Когато работата ти е свързана с футбола, необходимо е да имаш къса памет или, казано по друг начин, да умееш да забравяш колкото се може по-бързо. В противен случай рискуваш да влезеш в ролята на жалък клоун и ли да ти се прииска да се гръмнеш.

Това колко вярна е тази констатация, чийто автор е виден британски журналист, си личи от коментарите и анализите на играта на Неймар в последните дни.

В сряда Барса завърши 0:0 с Малага и това хвърли испанската преса в истерия. В някои от анализите се споменаваше, че Неймар се представя по-добре като резерва, отколкото като титуляр.

В събота Барселона разгроми Гранада с 6:0, а Неймар (титуляр) наниза хеттрик. И изведнъж се оказа, че както установи "Евроспорт", бразилецът бил по-ефективен от Кристиано Роналдо и Лео Меси!

Статистиката сочи, че Неймар бележи един гол на всеки 44 мин. в игра от старта на сезона. На Кристиано са му необходими 45 мин. на терена средно за едно попадение, докато Меси е далеч назад със 108 мин.

В допълнение към това Неймар е вкарал 35% от головете на каталунците този сезон, а аржентинецът – едва 29%. Друг е въпросът, че Меси е асистирал за 4 от попаденията на партньора си в атаката.

Иначе Кристиано има 10 гола в Примера, Неймар е с 6, а Меси – с 5. Португалецът обаче е бил на игрището 450 минути, бразилецът – едва 263, а аржентинецът – 540.

СПРАВКА

Най-ефективните реализатори в Испания този сезон

Играч

Средно минути за гол

Неймар

44

Кристиано Роналдо

45

Лео Баптистао

87

Лео Меси

108

Нолито

121

Пако Алкасер

122

Алберто Буено

126

Гарет Бейл

127

Карлос Бака

131