Барселона спечели първи трофей за сезона след като победи Еспаньол след изпълнение на дузпи и грабна Суперкупата на Каталуния.

Това бе първото провеждане на този мач, който има характер на контрола и през годините имаше различни други формати.

Тимът на Луис Енрике откри резултата в началото на мача чрез Жерард Пике. Голът обаче бе почти изцяло заслуга на Луис Суарес, който направи чудесна асистенция.

Лео Меси и много от другите звезди изобщо не бяха в групата, а на полувремето терена напусна и Суарес. Еспаньол веднага се възползва и вкара изравнителен гол от пряк свободен удар на Арбия.

До края нямаше повече голове и веднага бяха изпълнени дузпи, без да бъдат играни продължения. При тях по-точни бяха играчите на Барселона.


Мачът се проведе на стадиона на Хирона, като въпреки много малкия си капацитет, съоръжението бе наполовина празно.

Началото на мача отговаряше напълно на това, че той бе контролен и темпото бе ниско и без опасни положения. Барселона обаче откри още от първото си положение в 15-та минута.

Луис Суарес получи пас в наказателното поле от Алба, завъртя се покрай защитник и без да се лакоми копна към втората греда, където Пике отблизо чукна с глава на празна мрежа.

Малко по-късно уругваецът се отличи с опасен индивидуален пробив и преодоля няколко съперника, но последният защитник му отне топката. При друга атака Адриано пробва мерника си от дистанция, но ударът му бе слаб.

Суарес имаше възможност да направи още една асистенция, но не подаде на излизащия до него сам срещу вратаря Сампер, а се увлече в индивидуални финтове.

Барселона притежаваше топката в 70 процента от времето, но статистиката отчиташе само две положения за гол. Еспаньол от своя страна едва минаваше центъра, но в 40-та минута стигна до чисто положение. След щастлив рикошет Виктор Алварес излезе сам срещу вратаря и имаше достатъчно време да избере каквото иска решение, но стреля право в ръцете му.

В началото на второто полувреме обаче шансът бе на страната на Еспаньол, който изравни резултата в 50-та минута. Бяло-сините спечелиха пряк свободен удар и Арбия нанесе брилятен удар в горния ляв ъгъл на вратата, не оставяйки никакви шансове на Масип.

Луис Енрике направи двойна смяна и пусна в игра Шави и Ракитич на мястото на Сержи Роберто и Рафиня и това оживи играта на отбора му.

При една от редките атаки на Еспаньол се стигна до удар с глава на Хайро от близо, но лек и неточен. Барселона имаше възможност от пряк свободен удар, но Ракитич прати топката на сантиметри от сглобката на гредите.

В 75-та минута Барса организира типична многоходова атака, накрая на която Шави даде чудесно извеждащо подаване през купа от защитници за Мунир, но той засече прекалено леко с шпагат и не можа да преодолее вратаря.

Барса имаше и претенции за дузпа за игра с ръка на защитник в наказателното поле на Еспаньол, но очевидно нямаше умисъл.

Натискът на "Блаугранас" бе сериозен, но в 86-та минута Еспаньол имаше чиста възможност. Нападател на синьо-белите преодоля Едгар Ле и навлезе по аутлинията в наказателното поле. Той имаше двама съотборника в наказателното поле, но поднесе неточно пред вратата.След получилия се рикошет обаче Мамаду направи добавка към опразнената врата, но Масип показа рефлекс и атлетизъм, за да скочи и да избие с една ръка в корнер.

Минута по-късно за Барса Ракитич нанесе изненадващ диагонален удар и топката профуча застрашително близо покрай втората греда.

Така мачът завърши наравно и веднага бе преминато към изпълнение на дузпи, без да се играят продължения. Първи грешка допуснаха играчите на Барселона, като удар на Сандро бе спасен. Еспаньо обаче отговори с две грешки и след като Барса вкара три гола, спечели трофея.

 

Барселона - Еспаньол 1:1 (4:1 при дузпите)

1:0 Пике 15
1:1 Арбия 50

Барселона: Масип, Адриано (73 Грималдо), Пике (46 Алба), Бартра (46 Едгар Ле), Алба, Сержи Роберто (62 Шави), Сампер (76 Халилович), Рафиня (62 Ракитич), Педро (46 Адама), Мунир, Суарес (46 Сандро)

Еспаньол:  Пау, Матиони (46 Дуарте), Раул Родригес, Виктор Алварес (46 Абрахам), Салва Севия (46 Джордан), Алекс, Клерк (46 Виктор Санчес), Арбия, Хайро (82 Ектор), Байли, Пол Лонх (46 Луке)