката мина на сантиметри от гредата.


Леванте - Барселона 0:5

0:1 Неймар 34
0:2 Ракитич 44
0:3 Сандро 56
0:4 Педро 64
0:5 Меси 77

Леванте: Хесус, Педро Лопес, Ектор Родас, Винтра, Тоньо, Камараса, Симао, Папе Диоп (62 Сисоко), Касадесус, Давид Барал (72 Рубен Гарсия), Моралес

Барселона: Браво, Алвеш, Масчерано, Матийо, Алба, Бускетс (62 Шави), Ракитич, Иниеста (71 Сержи Роберто), Педро, Неймар (52 Сандро), Меси