Барселона  записа убедителна победа с 5:0 срещу Кордоба в мач от 16-я кръг от испанската Примера Дивисион, игран на стадион "Ноу Камп".

Така тимът на Луис Енрике показа, че грешката срещу Хетафе е била само случайност и изпрати календарната 2014-та година с успех.

Вкаралият хеттрик през седмицата срещу Уеска Педро продължи добрата си форма и откри резултата още в 1-та минута. Отново той асистира на Луис Суарес в началото на второто полувреме за втория гол. Това бе и първо попадение на уругваеца в първенството.

Към края на мача Жерард Пике вкара с глава трети гол, а само две минути след него Лео Меси наказа грешка на защитата на гостите след центриране от корнер.  В допълнителното време аржентинецът показа магическо докосване за петия гол.

Така каталунците приближиха само на точка лидера Реал Мадрид, който обаче има мач по-малко.



Мачът започна по възможно най-добрия начин за Барса, тъй като домакините откриха резултата още в 1-та минута. Тогава Ракитич даде хубав извеждащ пас в наказателното поле и след като защитник на Кордоба не можа да пресече топката, изскочилият зад него Педро овладя и простреля вратаря.

В 11-та минута Луис Суарес можеше да вкара зрелищен гол, след като Жорди Алба проби отляво и центрира полуниско пред вратата, но уругваецът стреля акробатично покрай гредата.

Кордоба нормално изглеждаше объркана, като все пак в 20-та минута успя да организира нелоша атака, но Гилас стреля покрай вратата.

За Барса Алба направи пореден пробив и поднесе назад пред наказателното поле, но Ракитич стреля над напречната греда.

Както обикновено, каталунците имаха сериозно териториално преимущество, но не създаваха кой знае колко чисти положения. В един момент дори се чуха леки освирквания от недоволните фенове.

В 36-та минута един от най-активните на терена - Педро намери пролука за изстрел пред наказателното поле, но прати топката покрай вратата.

При една от редките възможности за контраатака на гостите Картабиа стреля от малък ъгъл, но не можа да преодолее Браво.
 
Към края на полувремето Жорди Алба направи два хубави пробива отляво в наказателното поле, като при първия топката излезе в аут. При втория обаче той я застигна и пробва да изненада вратаря от малък ъгъл, но не успя.

В 45-та минута центриране отляво рикошира щастливо право към Жерард Пике и той стреля отблизо с глава, но Хуан Карлос показа страхотен рефлекс и изби под гредата в корнер.

Малко след началото на второто полувреме Барса вкара втори гол. Иниеста изведе Педро отляво в наказателното поле и той вместо да се лакоми поднесе между двама защитника към Суарес. Уругваецът овладя добре с левия крак, а след това с десния мушна топката между краката на вратаря.

Три минути по-късно Иван Ракитич можеше да вкара зрелищне гол със силен диагонален удар от дистанция, но топката тресна страничната греда.

В игра за Барса влезе Шави на мястото на Ракитич. И ветеранът пробва силен удар от дистанция, но право в ръцете на вратаря.

Темпото продължи да не е високо, а няколкото смени допълнително накъсаха играта. В 80-та минута обаче Барса вкара трети гол. Шави центрира от фаул, Жерард Пике надскочи защитата на гостите и с глава засече в мрежата.

Само две минути по-късно Лео Меси като на шега вкара четвърти гол.  Центриране от корнер бе изчистено лошо то защитник на пътя на Аржентинеца и той от десетина метра с бърз удар я заби в горния ъгъл на вратата.

В последната минута Картабиа разтърси мрежата зад Браво, но от външната страна на гредата.

В даденото от съдията допълнително време Меси избухна с поредния си гениален гол. Той овладя рикоширала топка по невероятен начин и с мигновен удар със завъртане опъна мрежата.

Барселона - Кордоба 5:0

1:0 Педро 1
2:0 Луис Суарес 52
3:0 Пике 80
4:0 Меси 82
5:0 Меси 91

Барселона: Браво, Монтоя, Пике, Масчерано, Алба, Бускетс, Ракитич (64 Шави), Иниеста (76 Рафиня), Педро, Суарес, Меси

Кордоба: Хуан Карлос, Кампабадал, Иниго Лопес (59 Пинийос), Пантич, Креспо, Лусо (70 Роси), Дейвид, Екенг, Картабиа, Борха (76 Лопес Силва), Гилас