22 удара по-малко

Барселона на Луис Енрике е сред лидерите в Примера дивисион благодарение на чудесното си физическо състояние (каталунците са най-продуктивни в последния четвърт час на мачовете) и на стабилната си отбрана (5 мача без допуснат гол).

През миналия сезон обаче отборът на Тата Мартино бе отбелязал 18 гола в първите си 5 мача от шампионата (7 на Леванте, 1 на Малага, по 3 на Валенсия и Севиля и 4 на Райо) и бе с пълен актив по това време.

Барса на Енрике може да се похвали само с 11 попадения (3 на Елче, 1 на Виляреал, 2 на Атлетик и 5 на Леванте). И не става дума за лош късмет. Просто тимът стреля много по-рядко. През миналия сезон след 5-ия кръг каталунците бяха отправили 52 шута във вратата, а в момента имат едва 30 точни удара.

Синьо-червените удариха дъното на „Росаледа“, където не успяха да отправят нито един точен изстрел във вратата на Малага.

Ролята на Меси

Играчът, чиято продуктивност в атака е паднала най-рязко, е Лео Меси. Да, този сезон аржентинецът има повече асистенции, но това изглежда недостатъчно. Както заяви съветникът на борда на директорите Карлес Решак тези дни: „Онзи, който може да бележи голове, трябва да бележи“.

Преди година по това време Меси имаше 6 гола в първенството, а сега е само с 3 попадения. Точните му удари също са паднали двойно: 15 през миналия сезон, едва 7 в настоящия. Повечето асистенции няма как да компенсират това.

Суарес още го няма

Луис Енрике се опитва да изгради един отбор, в който Луис Суарес ще бъде централната фигура. Той е мощен нападател, който бележи много и непрекъснато гледа към вратата.

Проблемът е, че тимът още отсега играе така, сякаш уругваецът вече е на терена, само че той ще се появи чак в края на октомври. В негово отсъствие Барса залага на кадри от собствената школа. Мунир и Сандро не са лоши играчи, но все пак са играчи от „Б“ отбора, а не от представителната селекция.

„Резервата“ Неймар

До момента бразилецът се представя много по-добре, когато влиза в игра от пейката, отколкото като титуляр. Да, Неймар се представя по-успешно, отколкото преди година, но не и когато започва в стартовата единайсеторка.

Ролята му на титуляр в този отбор си остава под голямо съмнение. Представете си какво го чака, когато в игра влезе и Суарес.

Проблемите на Иниеста

Една от целите на Луис Енрике бе Барселона да поддържа по-високо темпо от който и да е съперник. Това го накара да се откаже от играчи като Шави и да заложи на други като Рафиня, Ракитич и Иниеста.

Последният по принцип е способен да „ускорява“ играта на отбора, но не може да се каже, че е в оптимална форма в началото на сезона. След нулевото равенство в Малага той отбеляза, че на Барса ѝ липсва темпо. Доста любопитно изявление, излязло от устата на играча, който отговаря за смяната на ритъма.

Време на съмнения

Точно преди една година се появиха първите съмнения относно работата на Херардо Мартино. През миналия сезон Барса разгроми Райо с 4:0 на „Вайекас“, но наблюдатели и публика отбелязаха известна промяна в стила на игра.

Случилото се в Малага е далеч по-сериозен проблем (да не забравяме и минималната победа над Апоел в ШЛ). Изглежда, че на Луис Енрике ще му е по-трудно, отколкото на Мартино.

Санти Хименес, в. „Ас“

* Материалът е преведен със съкращения