Тази вечер в Манчестър в битка за класиране на 1/4-финалите в Шампионска лига ще се срещнат двамата най-добри аржентински футболисти - Лионел Меси и Серхио Агуеро, които са първи приятели още от детинство.

Но да се срещнат на терена в преки сблъсъци е почти невъзможно. По-точно е невярно да се казва, че двамата играят на еднакви позиции. Пряка конфронтация между тях едва ли ще има: ще са твърде далеч един от друг, на противоположните полюси. Агуеро оперира в челните позиции на атаката на "гражданите", Меси действа основно по дясното крило. Дори се чудя колко пъти те ще бъдат снимани заедно от камерите по време на срещата.

Двамата няма да станат съперници. Това е ясно по дефиниция. Повече от сигурно е, че ако Барса продължи напред, първият, който ще поздрави Лео, не през зъби, а от сърце и повече от искрено, е Кун. И обратното. Съдбите на двамата са свързани, в отношенията им има толкова много сърдечна топлина и една победа срещу другия, не може да я разруши. И успехът на близък човек винаги е по-важен от собствения.

Те са приятели от детството. Делят една стая по време на лагерите на Аржентина, редовно се чуват по телефона, публична тайна е, че Лео убеждаваше ръководството на Барселона да купи Серхио и се ядоса, когато Неймар беше предпочетен пред приятеля му. И още - Меси е кръстник на сина на Агуеро, чийто дядо е Диего Марадона.

Най-подходящият термин за спора им довечера е конкуренция. Ето това не трябва да се отнема от състезателите, били те братя и сестри, трябва да има жажда за победа, за честна битка. Ясно е, че на спортното поле Меси и Агуеро ще разгърнат пълния си потенциал, ще се опитат да се представят възможно най-ярко. Ще искат да станат героите на вечерта и да направят страхотно шоу. И двамата са готови за това.

Агуеро пропусна един месец заради контузия, но набра прилична форма, а неговият отбор забуксува през януари, но отново възвръща мощта си. Кун е лидер в голмайсторската листа във Висшата лига със 17 попадения, колкото има и Диего Коща. Но се предполага, че аржентинецът щеше да има повече точни изстрели, ако не беше травмата.

Хубаво е да си припомним, че през миналия сезон Агуеро отново имаше здравословни проблеми, които му попречиха да играе на 100% срещу Барса. И да се конкурира с Меси. Този път надеждите, че няма да има несгоди, които да развалят съревнованието, са много по-силни.

През тази кампания Агуеро за първи път се превърна в основен център нападател в Англия и това се отрази на неговата резултатност. И преди това вкарваше много, но беше в сянката на Тевес, Джеко, Негредо и атакуваше предимно от дълбочина. Но Мануел Пелегрини го сложи на върха на атаката и той изпълнява тази роля постоянно.

Меси влезе в конфликт с треньора си Луис Енрике, но след това преобрази играта си, след като през лятото той и Барса бяха бледи сенки на себе си. Сега той отново е в добро състояние, вкарва голове по рекордна скала и почти настигна Кристиано Роналдо, което по едно време изглеждаше невъзможно.

Забележително е, че Меси е узрял и сега придобива много по-голяма отговорност за отборната игра, отколкото в ерата на Шави и Иниеста. Изгражда играта и асистира, а не само бележи голове. Важното е, че Лео се превръща в пълновластен господар и крал на играта, както Пеле, Марадона, Ди Стефано и Кройф.

Сега трябва да си върне короната и началото е да изиграе съревнованието с Кун Агуеро. Ох, какво ще се случва тази вечер!

Заб.: Кума на руски език означава кръстник.

Евгений Зырянкин, Sport-express