Барселона победи Гранада с 3:1 като гост в двубой от 25-ия кръг на испанската Ла Лига, състоял се на стадион "Лос Карменес".

Силен мач за "блаугранас" изигра Иван Ракитич, който откри резултата в средата на първата част, а след почивката асистира на Луис Суарес.

Гранада набързо върна едно попадение чрез Фран Рико, който бе точен от дузпа. Двайсетина минути преди края Меси върна аванса на своите от два гола, вкарвайки на празна врата след паса на Суарес.

Каталунците събраха 59 точки и се доближиха на точка от лидера Реал Мадрид, който играе утре. Гранада остава предпоследен с 19 пункта.


Двата тима започнаха биткаджийски още от самото начало и играта временно беше спряна след сблъсъка между Маркес и Дани Алвеш. Бекът на Барса влезе с бутони в корема на противника, който не му остана длъжен и му отвърна с удар в носа.

Каталунците започнаха доста инертно и в самото начало играта се водеше пред тяхното наказателно поле. Неймар дриблира отляво и опита да намери Меси, но домакините се справиха. След това Жорди Алба се надяваше негов съотборник да засече мекото му подаване в пеналта, но кълбото стигна до вратаря.

Иван Ракитич отправи зрелищен изстрел от воле извън наказателното поле, но не успя да натисне добре. Последва шут на Дани Алвеш, която повлия само на статистиката на мача.

Екшън-сцените на терена продължаваха да накъсват играта, като този път Луис Суарес бе декориран с жълт картон заради удар с лъкат срещу съперников футболист. Атаките на "блаугранас" не се получаваха, а Луис Суарес и Неймар попадаха в положение на тънки засади при извеждащия пас.

В средата на първата част Суарес проби отляво, но беше затворен и върна назад към Шави. Капитанът стреля мощно и фронтално, но Ойер успя да избие.

В 25-тата минута Барса откри резултата. Луис Суарес получи отляво и опита нещо средно между удар и центриране. Топката бе избита от бранител, но първо пред погледа на Иван Ракитич, който я прати с всичка сила отблизо в мрежата.

Десетина минути по-късно Меси беше в основата на бърза контраатака. Той подаде вдясно към Ракитич, който му върна жеста и Лео отправи страховит удар с десния крак, но топката профуча на педя над вратата.

После се стигна до дискусионен момент, защото домакините имаха претенции за нарушение на Бартра срещу Кордоба, но реферът даде знак играта да продължи. Маркес стреля от двайсетина метра, но Браво реагира отлично.

В добавеното време на първата част  се създаде карамбол в наказателното поле на Гранада и Лео Меси можеше да вкара, но не успя да преодолее Ойер отблизо.

Малко след почивката Барса удвои аванса си. Иван Ракитич копна към Луис Суарес, който запази самообладание и матира вратаря с удар по земя.

Радостта на гостите бе твърде кратка, защото Марка Бартра спъна Бангура в пеналта и този път реферът посочи бялата точка. Фран Рико пое отговорността и не сбърка!

Гранада опита да натисне, но в средата на второто полувреме получи трети шамар. Иван Ракитич пусна страхотен пас към Суарес, който излъга вратаря и подаде на Меси. Лео нямаше какво друго да стори, освен да вкара на празна вата.

Десетина минути преди края на редовното време Ракитич можеше да ознаменува добрия си мач с още един гол, но Ойер се намеси. После Неймар намери Меси, но Лео би неточно.

Три минути преди края Неймар отново пусна хубав пас към Меси, който напредна, остана сам срещу Ойер, но нацели стража със зверски изстрел отблизо.

 

Гранада - Барселона  1:3

0:1  Иван Ракитич - 25'

0:2  Луис Суарес - 48'

1:2  Фран Рико - 53', дузпа

1:3  Лионел Меси - 70'

 

Гранада: Ойер, Бабин, Ниом, Кала, Фолкер, Итура, Рико, Маркес (Рубен - 67'), Бангура (Айзък - 78'), Ибанес, Кордоба (Кандеяс - 79')

Барселона: Браво, Бартра, Матийо (Бускетс - 75'), Алвеш, Алба, Масчерано, Шави (Рафиня - 65'), Ракитич, Меси, Неймар, Суарес (Педро - 79')