Феновете на Барселона смятаха, че Луис Енрике ще залага на доста офанзивен стил на игра заради солидните играчи в атака, който обаче ще носи проблеми на отбраната. 

15 кръга след началото на сезона обаче се оказва, че статистиката показва нещо съвсем различно. Каталунците са вкарали 36 гола до момента, което е най-слабо постижение за тях от 7 години, докато в същото време са допуснали едва 7, което ги прави отбора с най-добрата защита. 

Парадоксън е сериозен, след като Луис Суарес бе привлечен именно за да увеличи още повече мощта в нападение. Вярно е, че той дебютира едва в края на октомври, но така или иначе съставът изглежда твърде зависим от Меси и Неймар, без които отбелязаните голове са само 11. 

Ако продължава да вкарва в същото темпо, Барса ще приключи с 90 попадения през кампанията, което би било най-слабото постижение на отбора  в сравнение с предишните 6 години. Освен  това се забелязва сериозен дисбаланс в мачовете у дома и навън. Головете на «Камп Ноу» са 24 в 7 мача, докато далеч от нега само 12 в 8 срещи. 

За сравнение големият съперник Реал също е вкарал 24 гола у дома, но попаденията му извън «Сантяго Бернабеу» са цели 31 или общо с 55 през кампанията, не случайно Кралския клуб има аванс от 4 точки в класирането.