Барселона не допусна изненада и спечели с 5:2 визитата си на Атлетик Билбао в двубоя от 22-ия кръг на Примера дивисион. 

Така каталунците вече имат 53 точки, с една по-малко от лидера Реал и 3 пред Атлетико Мадрид. 

Гостите бяха смъртоносни в атаките си и не оставиха шансове на домакините. Те дръпнаха с 2:0 на почивката с попадения на Меси и Суарес, а след като баските върнаха едно попадение, Де Маркос си вкара автогол и Неймар направи 4:1 за да убие интригата. 

Домакините започнаха активно, като опитваха преса в половината на Барса и това им носеше успех. В 6-ата минута след корнер Адурис се измъкна и стреля с десния крак, но не успя да намери добре топката, която тупна в земята и прехвърли вратата. 

Постепенно Барса се окопити, но без да има опасни положения. Затова и в 15-ата минута голът на Лео Меси дойде отлично за каталунците. 

Те спечелиха свободен удар на около 22-25 метра от вратата. Аржентинецът стреля с левия крак, а на стената Лапорт отклони с глава и заблуди Ирайсос, който въпреки че опита да се спре и докосна топката, не успя да я избие и тя се търкулна зад голлинията. 

Домакините опитаха да отговорят и в 19-ата минута Муниаин завъртя топката отляво. Това бе центриране, но топката се насочи към далечния ъгъл, тъй като никой не игра с нея. Браво обаче внимаваше и изби. 

Малко след това Луис Суарес пропусна чиста ситуация. Неймар пусна с пета зад гърба си към Меси, който бе освободен отляво и сложи топката на главата на уругваеца, който от упор от вратарсоко поле, стреля в тялото на Ирайсос. Последва изстрел и на Шави с глава с плонж, но над целта. 

Маркел Сусаета стреля опасно от свободен удар за домакините, но Браво отново бе на ниво, а секунди след това Барса удвои преднината си. Матьо едва не загуби топката близо до своето наказателно поле, след което тя бе пратена към центъра, където Неймар отклони към Суарес. Той овладя и напредна, като подаде вдясно към Меси. Стигайки до наказателното поле аржентинецът върна малко по-назад, а продължил движението си напред, Суарес стреля прецизно в долния десен ъгъл за 0:2. 

В 30-ата минута интригата можеше и да приключи, след като Шави бе изведен сам срещу вратаря, бутна топката покрай него, но ъгълът стана много малък и нямаше как да стреля. Халфът подаде към Меси, чийто опит бе избит пред голлинията, а след това и Суарес не успя за направи добавка. 

В 32-ата минута Атлетик бе на път да се върне в мача, когато Адурис надскочи Матьо и с глава отклони топката, но тя се отби от лявата греда. Барса продължаваше да бъде много опасна на контри и при една от тях в 38-ата минута Суарес не успя да стреля точно. Така или иначе паузата дойде при солиден аванс за гостите. 

След нея Барса започна по-добре и Ауртенече блокира с тяло Меси миг преди той да засече във вратата. Домакините отговориха с подаване към далечната греда, където Унай Лопес бе сам и засече от въздуха с десния крак, но покрай целта. 

В 59-ата минута обаче интригата се върна. Меси загуби топката в центъра, Адурис получи в наказателното поле и веднага стреля. Клаудио Браво изби, но право на пътя на Микел Рико, който нямаше как да пропусне. 

Веднага след подновяването на играта Барса атакува и Меси стреля много близо до вратата. Домакините поискаха дузпа за събаряне на Адурис, но не я получиха и малко след това гостите вкараха отново. 

Ракитич набра скорост и пред наказателното поле пусна вдясно към Суарес. Той нахлу и копна успоредно на голлинията. Меси стреля от въздуха, но имаше късмет, че топката се удари в Оскар де Маркос, който бе пред голлинията и спря в мрежата. 

Две минути след това всичко свърши. Поредната бърза атака започна от Ракитич, който пред наказателното поле подаде към Меси. Той пусна още по-встрани към Шави, който пропусна и Неймар с прецизен изстрел реализира дежурния си гол. 

Все пак Атлетик вкара още едно попадение. Муниаин овладя една топка в половината на Барса и изведе отлично Ариц Адурис, който навлезе в наказателното поле и вкара с удар в близкия ъгъл, като определено попадението ще тежи на съвестта на Клаудио Браво. 

В 73-ата минута Жорди Алба стреля опасно с глава и пропусна с малко, но 2 минути по-късно Ечеита влезе брутално с бутоните към коляното на Суарес и бе изгонен, с което всичко свърши. Домакините се изнервиха и последва сдърпване между играчите преди обстановката да се успокои. 

В 86-ата минута Барса вкара и пети гол. Меси получи пред наказателното поле, навърза няколко съперници като се завъртя, след което изведе Бускетс, който подаде пред  вратата, където резервата Педро Родригес реализира. 

В края Неймар пропусна да вкара и шесто попадение, останал сам срещу вратаря, но така или иначе триумфът бе достатъчно убедителен и хората на Луис Енрике си свършиха работата. 

Атлетик Билбао – Барселона    2:5

0:1    Меси    15
0:2    Суарес    26
1:2    Рико    59
1:3    Де Маркос    62 автогол
1:4    Неймар    64
2:4    Адурис    66
2:5    Педро    86

Атлетик Билбао: Ирайсос, Де Маркос, Ечеита, Лапорт, Балензиага (52 Ауртенече), Сан Хосе, Рико, Сусаета (69 Бенят), Унай Лопес, Муниаин (78 Гурпеги), Адурис
Барселона: Браво, Дани Алвес (69 Адриано), Пике, Матьо, Алба, Шави (74 Рафиня), Бускетс, Ракитич, Меси, Неймар, Суарес (80 Педро)