Барселона разби Ейбар с 3:0 в среща от осмия кръг на испанската Ла Лига, която се състоя на стадион "Ноу Камп".

Звездата на каталунците Лео Меси направи най-големия пропуск през първото полувреме, оставайки сам срещу вратаря на Ейбар. Преди почивката обаче Клаудио Браво спаси чисто голово положение, като преди това Капа пропусна на празна врата.

"Блаугранас" откриха резултата след час игра чрез капитана Шави, получил чудесно подаване от Меси. Барса нанесе още два удара в рамките на три минути, като този път се разписаха Неймар и Меси. Попадението на аржентинеца бе под №250 в Ла Лига и той се доближи само на гол от рекорда на Телмо Сара.

Барса събра 22 точки на върха в класирането, докато Ейбар е 11-и с девет пункта на сметката си.


Хубава комбинация между Неймар и Лео Меси изведе аржентинеца на стрелкова позиция, но топката беше избита от краката му в последния момент. При изпълнението на корнера Жерард Пике стреля с глава, но покрай вратата.

Четвърт час след началото Меси изпълни пряк свободен удар, търсейки свой съотборник в наказателното поле, но топката изненадващо премина покрай купа от играчи и излезе в аут.

Четирикратният носител на Златната топка бе изключително активен и не спираше да тормози добре сгъстената защита на гостите, които някак си успяваха да изтласкат съперника извън наказателното поле.

В средата на първото полувреме Меси направи пропуска на мача до момента. Той бе изведен от Дани Алвеш лице в лице с Ирурета, но се опита да провре топката между краката му и вратарят спаси.

Малко след това Меси игра на двойно подаване с Шави, успя да намери позиция за стрелба и отправи бомбен шут, но кълбото профуча на педя от десния страничен стълб.

Десетина минути преди почивката Меси заложи на прострелно центриране отдясно, което не намери негов съотборник и топката премина покрай левия страничен стълб.

Мака да бяха стигнали само до 18% владеене на топката, гостите бяха на път да вкарат първия гол във вратата на Барса през този сезон в Ла Лига. Пет минути преди почивката Капа бе изведен от дълбочина и преодоля Браво, след като направи фрапантен пропуск, пропускайки да уцели празната врата.

Барса се активизира отново и този път Шави пробва рефлекса на Ирурета от дистанция, но вратарят се справи отлично, спасявайки сигурно попадение. После Меси стреля с глава, но в ръцете на вратаря.

Ейбар отново изненада защитата на Барса с пас от дълбочина. Този път Берхон остана сам срещу Браво, но чилиецът излезе напред, скъси ъгъла и изби в корнер.

След подновяването на играта Педро стреля силно извън наказателното поле с левия крак, но в тялото на съперников футболист. Пике отправи удар с глава, но той се оказа доста неточен.

В 60-тата минута Барса откри резултата. Шави подаде към Меси, който забеляза включването на капитана и го намери с прекрасно подаване. Опитният полузащитник запази самообладание и копна майсторски покрай вратаря.

Малко след това Педро бе намерен с дълго подаване и стреля от движение, но право в ръцете на Ирурета. Лео Меси задържа чудесно край аутлинията и отправи бомбен шут, но отново Ирурета спаси.

В 72-та минута Барса удвои аванса си. Дани Алвеш центрира отдясно и малко пред точката на дузпата Неймар нанесе великолепен удар от воле с десния крак, матирайки направилия много силен мач вратар на гостите.

Малко след това Ейбар получи трети гол. Меси се изстреля към наказателното поле на противника, комбинира с Неймар и отправи прецизен удар с левия крак. Топката се отби в страничната греда и посети мрежата, като така Меси записа своя гол №250 в Ла Лига и се доближи само на гол от рекорда на Телмо Сара.

Третият гол за Барса свали значително темпото на срещата и до края на редовното време липсваха чистите голови възможности.

В 89-тата минута Меси буквално развинти петима футболисти на гостите и отправи истински снаряд с левия крак от петнайсетина метра, но Ирурета спаси. В добавеното време на мача вратарят на гостите спаси удар на Меси с глава след центриране на Иниеста.

 

Барселона - Ейбар  3:0

1:0  Шави - 60'

2:0  Неймар - 72'

3:0  Лионел Меси - 74'

 

Барса: Браво, Пике, Матийо, Алвеш, Алба, Масчерано, Шави, Роберто (Иниеста - 55'), Педро (Сандро - 71'), Неймар (Мунир - 77'), Меси

Ейбар: Ирурета, Боведа, Екиса, Албентоса, Лило, Дани Гарсия, Ерасти, Капа (Боатенг - 75'), Берхон (Нието - 77'), Абрахам, Лара (Пиовакари - 57')